5 tipov, ako si správne vybrať novú garážovú bránu

Či už kupujete garážovú bránu do novostavby, rekonštruovaného domu alebo do samostatnej garáže, mali by ste svoj výber dôkladne zvážiť. Predtým, ako si konkrétny výrobok vezmete pod drobnohľad, je však potrebné posúdiť niekoľko základných bodov. Preto sme pre vás pripravili tohto malého sprievodcu. Pomôže vám vybrať bránu, ktorá bude vyhovovať vašim potrebám a vydrží celú večnosť.

#1 Aký typ brány je vhodný pre vašu garáž?

Preč sú časy, keď existovali len dvojkrídlové alebo vyklápacie brány. Dnes si môžete vybrať z niekoľkých typov. Nie všetky však musia byť vhodné pre vašu garáž. Najmä v prípade rekonštrukcií býva rozhodujúcim faktorom stavebná pripravenosť. Do rozhodovania potom prirodzene vstupujú aj predstavy a potreby používateľov. Poďme sa teda pozrieť na jednotlivé typy garážových brán.

Sekcionálne garážové brány

Sekcionálne garážové brány patria medzi najobľúbenejšie na trhu. Sú moderné, elegantné a vizuálne nenápadné. Jednotlivé sekcie sa zasúvajú po vodiacich koľajniciach pod strop, takže tu nesmú mať žiadnu prekážku. Možno ich použiť vo väčšine garáží, ideálne tam, kde sú po stranách okná.

Posuvné garážové brány

Ide o podobný typ ako sekcionálne garážové brány, ale s tým rozdielom, že sekcie posuvných garážových brán sa zasúvajú do boku. Prekážky preto nesmú byť na stene, ktorú kopírujú z vnútornej strany. Sú vhodné do garáží s nízkym stropom. Oceníte ich aj vtedy, ak používate garáž namiesto vchodových dverí alebo ak potrebujete zaparkovať iba motorku. Stačí si otvoriť taký veľký priestor, aký potrebujete.

Rolovacie garážové brány

Veľkou výhodou rolovacích brán je, že nezaberajú príliš veľa miesta a možno ich nainštalovať do hotových garáží aj bez stavebných úprav. Lamely sa zrolujú do viditeľného alebo skrytého boxu, ktorý sa umiestňuje až nad stavebný otvor. Ušetríte tak miesto pod stropom, kde si môžete zavesiť napríklad lyže.

Dvojkrídlové garážové brány

Rovnako nenáročný na priestor a stavebné úpravy je aj klasický typ brány. Dvojkrídlové garážové brány sú vhodné do nevykurovaných a čiastočne vykurovaných priestorov alebo tam, kde chcete zachovať pôvodný vzhľad budovy. Dajú sa otvárať dovnútra alebo von.

garážová brána rolovacia
Navíjací box sa dá v prípade rolovacej brány skryť, aby nerušil pohľad na bránu.

#2 Rozmyslite si, ako chcete ovládať bránu 

Automatické otváranie brány je v súčasnosti už štandardným doplnkom, ktorý prispieva k používateľskému komfortu. Ak nechcete pri vchádzaní do garáže zakaždým vystupovať z auta, ideálnou voľbou je motorový pohon s diaľkovým ovládaním. Musíte však počítať so zásuvkou na 230 V a opatreniami v prípade výpadku elektriny. Brány sa dajú tiež ovládať:

  • klasicky manuálne,
  • pomocou aplikácie v mobilnom telefóne,
  • čipom,
  • pomocou odtlačku prsta
  • alebo kombináciou týchto spôsobov.

#3 Dohliadnite na kvalitu a záruky

Vždy si zistite pôvod brány, ktorú ste sa rozhodli kúpiť. Nezriedka sa môžete stretnúť s priekupníkmi nekvalitných výrobkov z rôznych častí sveta. Väčšiu istotu získate priamo u výrobcu, ktorý spĺňa normy a na ktorého služby nájdete pozitívne ohlasy.

V spoločnosti LOMAX vyrábame brány sami pomocou tých najmodernejších metód. Napríklad dekor nanášame na materiál ešte pred samou výrobou panela. Až potom valcujeme tvar sekcie a vyplníme panel PUR penou. Vďaka tomuto postupu je dekor oveľa odolnejší ako pri jednoduchom nanesení fólie na hotové sekcie. Na krídla brány poskytujeme 10-ročnú záruku, garantujeme rýchly záručný a pozáručný servis a dostupnosť náhradných dielov.

motorové ovládanie brány
S motorovým pohonom získate väčší komfort aj bezpečnejšiu garážovú bránu.

#4 Získajte garážovú bránu na mieru

V minulosti boli garážové brány dostupné len v niekoľkých veľkostiach. Pri ich výmene museli majitelia robiť zložité stavebné úpravy, aby sa prispôsobili ponuke na trhu. Výsledok však nikdy nebol úplne bezchybný. Dnes je situácia opačná a výrobcovia sa prispôsobujú možnostiam zákazníkov. Preto hľadajte garážovú bránu na mieru, aby ste získali záruku dokonalého vzhľadu a funkčnosti. 

#5 Zaujímajte sa o ďalšie poskytované služby

Vždy sa u predajcu informujte, aké služby vám ponúka v rámci zákazky. Chce po vás, aby ste si sami zamerali stavebný otvor? Od takého predajcu radšej dajte ruky preč. Ak urobíte chybu, vyrobia vám bránu, ktorá nebude pasovať, a navyše ju nebudete môcť reklamovať. Meranie by mal vždy robiť technik, rovnako ako odbornú montáž. Aj na tú sa totiž vzťahujú záruky v prípade reklamácie

V spoločnosti LOMAX sa postaráme o zameranie, výrobu aj finálnu montáž garážovej brány, ktorá nám nezaberie viac ako 4 hodiny. Všetky sprievodné služby sú u nás zahrnuté v cene. Máte záujem o cenovú kalkuláciu? Stačí, keď nám zašlete dopyt. Ozveme sa vám do 3 dní.

 

Zdroj fotografií: LOMAX