Ako zvýšiť úsporu nákladov na elektrinu? Šetriť pomáha zateplenie aj tieniaca technika

Náklady na energie môžu byť významnou položkou domáceho rozpočtu. Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako tieto výdavky znížiť. Spoločne sa preto pozrieme na praktické tipy a triky, ktoré vám pomôžu ušetriť peniaze za elektrinu, plyn a ďalšie energie. Od jednoduchých úsporných opatrení až po modernizáciu domu s cieľom dosiahnuť vyššiu energetickú efektivitu. Zistite, ako môžete aj vy znížiť svoje náklady na energie a každý mesiac ušetriť peniaze. 

Zateplením fasády ušetríte až 50 % nákladov na vykurovanie 

Jedným z takýchto opatrení je zateplenie fasády, ktoré znižuje tepelné straty budov a zvyšuje ich energetickú účinnosť. Týmto spôsobom môžete ušetriť náklady na vykurovanie a klimatizáciu v priemere o 40 až 60 %. Zateplenie fasády okrem iného zlepšuje mikroklímu v interiéri, znižuje hluk a predlžuje životnosť budovy. Navyše si na svoju „prevádzku“ nevyžaduje žiadnu dodatočnú energiu. Zle izolovaná fasáda často spôsobuje prehrievanie budovy v lete a najmä masívne úniky tepla v zime. V dôsledku toho získa dom horšiu známku energetickej náročnosti.

Fúka cez vaše okná? Očakávajte prievan aj v peňaženke

Keď priložíte ruku k okennému rámu a pocítite prievan, je to jasné znamenie, že cez túto hoci neviditeľnú škáru vám utekajú peniaze. Cez okná však nemusí fúkať, aby sa ich účinnosť negatívne prejavila na účtoch za energie. Tie, ktoré majú starší dátum výroby, spĺňajú úplne iné normy ako dnešné moderné okná, pri ktorých výrobné technológie pokročili.

 

To isté platí aj pre vchodové dvere alebo garážové brány. Najmä v prípade, ak je garáž súčasťou domu, oplatí sa investovať do novej brány so starostlivo navrhnutými sekcionálnymi panelmi, ktoré prispejú k zatepleniu. Čerešničkou na torte je potom automatické ovládanie garážovej brány a vybavenie infrazávorou, ktorá zabezpečí, že:

 

  • sa brána po prejdení vozidla a vopred nastavenom čase sama zatvorí,
  • čím sa zabráni zbytočným únikom tepla v zime alebo prehrievaniu v lete.

 

Výmenou tohto domového príslušenstva tak môžete ročne ušetriť značnú sumu peňazí, pretože napríklad len cez staré okná uniká až 40 % tepla.

Sekcionálna brána s motorickým pohonom
Funkcia Speed otvorí a zatvorí bránu oveľa rýchlejšie ako bežné pohony. Okrem toho má systém BlueLine v pohotovostnom režime mimoriadne nízku spotrebu 0,6 W. 

Moderná tieniaca technika v zime nie je len na ozdobu

Možno si myslíte, že tieniaca technika je dobrým sluhom len v lete. Áno, chráni interiér pred prehrievaním alebo UV žiarením, ktoré degraduje nábytok či podlahy. V porovnaní s klimatizáciou je tiež ekologickejšia a zdravšia. Dôležitú úlohu však zohráva aj v zime, pretože dokáže účinne bojovať proti únikom tepla.

 

Najefektívnejším riešením sú vonkajšie rolety, ktoré znižujú náklady na vykurovanie až o 10 %. Podobne účinné sú aj vonkajšie žalúzie alebo screenové rolety. Keď sú zatiahnuté, neprepúšťajú teplo von a zimu dovnútra, takže keď sa v noci ochladí o niekoľko stupňov, na teplote v miestnosti sa to sotva prejaví. Ich pridanou hodnotou je aj lepšie zabezpečenie domácnosti, väčšie súkromie alebo eliminácia hluku, v prípade žalúzií navyše aj regulácia prirodzeného svetla.

Inteligentná domácnosť je ďalším krokom k úsporám

Motorický pohon je dnes už akýmsi štandardom, ktorý si vyberá stále viac používateľov tieniacej techniky. Ak však vonkajšie žalúzie alebo vonkajšie či screenové rolety vybavíte svetelnými senzormi, samy sa stiahnu alebo vytiahnu v závislosti od vonkajších podmienok. Na inteligentnú domácnosť môžete napojiť pomocou aplikácie aj systém vykurovania. Počas slnečného zimného dňa potom inteligentná domácnosť pozná, že má vytiahnuť tienenie a stlmiť alebo vypnúť kúrenie. Týmto spôsobom môžete ušetriť stovky eur ročne na nákladoch na energie.

Ako sa dá ešte ušetriť na energiách?

  • dodržiavať zásady správneho vetrania
  • modernizovať vykurovacie systémy, napr. výmenou kotla
  • vykurovať klimatizáciou na princípe tepelného čerpadla
  • neprekurovať interiér
  • vymeniť nehospodárne spotrebiče a žiarovky

 

Potrebujete poradiť s výberom garážových brán, okien alebo tieniacej techniky? Obráťte sa na spoločnosť LOMAX. Radi sa vám budeme venovať vo vašej najbližšej pobočke, online aj telefonicky.


Zdroj fotografií: LOMAX