Ktorý spôsob otvárania vchodových dverí si vybrať? Zamerajte sa na bezpečnosť a pohodlie

Bezpečnosť a pohodlie sú dva kľúčové faktory, ktoré ovplyvňujú výber spôsobu otvárania vchodových dverí. V tomto článku sme sa zamerali ako na možnosti fyzického otvárania, tak aj na riešenie, ktoré prispieva k väčšej bezpečnosti vašej domácnosti. Prečítajte si ho a vyberte si tú najlepšiu možnosť pre svoje potreby.

Vchodové dvere a smer otvárania: dovnútra alebo von?

Odhliadnuc od materiálu a vzhľadu vchodových dverí je smer otvárania jednou z hlavných „hádaniek“, na ktorú budete musieť pri ich kúpe nájsť odpoveď. Riešenie je však celkom jednoduché. Štandardne sa vchodové dvere do domu osádzajú s otváraním dovnútra, a to z niekoľkých praktických dôvodov. 
 

  • Keď máte plné ruky tašiek, je pohodlnejšie otvárať dvere dovnútra – nemusíte ustupovať krídlu o niekoľko krokov dozadu.
  • Vchodové dvere otvárané smerom von môžu zraniť osobu, ktorá za nimi stojí alebo prechádza okolo.
  • Snehové záveje nafúkané na prahu zhoršujú otváranie dverí smerom von.
  • Ak na dvere otvorené smerom von prší alebo sneží, voda po ich zatvorení stečie na podlahu vo vstupnom priestore.
  • Dvere otvárané smerom von majú na vonkajšej strane aj pánty, čo uľahčuje zlodejom ich vysadenie.
  • Vchádzate dovnútra a fúka silný vietor? Ten môže s dverami pekne zalomcovať a naraziť s nimi napríklad do fasády.

Určite by sa našli aj ďalšie dôvody, ale toto je to základné vysvetlenie, prečo sa vchodové dvere do domu obvykle otvárajú dovnútra. Ak by ste sa však rozhodli radšej pre otváranie smerom von, je to možné. Hlavnou výhodou tohto spôsobu otvárania je úspora miesta v predsieni, ktorého niekedy nie je nazvyš. 
 

Kľučka alebo držadlo?

Pokiaľ ide o „fyzický“ spôsob otvárania dverí, môžete si vybrať z niekoľkých typov príslušenstva. Medzi najtradičnejšie patria kľučky, gule a držadlá. Ktorú možnosť uprednostníte, závisí od vašich preferencií v oblasti prístupnosti, bezpečnosti a celkového dizajnu dverí.

Napríklad klasická kľučka môže byť pre deti ťažšie dostupná a ovládateľná, navyše umiestnená z vonkajšej strany môže lákať nezvaných hostí. Držadlá sú oproti tomu ľahšie dostupné ako pre deti, tak aj pre osoby s obmedzenou pohyblivosťou, ale otvorenie dverí môže zase vyžadovať väčšiu silu.

Pre každého používateľa je určite dôležitým parametrom aj estetika. Dnes si však môžete vybrať zo širokej škály farieb a tvarov, takže nie ste obmedzení len na jeden či dva typy príslušenstva dverí. Naše hliníkové dvere LOMAX AKTIV 77 si môžete zatraktívniť kľučkami, jednostrannými alebo obojstrannými držadlami, priezormi a rozetami, ktoré zvýrazňujú vzhľad dverí a odolajú všetkým poveternostným podmienkam.

Kľučky a držadlá na vchodové dvere
Kľučky a držadlá dotvárajú celkový vzhľad vchodových dverí. Pri výbere spôsobu otvárania však myslite aj na svoje pohodlie.

Bezpečnosť dverí ovplyvňuje zámok aj spôsob odomykania

Najdôležitejším kritériom pri výbere vchodových dverí je ich bezpečnosť. Preto sa nenechajte ovplyvniť podozrivo nízkou cenou a zaujímajte sa o bezpečnostnú triedu a certifikáty potvrdzujúce splnenie európskych noriem.

Aby ste čo najlepšie ochránili svoj domov, zamerajte sa aj na typ zámku, ktorý je súčasťou vchodových dverí. V spoločnosti LOMAX dodávame naše klasické aj priečkové vchodové dvere s bezpečnostným trojbodovým zámkom GU Security Automatic, ktorý je súčasťou štandardnej výbavy. Toto kovanie má uzamykacie body ako v strednej, tak aj v hornej a spodnej časti dverí, ktoré sa po otočení kľúčom uzamknú. Zámok je však nastavený na automatické zamykanie, takže kľúč ani nepotrebujete – dvere sa zamknú samé.

Odomknite si čipom alebo odtlačkom prsta

Možností, ako odomknúť dvere, pribúda. Zatiaľ čo obyčajný kľúč postupne stráca svoju popularitu, do popredia sa dostávajú moderné a inteligentné spôsoby zabezpečenia prístupu do domu:

  • Odomykanie pomocou čipu: výhodou tohto bezdotykového ovládania je rýchlosť, komfort a jednoduché ovládanie aj pre deti, nevýhodou je náchylnosť na technické problémy.
  • Odomykanie odtlačkom prsta: výhodou je rýchlosť, bezpečnosť a pohodlie – nemusíte nosiť žiadny kľúč ani čip. Nevýhodou sú tiež možné technické komplikácie.
  • Odomykanie pomocou kódovacej klávesnice: výhodou je bezpečnosť, ale nesmiete zabudnúť číselný kód.
     

Dnes môžete ovládanie dverí pripojiť aj k systému inteligentnej domácnosti. Pomocou aplikácie v smartfóne alebo tablete tak môžete odkiaľkoľvek skontrolovať, či sú dvere zamknuté, alebo ich napríklad pripojiť k alarmu.

Potrebujete poradiť s výberom vchodových dverí? Navštívte najbližší showroom spoločnosti LOMAX alebo nám pošlite nezáväzný dopyt. Pomôžeme vám nájsť najlepšie riešenie pre váš domov.
 

Poslať dopyt na vchodové dvere 
 

Zdroj fotografií: LOMAX