Staviate? Starostlivo si vyberte projektanta a stavebnú firmu

Výber projektanta a stavebnej firmy

Na jeseň vyriešiť projekt, na jar sa pustiť do rekonštrukcie alebo stavby. Ak všetko prebieha bez problémov, tento scenár je reálny. Ako si však vybrať vhodného projektanta a stavebnú firmu, aby všetko išlo podľa plánu? Prečítajte si naše tipy a rady, aby ste sa mohli pripraviť aj na tie najmenšie detaily a aby sa čas realizácie vašej stavby zbytočne nepredlžoval.

Obrňte sa trpezlivosťou

Celý stavebný proces predstavuje beh na dlhú trať a určitý čas zaberie aj samotný výber projektovej kancelárie a stavebnej firmy. Vzhľadom na kapacitu stavebného sektora s hľadaním neotáľajte. Ak sa spoliehate na to, že do týždňa nájdete projektanta a o mesiac budete držať v ruke hotový projekt a položíte základný kameň, pravdepodobne tvrdo narazíte. Voľné termíny na oboch stranách sú často až za niekoľko mesiacov, niekedy dokonca až za rok.

Potrebujem projektanta a stavebnú firmu?

Projektová dokumentácia je pre realizáciu novostavby nevyhnutná. Stavba musí byť bezpečná a musí spĺňať príslušné stavebné a právne predpisy. Bez projektanta s oprávnením sa preto nezaobídete. Ušetriť za projekt môžete výberom niektorého z typizovaných domov, ktoré ale často nespĺňajú predstavy nových majiteľov a dodatočné úpravy sa môžu v konečnom výsledku predražiť. V prípade rekonštrukcie záleží na veľkosti a type zásahu do stavby. Požadované informácie vám poskytne príslušný obecný úrad a stavebný zákon.   

Projekt je nevyhnutný aj pre firmu, ktorá bude stavbu realizovať, pokiaľ sa nerozhodnete stavať svojpomocne. Je to akýsi „manuál“ pre ich prácu, ale zodpovední a skúsení stavbári by vás mali upozorniť aj na možné chyby v projekte.  

Projektantovi musíte plne dôverovať

Celkový vzhľad vašej stavby závisí od projektových prác, ako aj od toho, akým spôsobom budú riešené odpady, elektroinštalácie alebo vykurovanie. Výber správneho projektanta si preto vyžaduje sústredenie, trpezlivosť a určitú opatrnosť. Okrem toho, že by to mal byť certifikovaný odborník s okrúhlou pečiatkou a s príslušným vzdelaním, pri jeho hľadaní venujte čas aj ďalším podstatným bodom:

  • Vytipujte si naraz viac projektantov. Aj keď si nakoniec možno vyberiete toho prvého, zistite si o projektantoch čo najviac informácií a porovnajte si cenové ponuky.
  • Zamerajte sa na referencie. Zveriť projekt niekomu, koho služby nie sú dobre hodnotené alebo na neho vôbec nie sú k dispozícii referencie, je cesta zlým smerom.
  • Overte si, aké má projektant skúsenosti. Cvičenie robí majstra a ak oslovíte projektanta, ktorý už navrhol veľa domov, budete mať spolovice vyhraté. Rozhodovať môže aj ponuka ďalších služieb, ako sú inžinierske činnosti alebo spolupráca s úradmi.
  • Nevyberajte si iba podľa najnižšej ceny. Najlacnejšia ponuka zvyčajne nie je najlepšia a vo finále sa môže dokonca predražiť.
Projektant a stavbári nad projektom
Zodpovedná stavebná firma odborne školí svojich zamestnancov, čo sa prejavuje vo vyššej kvalite práce.

Ako si vybrať správnu stavebnú firmu?

Stavebných firiem je dnes nepreberné množstvo a ak nechcete stavať svojpomocne, budete si musieť jednu z nich vybrať. Niektoré majú bohužiaľ veľmi ďaleko od profesionality, takže pre vaše rozhodovanie budú zase dôležité referencie a skúsenosti.

Firma s dlhoročnou praxou a s vlastnými zamestnancami je dôveryhodnejšia ako spoločnosť, ktorá začala svoju činnosť pred niekoľkými mesiacmi a svojich spolupracovníkov si najíma externe. Na niektoré práce si externých pracovníkov môžu najímať aj etablované firmy, ale čím viac práce zastrešujú ich vlastní pracovníci, tým väčšia je šanca na hladký priebeh. 

Rovnako ako u projektanta, ani pri výbere stavebnej firmy sa nezamerajte na najnižšiu cenu. Zdanlivo lacné riešenie bude s veľkou pravdepodobnosťou skrývať dodatočné náklady alebo sa podpíše na kvalite vykonanej práce. A v najtragickejšom scenári nastanú obidva uvedené prípady.

Čo ešte vyžadovať od stavebnej firmy?

  • Odbornosť a dôveryhodnosť. Firma, ktorú si vyberiete, musí mať oprávnenie od úradov, certifikáty a ďalšie dokumenty, ktoré ju oprávňujú vykonávať túto činnosť.
  • Remeselníkov vyučených v odbore. Ak je to možné, trvajte na tom. Mnohé firmy dnes zamestnávajú rýchlo a neodborne zaučených pracovníkov, čo sa negatívne odráža na kvalite vykonanej práce.
Montáž garážovej brány do rodinného domu
Pri stavbe domu sú rozhodujúce detaily, ktoré ovplyvňujú celkový vzhľad domu. Nepodceňujte ich.

Na výber okien a dverí je čas, ale…

S výberom príslušenstva domu sa nemusíte ponáhľať, ale aj v tomto prípade musíte počítať s dodacími lehotami alebo s pozmeňujúcimi návrhmi, ktoré môžu mať vplyv na termíny realizácie. Okná, vchodové dvere alebo garážovú bránu by ste mali mať vybrané už pred dokončením hrubej stavby, aby práca na dome zbytočne nestála. Ak sa rozhodnete pre vonkajšie žalúzie alebo rolety, mali by ste ich vzhľadom na možnosti inštalácie riešiť už v projekte.

Pri rozhodovaní o konkrétnych výrobkoch buďte rozvážni a vyberajte si ich priamo od výrobcov. Spoločnosti, ktoré sú len sprostredkovateľmi medzi výrobcami a koncovými zákazníkmi, vám neposkytnú príslušné záruky a certifikáty kvality. U serióznych výrobcov je to samozrejmé. 

Ani v tomto výberovom konaní nepodľahnite nízkym cenám, ktoré sú na úrok kvality. Zamerajte sa aj na dizajn, aby vzájomne ladili všetky prvky tvoriace plášť domu, a doplnkové služby. Zodpovedná firma vám okrem predaja zaistí aj odborné poradenstvo, montáž a následný servis.

Neviete, pre aké okná a dvere sa rozhodnúť? Zanechajte nám správu prostredníctvom kontaktného formulára alebo sa zastavte v jednej z našich 80 predajní, kde vám naši odborne vyškolení pracovníci radi poradia.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX