Akú farbu garážovej brány si vybrať? Napríklad takú, ktorá vás rýchlo neomrzí

Pri výbere garážovej brány by ste sa mali zamerať najmä na jej kvalitu a funkčnosť. Keďže však ide o investíciu na dlhé roky, mali by ste dobre zvážiť aj jej vzhľad. V tomto článku vám prezradíme, ktoré farby brán sú najžiadanejšie, a čo by ste mali zohľadniť pri výbere vhodného odtieňa.

Farba garážovej brány by mala ladiť s ostatnými prvkami domu

Kvalitná garážová brána vydrží aj desiatky rokov, preto by ste pri výbere jej farby mali myslieť nadčasovejšie, aby sa vám už v priebehu prvej dekády „neokukala“. Takto môžete do budúcna zhodnotiť aj svoju nehnuteľnosť. Pre svoju veľkosť je brána zároveň jedným z najvýraznejších prvkov obvodového plášťa domu. Jej plocha upúta každého na prvý pohľad. A verte, že ten druhý, tretí, štvrtý… venuje pozorovateľ oknám, dverám a fasáde.

Vieme, že ste váš dom nestavali s tým, že chcete zapôsobiť na susedov a okoloidúcich, ale určite si každý stavebník v kútiku duše želá, aby jeho dom vyzeral pekne a urobil dobrý dojem. Preto je vhodné zladiť vzhľad garážovej brány s takou farbou, akú majú ostatné výplne otvorov. Dom tak bude pôsobiť jednotne a harmonicky. Ak už máte okná a vchodové dvere a kupujete iba novú bránu, budete mať s výberom farby menej starostí.

Nezabudnite ani na fasádu alebo tieniacu techniku. Aj s týmito prvkami by brána mala ladiť.

  • K fasádam s neutrálnymi odtieňmi, ako je napríklad svetlosivá alebo béžová, sú vhodné tmavšie tóny z rovnakého farebného spektra.
  • V prípade bielej fasády môžete experimentovať a vybrať si odvážnejšie farby, ako je napríklad sýtozelená, červená alebo tmavomodrá. Tu však platí dvakrát, že brána musí ladiť s okennými rámami a vchodovými dverami.
  • Vonkajšie žalúzie alebo screenové rolety sú tiež súčasťou plášťa domu, preto by sa ich farba nemala príliš líšiť od farby garážovej brány (resp. okien a dverí). 

Zohľadnite aj architektúru domu a okolitého prostredia

Farba garážovej brány by mala korešpondovať aj s celkovým dizajnom stavby, preto nezabudnite zohľadniť aj tento aspekt. Je dom tradičný, alebo je skôr v modernom či minimalistickom štýle? V prvom prípade nie je na škodu siahnuť po dekore imitujúcom drevo, k moderným stavbám sa zase viac hodia povrchy s kovovo matným efektom. Takýmto príkladom môže byť napríklad RAL 7012 Basalt Grey. Tento sivý odtieň patrí v súčasnosti k najobľúbenejším.

Bez ohľadu na to, či máte garáž postavenú samostatne alebo je súčasťou domu, garážová brána by mala ladiť s okolitým prostredím. Preto nad vzorníkom farieb premýšľajte o tom, aký máte plot, prípadne či sú exponované nejaké ďalšie záhradné prvky. 


Neoddeliteľnou súčasťou rozhodovania je aj orientácia budovy. Farba garážovej brány orientovanej na juh a západ by nemala byť príliš tmavá. Priťahovala by veľmi veľa tepla a mohlo by hroziť jej vyblednutie.

Sekcionálna posuvná brána_farba

Kontrastná farba brány môže pri citlivom výbere dokonale ladiť s exteriérom.

V jednoduchosti je krása, ale nesmie to byť nuda

Už viete, ako si vybrať novú garážovú bránu, ale stále si lámete hlavu nad jej farbou? Skúste staviť na jednoduchosť, ktorá nikdy nevyjde z módy. Nie je potrebné farby zbytočne prekombinovať, práve naopak. Držte sa pravidla troch farieb pre celý plášť domu a siahnite po jednoduchých odtieňoch a povrchových štruktúrach, ktoré budú vizitkou vášho vkusu a estetického cítenia.

Ak však nechcete, aby stavba pôsobila fádne, nebojte sa zvoliť kontrastnú farbu brány. Zatraktívniť vzhľad môžu aj prelisy, všade sa však nehodia. Doplnky z kovu, ocele alebo decentná potlač sú tiež zaujímavým spestrením. Všeobecne však k dekorom pristupujte vždy radšej s citom. 

Keď si s výberom farby garážovej brány nebudete vedieť rady, nebojte sa obrátiť na špecialistov. V spoločnosti LOMAX vám dáme na výber z 2 500 odtieňov. Vašu bránu však môžeme natrieť aj individuálne podľa farby fasády alebo okien, a to v lesklej, polomatnej alebo matnej úprave. Pošlite nám nezáväzný dopyt ešte dnes alebo navštívte jeden z našich showroomov, kde si RAL vzorník prezriete na vlastné oči.

 

Zdroj fotografií: LOMAX