Ako si vybrať vonkajšie osvetlenie?

Nájsť v tme kľúčovú dierku a otvoriť vchodové dvere bez hluku naozaj nie je jednoduché. S vhodným vonkajším osvetlením so snímačom pohybu môžete tento problém vyriešiť, a pritom neprerobiť za energie. Poradíme vám, ako si vybrať osvetlenie a zabezpečiť, aby sa snímač neaktivoval, keď prejde nejaký okoloidúci. 

Veľa praktických a dizajnových typov vonkajšieho osvetlenia nájdete v každom špecializovanom obchode. Ale ktorý si vybrať? A na čo pri výbere myslieť?

  • Intenzita svetla – osvetlenie domu nesmie oslňovať susedov ani chodcov a autá.
  • Napájanie – prúdom prostredníctvom káblov a zásuviek, alebo slnečným žiarením.
  • Stupeň krytia (IP)vonkajšie osvetlenie podlieha rozmarom počasia, preto by mala byť jeho vnútorná časť chránená pred vlhkosťou a prachom. Čím vyšší je stupeň krytia označený skratkou IP (odolnosť voči vniknutiu pevných telies) alebo IPX (odolnosť voči vniknutiu vody), tým vyšší je aj stupeň ochrany, napríklad:
    • IPX6 – osvetlenie je odolné voči intenzívne tryskajúcej vode zo všetkých smerov.
    • IP 44 – označuje minimálny odporúčaný stupeň krytia pre vonkajšie osvetlenie. Do osvetlenia nepreniknú cudzie telesá s priemerom menším ako 1 mm a striekajúca voda.
    • IP 20 – do osvetlenia nepreniknú predmety väčšie ako priemer prsta, ale nie je vodotesné.
    • IP 67 – prachotesné a vodotesné pri trvalom ponorení.
  • Typy a dizajn – nástenné, stropné, závesné či zapustené.
  • Spôsob rozsvietenia svetiel – vypínačom, pohybovým alebo súmrakovým senzorom.

Aký typ vonkajšieho osvetlenia domu si vybrať?

Viete, kam svetlo nainštalujete? Chcete osvetlenie vchodových dverí, osvetlenie chodníka, terasy alebo garáže? Kedy je lepšie zvoliť zabudovaný pohybový senzor, manuálne alebo kombinované ovládanie? Nie je to také zložité. Keď si dokážete odpovedať na tieto otázky, výber vonkajšieho osvetlenia bude jednoduchší.

Bežne narazíte na predprogramované svietidlá alebo svietidlá s pohybovým senzorom, ktoré pomáhajú pri orientácii v priestore. Závesné svietidlá vám lepšie poslúžia v pergole alebo v záhradnom prístrešku, zatiaľ čo stĺpikové svietidlá zase v záhradách a záhonoch okolo chodníkov.

Nezabudnite na osvetlenie vchodových dverí

Ak hľadáte osvetlenie vchodu do domu, najčastejším typom je nástenné alebo stropné svetlo. Vypínač vo vnútri domu vám však pri neskorom príchode domov príliš nepomôže, preto je vhodné umiestniť ho aj vonku.

Bežné sú aj svetlá so snímačom pohybu, ktoré vám pomôžu lepšie sa orientovať v tme a zaistia vám a vášmu domovu väčšiu bezpečnosť. Zatiaľ čo vy spíte, senzory včas odhalia nepozvaného návštevníka. Navyše by bola škoda nepochváliť sa vašimi novými dizajnovými vchodovými dverami, ktoré LOMAX zladí so zvyškom vášho domu alebo s garážovou bránou.

V súčasnosti sú veľmi obľúbené vonkajšie LED svetlá a svetlá so snímačom pohybu. Ak sa obávate, že s nimi skôr prerobíte, veľmi radi vás vyvedieme z omylu. Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, moderné LED osvetlenie so snímačom pohybu je energeticky nenáročné, takže ušetrí viac energie a peňazí ako klasické žiarovky a halogény. Má dlhšiu životnosť a nevadí mu častejšie zapínanie a vypínanie.

Záhradné solárne osvetlenie zapichnuté v tráve
Solárne vonkajšie osvetlenie je energeticky nenáročné. Moderné typy obsahujú snímače pohybu, ktoré sa rozsvietia len vtedy, keď prejdete okolo.

Uvažovali ste aj o solárnych svetlách?

Medzi typmi vonkajších svetiel nájdete aj také, ktorých inštalácia nevyžaduje veľa práce a údržby a ktoré vám ušetria veľa energie. Vo vašom ekologickom či inteligentnom dome by nemalo chýbať solárne osvetlenie, a to najmä na prístupových cestách ku vchodovým dverám a okolo chodníkov v záhrade.

Prečo si zaobstarať solárne osvetlenie?

Solárne svetlá sú medzi ľuďmi čoraz obľúbenejšie z viacerých dôvodov:

  • Nemusíte riešiť žiadne možnosti napájania, na výrobu elektrickej energie a svetla potrebujú slnečné žiarenie. A to prenikne na panel, aj keď je pod mrakom.
  • Svietia dlhé hodiny. Po slnečnom dni by mali vydržať svietiť až 8 hodín, teda takmer celú noc.
  • Sú nenáročné na údržbu a vydržia vám veľmi dlho.
  • Nezaťažujú životné prostredie ani vaše oči, pretože ich svetlo neoslňuje. Naopak, odradia prípadných zlodejov.
  • Ich inštaláciu zvládnete raz-dva a nemusíte rozkopať celý trávnik, aby ste mohli nainštalovať a natiahnuť káble.

Moderné solárne svietidlá obsahujú snímače pohybu, ktoré sa rozsvietia, keď niekto prechádza okolo. Naopak, staršie typy sa rozsvietili vždy, keď bola tma. Takéto svietidlá si samozrejme môžete zaobstarať aj dnes. 

Snímač sa aktivuje, keď okolo prechádzajú ľudia alebo ide auto. Ako to vyriešiť?

Na každom svietidle so snímačom môžete individuálne nastaviť, ako intenzívne a dlho má svietiť. Na niektorých nájdete aj funkciu citlivosti svetla na pohyb. Práve vďaka nej sa vyhnete tomu, že svetlo rozsvieti každý okoloidúci alebo mačka či pes. Nastavte jej rozsah na polovicu alebo pri inteligentnejších technológiách určite, na ktoré miesto sa má snímač zamerať.

Fotografie: Depositphotos.com