Inteligentná domácnosť ušetrí nemalé peniaze za energie. Okrem toho pomôže ochrániť domov

S vyššou spotrebou energií v zime vám nezatepleným domom vyletí nielen teplo, ale navyše aj veľa peňazí. Pritom inteligentná domácnosť, ku ktorej si zatiaľ našla cestu len asi desatina Slovákov, dokáže ušetriť až 30 % nákladov na vykurovanie. Nasledujúce riadky vám poradia, ako si vybaviť domácnosť, aby počas zimných mesiacov inteligentne šetrila.

Kde uniká najviac energie?

Zimné obdobie je síce krásne na pohľad, ale zároveň veľmi náročné pre vašu peňaženku. Kde je problém? Najväčším žrútom energie, a teda aj peňazí, je v zime vykurovanie. Pochmúrne počasie zároveň znamená, že celý deň musíte svietiť. Náklady stúpajú. Ako to? Ukážeme vám to na príklade. Čerstvo nasnežilo, a tak sa idete guľovať. Od samého nadšenia ale zabudnete zhasnúť, pričom vonku strávite viac ako hodinu. Topánky a oblečenie budete mať premočené, a tak prikúrite, aby ste sa mali kde zohriať a usušiť. V celom dome sa kúri aspoň na 22 °C. Vrátite sa premrznutí a prepotené oblečenie si hneď vyperiete. Deti pozerajú rozprávky, ktoré cez Vianoce dávajú celý deň, večer ovládač prevezmete vy.

Stačí niekoľko takýchto situácií a účty za energie prudko stúpnu. Ako to vyriešiť a ako ušetriť náklady na energie?

Zatiahnuté vonkajšie žalúzie na francúzskom okne
Vďaka žalúziám môžete regulovať množstvo slnečného svetla. Rolety zase pomôžu udržať interiér izolovaný počas mrazivých dní.

 

Ako ušetriť na vykurovaní

Neprekurujte. Vďaka inteligentne riadenému vykurovaciemu systému môžete nastaviť pre každú miestnosť inú teplotu. Napríklad chodbu nebudete vykurovať na 20 °C, zatiaľ čo obývaciu izbu áno. Verte či nie, aj v zime môžete ušetriť na nákladoch na vykurovanie veľa peňazí. Ako?

  • Znížte teplotu na 18-19 °C. Verte nám, dá sa na to zvyknúť.
  • Snímače teploty zapínajú a vypínajú vykurovanie v určitom čase alebo podľa počasia. Nestane sa vám teda, že by bolo teplo zapnuté, keď nikto nie je doma.
  • K senzorom pripojte aj vonkajšie rolety alebo vonkajšie žalúzie. Keď vyjde slnko, vytiahnu sa a slnečné lúče vyhrejú interiér. Naopak, pri poklese teplôt sa zatvoria a izolujú dom.
  • Podobným spôsobom sa dajú ovládať aj garážové brány. Budú sa otvárať a zatvárať len na čas potrebný na to, aby ste vyšli, takže pre dlhé vetranie nebudete strácať teplo.

Vďaka prepojeniu inteligentnej domácnosti s vaším smartfónom budete mať svoj domov neustále pod kontrolou. Môžete napríklad vidieť, v akej polohe je tieniaca technika.

Ako ušetriť peniaze za elektrinu

V prvom rade si posvieťte na plytvanie. Celodenné svietenie a sledovanie televízie alebo aj na niekoľko hodín zabudnuté rozsvietené svetlo dokážu urobiť na účte za elektrinu divy. S inteligentnou domácnosťou takéto starosti odpadajú.

  • Senzory pohybu v miestnosti sa rozsvietia vždy, keď zaznamenajú pohyb. Keď ho prestanú registrovať, automaticky zhasnú.
  • Svetlá môžete ovládať podľa potreby prostredníctvom smartfónu alebo tabletu, aj keď ste v práci alebo na cestách. Vyhnete sa tak prebytočným nákladom a odradíte zlodejov.

A čo robiť, ak nemáte inteligentnú domácnosť? Držte sa jednoduchých a osvedčených rád:

  • Zhasnite v miestnostiach, v ktorých nikto nie je.
  • Ak nepozeráte televíziu, vypnite ju alebo ju nastavte tak, aby to za hodinu urobila za vás.
  • Máte každý deň niečo na seba? Nemusíte tak často prať. To isté platí aj pre riad a umývačku riadu.
  • Používajte spotrebiče, ktoré nie sú náročné na prevádzku. Sledujte písmená na energetickom štítku (A je najúspornejší).
  • Ešte nepoužívate LED žiarovky? Dokážu ušetriť až 80 % nákladov na energiu a navyše dlho vydržia.

Potrénujte si mozog a vytvorte si jednoduchý zoznam toho, čo musíte pred odchodom z domu skontrolovať. Zvážte tiež, či je váš dom dobre izolovaný. Najviac tepla uniká von cez vchodové dvere a okná. Môžete tomu zabrániť kvalitnými žalúziami a roletami. Ešte ich nepoužívate? Je načase to zmeniť. Príďte sa poradiť do najbližšej pobočky a vybrať si kvalitu, vďaka ktorej ušetríte za energie nemalé finančné prostriedky.

Zdroje fotografií: LOMAX, Depositphotos.com