Snímače vetra a slnečného žiarenia tieniacej techniky: ako fungujú a prečo sa oplatia?

Moderná doba ide neustále dopredu a s ňou aj technológie, ktoré pomáhajú zvyšovať komfort bývania. Jedným z kľúčových prvkov inteligentnej domácnosti sú snímače vetra a slnečného žiarenia, ktoré zohrávajú rozhodujúcu úlohu pri ovládaní tieniacej techniky. V tomto článku sa bližšie pozrieme na to, ako tieto snímače fungujú, aké sú ich výhody a ako ich môžete prepojiť s inými inteligentnými technológiami.

Tieniaca technika je neoddeliteľnou súčasťou systému inteligentnej domácnosti, ktorý umožňuje automaticky ovládať vonkajšie žalúzie, vonkajšie či screenové rolety, markýzy a ďalšie prvky. Chráni váš interiér pred prehrievaním alebo nežiaducimi pohľadmi, ale tiež pomáha šetriť energie a robí váš domov bezpečnejším. S inteligentnými snímačmi je však jej používateľský komfort ešte o niečo lepší.

Ako fungujú snímače vetra a slnečného žiarenia?

Veterné a slnečné snímače fungujú na rovnakom princípe pre všetky typy tienenia. Sú to malé zariadenia nainštalované na fasáde domu, ktoré zisťujú rýchlosť vetra a intenzitu slnečného žiarenia. Na základe nameraných hodnôt vysielajú signál k motorom tieniacej techniky a automaticky ju nastavujú na základe vonkajších podmienok – podľa potreby ju sťahujú alebo vyťahujú.

Snímače sú bezdrôtové a s motormi komunikujú pomocou rádiového signálu. Môžu byť pripojené k ľubovoľnému počtu tieniacich prvkov vybavených bezdrôtovým motorom. Zároveň ich možno prepojiť s inteligentnou domácnosťou tak, aby ste mohli ovládať a monitorovať tieniacu techniku napríklad pomocou mobilnej aplikácie a hlasového asistenta.

Ovládanie tieniacej techniky pomocou snímačov má nesporné výhody

Používateľom tieniacej techniky prinášajú snímače vetra či slnečného žiarenia množstvo výhod spojených s komfortom, bezpečnosťou aj úsporou peňazí. Aké to sú?

  • Chránia tieniacu techniku pred poškodením. Keď fúka silný vietor, ktorý by vonkajšie žalúzie alebo rolety mohol ohnúť, vytrhnúť alebo inak poškodiť, veterné snímače sa postarajú o to, že sa tieniaca technika automaticky zasunie do bezpečnej polohy. Pre jej funkčnosť a dlhú životnosť sú preto podstatným prvkom.
  • Šetria energie a peniaze. Snímače slnečného žiarenia pomáhajú optimalizovať využívanie slnečnej energie na vykurovanie alebo chladenie interiéru. V zime, keď je slnko nízko, dajú pokyn tieniacej technike, aby sa otvorila a dovnútra pustila slnečné lúče. Naopak, v lete, keď je slnko vysoko, slnečné snímače dajú pokyn, aby sa tieniaca technika zatvorila a nedošlo tak k prehriatiu interiéru. Suma sumárum, nebudete musieť v zime toľko kúriť, v lete klimatizovať, čím znížite náklady na prevádzku domácnosti.
  • Zvyšujú používateľský komfort. Inteligentné snímače vám ušetria námahu s manuálnym ovládaním tieniacej techniky. Nemusíte tak neustále sledovať počasie a reagovať na jeho výkyvy. Snímače to urobia za vás a zároveň zabezpečia, aby ste mali doma vždy optimálne svetelné a teplotné podmienky.
  • Zvyšujú bezpečnosť. Po prepojení so systémom inteligentnej domácnosti môžu snímače napodobňovať vašu prítomnosť v dome, aj keď ste práve na dovolenke. Napríklad večer sa automaticky spustia vonkajšie rolety a zapnú sa svetlá, ráno sa rolety zase vytiahnu a svetlá zhasnú. To ľahko odradí tipérov a iných nevítaných hostí. 
     
Somfy TaHoma switch
Pomocou inteligentného zariadenia TaHoma switch môžete ovládať tieniacu techniku, vykurovanie, osvetlenie a ďalšie kľúčové vybavenie vo vašej domácnosti.

Prepojenie s inteligentnými technológiami vám uľahčí život

Inteligentná domácnosť dnes zahŕňa širokú škálu zariadení, ktoré môžu navzájom komunikovať. V spoločnosti LOMAX sa v tomto segmente spoliehame výhradne na automatizovanú domácnosť Somfy s centrálnou jednotkou TaHoma switch. Pomocou nej môžete ovládať vonkajšie žalúzie, rolety alebo screeny jedným stlačením alebo pripojením k aplikácii či hlasovému asistentovi. 

Do tohto systému je možné integrovať aj ďalšie zariadenia vo vašej domácnosti, ako je vykurovanie, alarm, interiérové alebo vonkajšie osvetlenie a výnimkou nie je ani veterný snímač Somfy. Z pohodlia gauča a so smartfónom v ruke si tak môžete nastaviť napríklad intenzitu vnútorného a vonkajšieho osvetlenia. Pomocou prednastaveného scenára môžete simulovať pobyt doma, aj keď relaxujete na chate alebo pri mori. Vášmu komfortu a bezpečnosti je učinené zadosť.

Chcete sa dozvedieť viac o inteligentných snímačoch alebo o automatizácii domácnosti? Dohodnite si s nami stretnutie alebo nám pošlite nezáväzný dopyt. Radi sa vám budeme venovať. 

 

Poslať nezáväzný dopyt

 

Zdroj fotografií: LOMAX