Inteligentná domácnosť na novej úrovni: Ovládajte tieniacu techniku pomocou Siri

Inteligentná domácnosť je pre mnohých ľudí stále futuristickou záležitosťou, ale jej popularita sa zvyšuje. Vývoj ovládania tieniacej techniky ide ruka v ruke s najnovšími trendmi. Prvým krokom ku komfortnejšiemu bývaniu boli vonkajšie žalúzie a rolety s motorickým pohonom. Aj v tomto odvetví však technológia pokročila a tieniacu techniku je teraz možné ovládať prostredníctvom smartfónu alebo tabletu na základe hlasového pokynu.

Ako funguje ovládanie tienenia hlasom?

Ovládanie vonkajších žalúzií a roliet na diaľku je čoraz obľúbenejšie, pretože používateľom poskytuje väčšie bezpečie a nižšie náklady na energie. Krokom vpred je ovládanie tieniacej techniky prostredníctvom hlasového asistenta Siri. S vytiahnutím žalúzií alebo s čiastočným zatienením vám pomôže len krátky hlasový pokyn. Všetky motorizované žalúzie a rolety LOMAX sú vybavené technológiou Somfy, ktorá je plne kompatibilná s aplikáciou Apple Homekit. Vďaka tomu tak môžete ovládať naše výrobky pomocou akéhokoľvek zariadenia s nahryznutým jablkom, či už ide o iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV alebo Apple HomePod. 

Na prepojenie technológií je potrebná riadiaca jednotka TaHoma Premium. V konfigurácii mobilnej aplikácie TaHoma stačí vybrať prepojenie s partnerskou službou Apple Homekit. Po dokončení konfigurácie potom môžete svoje vonkajšie žalúzie alebo rolety ovládať prostredníctvom akéhokoľvek zariadenia Apple, a to aj hlasom. Siri zatiaľ prijíma pokyny len v cudzom jazyku (väčšinou v angličtine), ale jednotlivé miestnosti môžete mať v aplikácii pomenované po slovensky. Ak teda poviete „Siri, open jedáleň,“ aplikácia pochopí, že má vytiahnuť tienenie v blízkosti jedálenského stola.

Pár ovláda žalúzie a rolety pomocou telefónu
Siri zvládne žalúzie vytiahnuť, stiahnuť alebo bez problémov lamely len čiastočne naklopiť.

Inteligentné ovládanie zaistí komfort, bezpečnosť aj úsporu energií

Pomocou hlasových pokynov môžete tieniacu techniku vytiahnuť alebo stiahnuť, ale aj ovplyvniť úroveň zatienenia v interiéri, napríklad naklopením lamiel žalúzií. Jednoducho dáte Siri pokyn, aby danú miestnosť zatienila napríklad na 60 %. Máte tak možnosť pohodlne a efektívne ovplyvniť množstvo svetla, ktoré sa dovnútra dostane. 

Toto riešenie môžete použiť, či už pracujete z domu a slnečné lúče oslňujú váš monitor, alebo ste na dovolenke a chcete vytvoriť dojem, že je niekto stále v dome. Váš domov je tak ešte bezpečnejší. Pomocou aplikácie si navyše môžete všetko odkiaľkoľvek skontrolovať. Inteligentné ovládanie prináša efekt aj pri znižovaní energetickej náročnosti domu. Vďaka svetelným senzorom sa totiž interiér v lete neprehreje a v zime sa zamedzí tepelným stratám. 

Vytvorte si denné scény s kamerami Somfy

Prepojením tienenia s kamerami Somfy si môžete dopriať ešte vyšší komfort. Kamery fungujú ako pohybové senzory, na ktorých je možné vopred nastaviť rôzne schémy - scény. Najčastejšie ide o príchod a odchod z domu alebo z konkrétnej miestnosti. Takže vždy, keď kamery zaznamenajú, že napríklad odchádzate z domu, systém zatiahne žalúzie alebo rolety

Lákajú vás nové technológie, ktoré sa ešte viac prispôsobia vašim potrebám? Opýtajte sa nás na možnosti inteligentného ovládania vonkajších žalúzií a roliet. Poradíme vám aj s výberom vhodného typu tienenia.

 

Zdroj fotografií: LOMAX