Príjemnú klímu v interiéri môžete mať aj v lete. Vďaka vonkajším žalúziám LOMAX s funkciou pasívneho chladenia

Extrémne letné teploty nemusia nutne znamenať neznesiteľné teplo v byte alebo v kancelárii. Riešením sú vonkajšie žalúzie, ktoré dokážu zachytiť až 94 % tepelnej energie. Fungujú aj ako prvok pasívneho chladenia, čím účinne zabraňujú prehrievaniu interiéru. Prečítajte si, ako tieto žalúzie fungujú a čím môžete ich efektivitu ešte zvýšiť.

O tom, že sa klíma našej planéty otepľuje, dnes už niet pochýb. Dôkazom sú stále sa zvyšujúce priemerné teploty, a to nielen v letných mesiacoch. Slovensko nie je výnimkou. V horúcom lete však doma aj v kancelárii môže vládnuť tepelná pohoda. Ideálnym prvkom na vytvorenie optimálnej vnútornej klímy sú vonkajšie žalúzie, ktoré fungujú na princípe pasívneho chladenia.

Aký je princíp pasívneho chladenia?

V poslednom čase sa pojem pasívne chladenie spája najmä s nízkoenergetickými budovami. Nemusíte však hneď stavať pasívny dom, aby ste dosiahli úspory tepla alebo znesiteľné teploty v interiéri počas tropických horúčav. Pasívne chladenie možno v skutočnosti dosiahnuť aj inými spôsobmi. Jeho podstata spočíva v tom, že najmä v sparnom lete znižuje teplotu v interiéri a udržiava ju na prijateľnej úrovni. Nespornou výhodu je, že jeho prevádzka je takmer bez nákladov.

Zeleň verzus žalúzie – 30:94

Ako sme už spomenuli, pasívne chladenie možno riešiť viacerými spôsobmi. Svoju úlohu zohráva situačná orientácia domu, zateplenie, ale aj stromy a kríky v okolí. Podľa štúdií dokážu listnaté stromy zachytiť až 30 % slnečného žiarenia, pričom odparujú vodu z listov, a tak ochladzujú okolitý vzduch. Tomu ďalej napomáha aj prítomnosť vodných plôch.

Príroda tu však v pomyselnom súboji s modernými technológiami odchádza ako porazená. Medzi najúčinnejšie spôsoby pasívneho chladenia patrí vonkajšia tieniaca technika. Vonkajšie žalúzie LOMAX sa okrem iného môžu pochváliť úplne kľúčovou schopnosťou: keď sú zatiahnuté, zadržia až 94 % slnečných lúčov. Teplotu v miestnosti tak môžu znížiť až o 10 °C.

Práve eliminácia možného prehriatia miestnosti je hlavnou podstatou žalúzií s funkciou pasívneho chladenia. Vďaka tomu, že je miestnosť kompletne zatienená, neprehrieva sa vnútorné vybavenie, dlažba je príjemne chladná a v interiéri vládne tepelná pohoda.

Vonkajšie žalúzie do bytu

 

Vonkajšie žalúzie sú riešením pasívneho chladenia interiéru aj v bytových domoch.

Vonkajšie tienenie víťazí aj nad vnútornými žalúziami a klimatizáciou

Z hľadiska účinnosti sú vonkajšie žalúzie až 10-krát účinnejšie ako vnútorné žalúzie. Tie síce vytvárajú v miestnosti príjemný tieň, ale nezabraňujú prenikaniu tepla, pretože to sa už aj tak dostalo dovnútra cez okenné sklo. Vonkajšie žalúzie však zabraňujú prenikaniu slnečných lúčov do vašej domácnosti ešte pred oknami. 

Spoľahlivo nahradia bežnú klimatizáciu. Hoci sú počiatočné náklady porovnateľné, pri vonkajších žalúziách vám nehrozí:

  • suchý vzduch v interiéri,
  • prechladnutie, nádcha alebo letná angína,
  • vysoké prevádzkové náklady
  • alebo starosti a dodatočné náklady na údržbu a čistenie klimatizačnej jednotky.

Ak sa teda rozhodujete, či si zaobstarať vonkajšie žalúzie alebo klimatizáciu, tieto argumenty vám pravdepodobne uľahčia výber.

Vybavenie žalúzií senzormi zvyšuje účinnosť a zabraňuje ich poškodeniu

Ďalším príjemným bonusom pasívneho chladenia interiéru je možnosť vybaviť vonkajšie žalúzie senzormi slnka a vetra, ktoré poznajú, či je potrebné:

  • zatieniť miestnosť z dôvodu intenzívneho slnečného žiarenia,
  • vpustiť dovnútra viac svetla, keď je zamračená obloha
  • alebo ich úplne vytiahnuť v prípade silného vetra, aby nedošlo k ich poškodeniu.

Ako používateľ si môžete vybrať, či chcete naplno využívať možnosti pasívneho chladenia vďaka celkovej automatizácii, alebo sa uspokojíte s možnosťou ovládať tieniacu techniku na diaľku pomocou tabletu alebo smartfónu – aj keď ste na dovolenke pri mori.

Začnite pasívne chladiť s tieniacou technikou LOMAX

V našom portfóliu vonkajších žalúzií máme štyri typy lamiel v troch rôznych tvaroch. Zatiaľ poslednou novinkou je lamela Z90PRO, ktorá ponúka najlepšie možné tieniace vlastnosti a vďaka menšej šírke pôsobí jemnejším a luxusnejším dojmem. Montáž tieniacej techniky je rýchla, jednoduchá, cenovo dostupná a poskytuje pasívne chladenie bez akýchkoľvek dodatočných nákladov. Takže si môžete užívať príjemný pobyt doma alebo v kancelárii, aj keď vonku panujú extrémne horúčavy.

S výberom vonkajších žalúzií vám radi poradíme v najbližšej pobočke spoločnosti LOMAX. Môžete nám tiež zaslať nezáväzný dopyt

 

Zdroj fotografií: LOMAX