Vypli prúd? Ako otvoriť garáž a čo na to vchodové dvere a tieniaca technika

Garážové brány s motorickým pohonom sú dnes už štandardom. Aby fungovali tak, ako majú, nezaobídu sa bez pripojenia do elektrickej siete. Ale čo keď dôjde k výpadku elektriny? Stane sa z domu nedobytná pevnosť, keď máte na elektronické systémy napojené aj vchodové dvere alebo vonkajšie rolety? Na všetky tieto otázky vám odpovieme v tomto článku.

Keď sa domácnosť ocitne bez prúdu…

Život bez elektriny si už nevieme predstaviť. Vďaka nej môžeme svietiť, surfovať na internete a dnes dokonca už aj jazdiť autom. Technologický pokrok ale zasahuje aj do takých samozrejmých činností bežného dňa, ako je otváranie vchodových dverí alebo garážovej brány. Čoraz viac používateľov uprednostňuje automatické pohony pred mechanickými. Ale čo keď dôjde k výpadku prúdu? Ako sa s takouto situáciou vyrovnať?

Ako otvoriť garážovú bránu LOMAX bez elektriny

Automatický pohon môže zlyhať v prípade výpadku prúdu, ale aj v prípade nejakej neočakávanej poruchy. Ak je garážová brána bez vlastného zdroja napájania a potrebujete sa dostať von, môžete bránu otvoriť mechanicky odblokovaním koľajnice motora. Ide o štandardnú súčasť pohonu a jeho vodiacej koľajnice. 

Ak je garážová brána jediným vstupom do vášho domu, oplatí sa zaobstarať si externý núdzový odblok, ktorý sa umiestni do krídla brány. Cez zámok sa potom pomocou systému oceľového lanka odblokuje koľajnica motora podobným spôsobom ako pri odblokovaní v interiéri. Kľúče od zámku však nesmiete nechať ležať v garáži alebo v predsieni. Vždy ich majte pri sebe alebo na inom dostupnom mieste, inak sa dovnútra nedostanete.

Pri núdzovom otváraní garáže nezabúdajte ani na svoju bezpečnosť a zabráňte zbytočnému poškodeniu brány.

  • Brána sa nesmie núdzovo otvárať, keď je v pohybe kvôli elektrickému pohonu. Ak je pohon pod prúdom, odpojte ho.
  • V odblokovanom stave pohybujte bránou pomaly a opatrne.
  • Pri opätovnom zaaretovaní by nemalo dôjsť k prudkému dojazdu ťahadla do spojky reťaze. Mohla by sa poškodiť prevodovka motora.

Vchodové dvere s elektronickým systémom neohrozí výpadok prúdu 

Vchodové dvere patria k tým prvkom domácnosti, ktoré čoraz častejšie začínajú využívať elektroniku. Otvárate ich pomocou čipu alebo odtlačku prsta? Potom sa nemusíte obávať výpadku elektriny. V tomto prípade systém aktivuje svoj vlastný zdroj energie. Dvere tak zostanú plne funkčné, rovnako ako pri kombinácii elektronického systému a klasického odomykania na kľúč.

inteligentný zámok vchodových dverí
 Elektronické ovládanie dverí má svoj záložný zdroj energie. Odomknete si tak aj v prípade výpadku prúdu.

Ako reaguje na výpadok prúdu vonkajšia tieniaca technika?

Je pochopiteľné, že keď máte mechanicky ovládané žalúzie a rolety, zaobídete sa bez elektriny. Motorické ovládanie tienenia je však súčasným trendom, ktorý ide ruka v ruke s rastúcou popularitou systému inteligentnej domácnosti. Používatelia nechcú iba pohodlie, ale volia túto alternatívu predovšetkým kvôli úspore energie. Prepojením tieniacej techniky s inteligentným systémom ovládania tak môžete ročne ušetriť až tretinu nákladov na vykurovanie.

Ale čo keď nejde elektrina? So samotnými žalúziami alebo roletami toho moc nezmôžete, pretože nemajú svoj zdroj energie. Zostanú v rovnakej polohe ako pred výpadkom, a lamely žalúzií zostanú rovnako naklopené. Centrálny prívod elektriny využívajú aj senzory, ktoré reagujú na poveternostné a svetelné podmienky. 

Na rozdiel od digitálnych hodín na rúre alebo na rádiu, kde budete musieť znovu nastaviť čas, si však nemusíte lámať hlavu s vymazaním predvolieb diaľkového ovládania. Systém si pamätá uložené nastavenie a hneď ako dôjde k zapnutiu elektriny, môžete ovládanie používať ako predtým. Problém nepredstavuje ani vetranie. Vonkajšie tienenie je síce výborným tepelným izolantom, ale prísun čerstvého vzduchu vám poskytne.

Chcete, aby bol váš domov ešte komfortnejší a bezpečnejší? Príďte si vybrať novú bránu, dvere alebo tieniacu techniku do niektorej z našich pobočiek LOMAX alebo nám pošlite nezáväzný dopyt.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX