S vonkajšími roletami ušetríte na nákladoch na vykurovanie aj niekoľko tisíc ročne

Mnoho ľudí si rolety alebo žalúzie spája len s ich primárnou funkciou – zatienením interiéru. Vonkajšiu tieniacu techniku však nevyužijete len v letných mesiacoch. Dôležitú úlohu zohráva aj v zime, keď zabraňuje úniku tepla z domu a šetrí tak značnú časť nákladov na energie. V tomto článku vám ukážeme, prečo sa oplatí investovať do vonkajších roliet.

Najväčšie tepelné straty majú na svedomí okná

Teplo z domu uniká cez vchodové dvere, garážovú bránu, nezateplenú fasádu alebo cez zlú izoláciu strechy. Tým najslabším článkom tepelnej izolácie však bývajú staré alebo nekvalitné okná. Oknami môže unikať až 30 % tepelnej energie, čo v konečnom dôsledku znamená aj niekoľko tisíc ročne navyše za vykurovanie. Ako zistíte, či cez okná uniká teplo? Najjednoduchšie je priložiť k nim ruku. Ak pocítite čo i len mierny prievan, je najvyšší čas na výmenu alebo opravu okien. 

Sofistikovanejšou metódou je použitie termokamery, ktorá pomocou infračerveného žiarenia umožňuje zviditeľniť únik tepla. Na termosnímke je možné určiť ľubovoľné množstvo referenčných bodov a pomocou farebnej stupnice zistiť teplotu na danom mieste. 

Konkrétnu predstavu si môžete urobiť podľa obrázka nižšie.

  • bod Z1 ukazuje teplotu stiahnutej rolety
  • bod Z2 ukazuje teplotu fasády
  • bod Z3 ukazuje teplotu okna s vytiahnutou roletou
  • bod Z4 ukazuje teplotu zeme

Zatiaľ čo teploty bodov Z1, Z2 a Z4 sa líšia od teploty okolitého vzduchu približne o 1 °C, teplota okna s vytiahnutou roletou je o 9,2 °C vyššia. Z toho vyplýva, že týmto miestom uniká z domu najviac tepla.

 termosnímka teploty
Termosnímka ukazuje, že najviac tepla uniká oknom s vytiahnutou roletou.

Vonkajšie rolety sú najlepším strážcom tepla

Efektívnym riešením v boji proti únikom tepla je investícia do vonkajších roliet, ktoré znížia náklady na vykurovanie až o 10 %. Ak sú vybavené tepelnými snímačmi a automatickým ovládaním, úspory sú ešte vyššie. Hlavným termoizolačným prvkom roliet sú zateplené hliníkové lamely, vďaka ktorým nedochádza tak rýchlo k tepelným stratám. 

Ako príklad môže poslúžiť situácia, keď sa pre nechránené okná zníži v noci teplota v miestnosti až o 3 °C. Pri zatiahnutých žalúziách dôjde k poklesu teploty maximálne o 1,5 °C, takže ráno nie je potrebné domácnosť tak vykurovať.

Výhody vonkajších roliet však nekončia pri úsporách tepla. Aké sú ich ďalšie výhody?

  • V lete zabraňujú prehrievaniu interiéru a udržiavajú v ňom príjemnú klímu.
  • Znižujú hlučnosť až o 16 dB, čo oceníte najmä vtedy, ak bývate v blízkosti cesty alebo rušnej ulice.
  • Chránia váš majetok pred zlodejmi. Ak sú rolety vybavené zámkami a pružinami proti zdvihnutiu, stávajú sa takmer nepremožiteľnou bariérou.
  • Pomocou inteligentných technológií ich možno naprogramovať tak, aby sa automaticky sťahovali a vyťahovali, čo vytvára dojem, že ste v dome aj vtedy, keď ste napríklad na dovolenke.
okenné rolety
Vonkajšie rolety zvyšujú pocit súkromia a sú prekážkou pre každého zlodeja.

Na čo sa zamerať pri výbere vonkajších roliet?

Vonkajšie rolety sú dlhodobou investíciou, ktorej návratnosť sa prejaví už po prvej zime. Pred ich kúpou by ste preto mali zvážiť niekoľko premenných, ako je napríklad materiál lamiel. Môžete sa stretnúť s plastovou verziou, ktorá je síce lacnejšia, ale nemá takú kvalitu, ako vonkajšie rolety s hliníkovými lamelami. Tie nielen lepšie izolujú, ale sú aj odolnejšie voči mechanickému poškodeniu a majú dlhšiu životnosť.

Pre montáž roliet je dôležitá aj stavebná pripravenosť. Ak ešte len plánujete stavbu rodinného domu, zahrňte tieniacu techniku radšej už do projektu. Lamely sa navíjajú na hriadeľ v boxe, ktorý môže byť v prípade novostavieb inštalovaný neviditeľne do roletového prekladu, vrátane vodiacich líšt. Box možno umiestniť aj pod preklad, pod omietku alebo ho viditeľne priznať. Tieto riešenia sú vhodné aj pre rekonštrukcie.

V neposlednom rade zvážte, ako chcete vonkajšie rolety ovládať. V súčasnosti si stále viac domácností vyberá motorický pohon. Dôvodom je samozrejme komfort, ale aj šetrnosť elektromotora k lamelovým zámkom, čo má vplyv na životnosť roliet.

Alebo by ste ocenili skôr vonkajšie žalúzie, ktoré síce nedokážu zabrániť úniku tepla, ale pri slnečnom počasí a správnom naklonení lamiel dokážu v zime vyhriať interiér?

Ak neviete, akú tieniacu techniku si vybrať, stačí vyplniť dopytový formulár. Radi vám pomôžeme nájsť to najlepšie riešenie.   

 

Zdroj fotografií: LOMAX