Vybrať si vonkajšie rolety, alebo žalúzie? Rozhoduje regulácia svetla a bezpečnosť

Súčasným trendom architektúry novostavieb a rekonštruovaných domov sú veľké sklenené plochy a priestorné obytné miestnosti plné denného svetla. Príliš veľa slnečného svetla však spôsobuje prehrievanie interiéru, bez kvalitnej tieniacej techniky v zime dochádza k únikom tepla. Zistite, aký je rozdiel medzi vonkajšími žalúziami a roletami a na čo sa zamerať pri ich výbere.

Ako ušetriť na kúrení a klimatizácii 

Vonkajšia tieniaca technika môže významne zabrániť tepelným stratám, a tak prispieť k zníženiu energetickej náročnosti domu. V zime šetrí náklady na kúrenie, v lete na klimatizáciu. Ak plánujete stavbu rodinného domu alebo výmenu okien, zahrňte tieniacu techniku už do projektu, aby ste sa v budúcnosti vyhli zbytočným obštrukciám. Aký typ vonkajšieho tienenia si ale vybrať?

Čo očakávate od tieniacej techniky?

Možno si myslíte, že vonkajšie žalúzie a rolety sa z hľadiska funkčnosti veľmi nelíšia. Medzi týmito dvoma typmi však existujú určité rozdiely, ktoré môžu byť v konečnom dôsledku rozhodujúce. Predtým, ako si vyberiete niektorý typ, premyslite si, ako by vám tieniaca technika mala slúžiť.

  • Chcete regulovať prienik denného svetla?
  • Radi by ste znížili výdaje za kúrenie?
  • Chcete ochranu pred vonkajším hlukom?
  • Kladiete dôraz na zabezpečenie proti prípadnému vlámaniu?
  • Žijete v mieste, kde často a veľmi fúka?
  • Chcete vetrať aj vtedy, keď sú okná zatienené?
  • Má tieniaca technika plniť aj estetickú funkciu?

Aké funkcie sú spoločné pre žalúzie a rolety?

Hlavnou úlohou vonkajších žalúzií a roliet je zabrániť prenikaniu ostrých slnečných lúčov, a tým aj prehrievaniu interiéru. V zime naopak chránia pred tepelnými stratami. V tomto smere sú oveľa účinnejšie ako vnútorná tieniaca technika. Čo sa týka samotnej účinnosti vonkajších žalúzií a roliet, rolety sú na tom o niečo lepšie. Okrem toho môžete zvýšiť účinnosť tepelnej ochrany inteligentným ovládaním, pri ktorom tienenie funguje na základe naprogramovaných časov, prípadne poveternostných podmienok.

Vonkajšie žalúzie vám umožňujú regulovať svetlo

Žalúzie, na rozdiel od roliet, nemajú pevne spojené lamely, takže ich môžete naklápať do ľubovoľnej polohy. Zabránite tak prenikaniu ostrých slnečných lúčov a zároveň sa do miestnosti dostane denné svetlo. To oceníte v zime, keď slnečné lúče môžu pomôcť vyhrievať interiér. Vďaka individuálnej regulácii lamiel poskytujú žalúzie aj dostatok súkromia pred zvedavými pohľadmi susedov bez toho, aby ste stratili kontakt s vonkajším svetom. 

Vonkajšie žalúzie LOMAX s lamelami v tvare písmena Z do seba dokonale zapadajú, navyše keď sú celkom zatvorené, dokážu zabezpečiť takmer úplnú tmu, takže si môžete pokojne zdriemnuť aj za bieleho dňa. A ak ich vybavíte elektrickým pohonom, nemusíte sa báť ani silného vetra. V prípade zlých poveternostných podmienok im senzor vetra dá impulz, aby sa zatiahli.

Muž zaťahuje vonkajšie rolety pomocou diaľkového ovládania
Rolety, podobne ako žalúzie, poskytujú súkromie a chránia pred nežiaducim vniknutím cudzích osôb do domu.

Vonkajšie rolety: absolútna tma a vysoká úroveň bezpečnosti

Regulácia denného svetla je pri roletách ťažšia, pretože lamely sa nedajú naklápať. Môžete ich však spustiť len do určitej výšky, a tým si zaistiť určitú priepustnosť svetla. Keď sú rolety úplne zatiahnuté, pevne zomknuté lamely vytvoria absolútnu tmu, protihlukovú bariéru, a zabezpečia vám tak nerušený drahocenný spánok po nočnej zmene. Vonkajšie rolety LOMAX znižujú hladinu hluku až o 16 decibelov.

Rolety, podobne ako žalúzie, poskytujú súkromie a chránia pred nežiaducim vniknutím cudzích osôb do domu. Môžu byť tiež vybavené závažím proti zdvihnutiu alebo zámkami, ktoré ešte viac sťažia prístup. V porovnaní so žalúziami sú odolnejšie voči silnému vetru. Vonkajšie rolety majú ešte jednu výhodu: v zime vo veľkej miere zabraňujú úniku tepla, čo platí najmä pre domy, ktoré nemajú okná s trojsklom.

Aký typ tienenia si teda vybrať?

Vonkajšie žalúzie a vonkajšie rolety slúžia na rovnaký účel, niektoré rozdiely však môžu mať zásadný vplyv na vaše konečné rozhodnutie. Ak odhliadneme od tepelnej ochrany domu, o ktorú sa starajú približne rovnako, a od dizajnu, ktorý môžete u oboch typov ľubovoľne zladiť s ostatnými komponentmi, ktoré tvoria plášť domu, rozhodujúca je regulácia svetla v miestnosti, miera zabezpečenia domu a ochrana pred vonkajším hlukom.

Ak si chcete sami regulovať prirodzené osvetlenie, vonkajšie žalúzie sú jasnou voľbou. Ak bývate v hlučnom prostredí alebo ak máte okná nízko nad chodníkom, z hľadiska bezpečnosti a ochrany pred hlukom budú vhodnejšie rolety. Možným variantom je aj kombinácia oboch typov, aby ste zo svojej tieniacej techniky vyťažili maximum:

  • Do obytných miestností si vyberte žalúzie, ktorými môžete regulovať denné svetlo.
  • Rolety umiestnite do spálne, kde tak dosiahnete úplné zatemnenie.
  • Pre väčší pocit bezpečia nainštalujte rolety do okien v prízemí.

Navštívte niektorý z našich showroomov LOMAX alebo nám pošlite nezáväzný dopyt. Na základe vašich predstáv vám poradíme s výberom vhodnej tieniacej techniky. Na žalúzie a rolety poskytujeme 5-ročnú záruku!

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX