Poradíme vám pri výbere garážovej brány: Je lepšie otváranie pod strop alebo do strany?

Uvažujete o výmene starej garážovej brány alebo si budete kupovať novú pre svoju novostavbu? Potom ste už možno riešili dilemu, ktorý typ si vybrať. Dnes sa zameriame na tie brány, ktoré patria medzi používateľmi k najobľúbenejším. Prečítajte si, aké sú špecifiká sekcionálnych brán s otváraním pod strop a do strany a pre ktoré garáže sú vhodné.

Čo sú sekcionálne brány?

Sekcionálne garážové brány sú v súčasnosti najpoužívanejším typom. Ich výhodou je nielen moderný vzhľad, ale aj konštrukčné riešenie, vďaka ktorému krídla brány nikde neprekážajú. Skladajú sa z jednotlivých sekcií, ktoré sú navzájom pevne spojené „zámkami“. V týchto miestach sa brána pri otváraní a zatváraní ohýba, takže ju možno úplne vysunúť pod strop alebo pozdĺž vnútornej steny garáže.

Brány s vysúvaním pod strop sú vhodné aj pre zrekonštruované garáže

V prípade sekcionálnych brán s otváraním pod strop sa jednotlivé sekcie pohybujú po vodiacich koľajniciach pomocou systému torzných pružín. Vďaka tomu, že sa jednoducho zložia pod strop, nezaberajú v garáži žiadne miesto. Pri zatváraní zase pevne dosadnú na zem, takže sa nemusíte obávať úniku tepla, ako napr. pri starších výklopných bránach. Preto sú vhodné aj do vykurovaných garáží.

Presne takto fungujú naše sekcionálne brány LOMAX DELTA alebo EXCELLENT, ktoré si nájdu miesto v garáži akejkoľvek veľkosti. Vyrábame ich na mieru bez príplatku, takže sa ani v prípade rekonštrukcie nemusíte obávať žiadnych veľkých stavebných zásahov. Ak by ste boli obmedzení výberom z niekoľkých veľkostí, rekonštrukcia by sa neobišla bez stavebných úprav. A tie vždy po sebe zanechajú viditeľné stopy, bez ohľadu na to, ako zručný je remeselník. Na základe vášho priania dokážeme vyrobiť aj sekcionálnu garážovú bránu s dverami, ktoré vám uľahčia prechod dovnútra a von. 

Výhody sekcionálnych brán LOMAX s otváraním pod strop

  • Možno ich inštalovať bez väčších stavebných úprav
  • Majú výborné tepelnoizolačné vlastnosti a sú vhodné aj pre vykurované garáže
  • Možno do nich integrovať vstupné dvere s nízkym prahom
  • Majú dlhú životnosť – sú dimenzované minimálne na 20 000 cyklov

Môžu sa ovládať manuálne aj automaticky

automatické otváranie brány
Otváranie garážovej brány na diaľkové ovládanie je štandardom. Môžete si vybrať aj otváranie pomocou čipu alebo kódovej klávesnice.

Do garáže s nízkym stropom si vyberte posuvnú sekcionálnu bránu

Jedinou nevýhodou brán so zasúvaním pod strop je skutočnosť, že znižujú výšku garáže. Preto nie sú vhodné do garáží s nízkym stropom alebo tam, kde sa v blízkosti stropu nachádza nosná konštrukcia, potrubie alebo iné prekážky. Pre tento prípad existujú sekcionálne brány s otváraním do strany, ktoré poskytujú rovnaký komfort a sú v mnohých ohľadoch aj praktickejšie. Preto bolo pre nás jednoduché nazvať tento model LOMAX PRAKTIK.

Konštrukčne je posuvná garážová brána riešená rovnako, len s tým rozdielom, že jednotlivé sekcie sú postavené zvisle a do garáže sa zasúvajú pozdĺž jej steny. Sekcie sú vedené v závesných koľajniciach a na vedenie v podlahe slúži podlahový prah. Najväčšou výhodou tejto brány je možnosť otvoriť len toľko sekcií, koľko práve potrebujete. Bránu preto využijete najmä vtedy, ak garáž používate ako vchod do domu alebo ak chcete zaparkovať len bicykel či motorku.

Výhody sekčných brán LOMAX s otváraním do boku

  • Sú vhodné do garáže s nízkym stropom
  • Vyžadujú minimálne nároky na uchytenie v stavebnom priestore
  • Neznižujú priechodnú výšku stavebného otvoru
  • Pre prechod ich stačí otvoriť len čiastočne
  • Vďaka absencii káblov a pružín patria medzi špičku z hľadiska životnosti
  • Tepelnoizolačné vlastnosti a možnosti ovládania sa nelíšia od predchádzajúceho typu
garážová brána otváranie do boku
Posuvnú garážovú bránu si môžete otvoriť len natoľko, koľko potrebujete.

Aký typ brány si teda vybrať?

Z hľadiska funkčnosti nenájdete medzi vyššie uvedenými typmi brán žiadne zásadné rozdiely. Rozhodnutie vám teda uľahčí dispozícia garáže alebo vaše osobné nároky. Ak má vaša garáž dostatočnú výšku a pri strope nie sú žiadne prekážky, nič vám nebráni vybrať si sekcionálny typ s vysúvaním pod strop. Ak je garáž príliš nízka alebo chcete mať možnosť otvoriť bránu len na pohodlný prechod, vyberte si otváranie do boku. Pri tomto variante ale počítajte s tým, že podlaha a steny musia byť úplne rovné

Sekcionálne typy nemusia vyhovovať vašim požiadavkám a možno uprednostníte skôr rolovacie garážové brány, ktoré nevyžadujú žiadne stavebné úpravy, alebo dvojkrídlové brány, s ktorými zachováte pôvodný vzhľad budovy. Pred výberom konkrétneho produktu však nikdy nezabudnite posúdiť kvalitu, záruky alebo ďalšie poskytované služby, aby ste s bránou nakoniec nešliapli vedľa.

Ak si neviete rady s výberom garážovej brány, neváhajte navštíviť najbližšiu pobočku spoločnosti LOMAX alebo nám pošlite nezáväzný dopyt. Radi vám predstavíme aj možnosti, ako zladiť vzhľad brány s oknami alebo vchodovými dverami. 

Zdroj fotografií: LOMAX