Počet inteligentných domácností rastie. Celý dom možno ovládať niekoľkými kliknutiami

V súčasnosti sú napojené na inteligentné technológie už státisíce domácností a ich počet z roka na rok rastie. Pomocou aplikácií v smartfóne ovládajú vybavenie domu niekoľkými kliknutiami. Láka vás táto predstava? Prečítajte si, aké výhody vám prinesie inteligentná domácnosť

Čo všetko sa dá ovládať?

Podľa odborníkov si ľudia najčastejšie kupujú bezpečnostné systémy a inteligentne riadené vykurovanie. Pripojiť sa však dajú aj ďalšie zariadenia, napríklad tieniaca technika. To znamená, že nemusíte zvlášť sťahovať a vyťahovať vonkajšie rolety či žalúzie. Ak majú elektrický pohon a sú pripojené k centrálnemu systému, môžete všetko ovládať naraz. To isté platí aj pre screenové rolety. V prípade, že ste zarytým fanúšikom moderných technológií a chcete ísť s dobou, môžete tieniacu techniku ovládať aj hlasom.

K systému inteligentnej domácnosti môže byť pripojená aj garážová brána. Pomocou mobilného telefónu ju potom môžete otvoriť bez toho, aby ste museli vystúpiť z auta, alebo skontrolovať, či je zatvorená, aj keď už budete na ceste na chatu.

 

Inteligentná domácnosť vám umožní ovládať pomocou aplikácie aj:

už spomínané vykurovanie, ale aj klimatizáciu – v jednotlivých miestnostiach si nastavíte teplotu, naplánujete časové režimy a môžete rýchlo reagovať aj na zmeny počasia,

  • bezpečnostný systém – môžete monitorovať pohyb v dome, vchodové dvere a okná, ovládať alarm a dostávať upozornenia na neočakávané situácie prostredníctvom SMS správ,
  • osvetlenie – svetlá jednoducho rozsvietite alebo zhasnete, zmeníte ich farbu či intenzitu osvetlenia,
  • domáce spotrebiče – na diaľku zapnete a vypnete rúru, umývačku riadu, robotický vysávač alebo kávovar, prípadne môžete sledovať aj spotrebu energie.

Výhody inteligentnej domácnosti

V prvom rade je to bezpečnosť. Môžete napríklad naprogramovať systém tieniacej techniky tak, aby sa vo vašej neprítomnosti sám vyťahoval alebo spúšťal. Počas vašej dovolenky sa tak budú vonkajšie žalúzie alebo rolety striedavo vyťahovať a spúšťať. Tipérov potom nenapadne, že domácnosť je momentálne opustená. Ak systém prepojíte aj s osvetlením a bezpečnostným systémom, vaša bezpečnosť bude zaistená.

Druhou nespornou výhodou inteligentného ovládania domácnosti je úspora nákladov na energie. Vďaka možnosti nastaviť teplotu zvlášť pre každú miestnosť, môžete ušetriť náklady na vykurovanie, alebo ak zabudnete doma zhasnúť svetlá, vypnete ich pomocou aplikácie a nemusíte sa obávať účtov za elektrinu.

Nesmieme zabudnúť ani na pohodlie a ekologický aspekt, ktorý ide ruka v ruke s úsporou energie. Inteligentný tieniaci systém totiž dokáže sám reagovať na zmeny počasia. Ak snímače zaznamenajú silnejúci vietor, automaticky nastavia lamely žalúzií tak, aby sa nepoškodili. Podobne dokážu spúšťať a vyťahovať žalúzie alebo rolety v závislosti od intenzity slnečného žiarenia. Zabránia tak nutnosti zaobstarať si drahú a energeticky náročnú klimatizáciu.

Ovládač Somfy pre inteligentnú domácnosť
Diaľkovým ovládačom alebo pomocou aplikácie v mobile môžete ovládať tieniacu techniku, osvetlenie, garážové brány aj brány.

Inteligentnú domácnosť môžete mať aj v staršom dome

Ak si chcete užívať komfort moderných technológií a ušetriť nejaké peniaze na účtoch za energie, nemusíte hneď hľadať projektanta novostavby. Systém inteligentnej domácnosti sa totiž dá prispôsobiť aj starším domom alebo bytom. Čo na to budete potrebovať? 

  • Mozog inteligentnej domácnosti predstavuje centrálna jednotka, ktorá vám umožní nastavovať scenáre a automatizácie. Pre výrobky spoločnosti LOMAX odporúčame systém Somfy TaHoma® switch, s ktorým budete mať úplnú kontrolu nad vybavením vo svojom dome.
  • Ďalej budete potrebovať kompatibilné zariadenia, ktoré komunikujú s centrálnou jednotkou, a smartfón alebo tablet s nainštalovanými aplikáciami na ovládanie jednotlivých zariadení.
  • Vašu existujúcu elektroinštaláciu bude potom potrebné rozšíriť o bezdrôtové riešenie.

 

Chceli by ste sa napojiť na systém inteligentnej domácnosti, ale potrebujete najprv poradiť? Pošlite nám nezáväzný dopyt alebo navštívte najbližšiu pobočku spoločnosti LOMAX. Všetko vám vysvetlíme a odporučíme najlepšie riešenie.

 

Zdroj fotografií: LOMAX