Kupujete nové vchodové dvere? Zorientujte sa v názvosloví

Vchodové dvere do domu sú dlhodobou investíciou a k ich výberu treba pristupovať zodpovedne. Na to, aby splnili všetky vaše nároky, sa nestačí len rozhodnúť, z akého materiálu budú. Jasno by ste mali mať aj v ďalších parametroch, ktoré ovplyvnia ich finálnu podobu. V tomto článku vám vysvetlíme niekoľko pojmov, s ktorými sa pravdepodobne stretnete pri kúpe dverí.

 

Koľko typov, toľko dverí

Dvere ako také môžeme rozdeľovať na základe rôznych kritérií:

  • na pravé a ľavé podľa spôsobu otvárania,
  • na jedno- a dvojkrídlové podľa počtu krídiel
  • alebo na rámové či celosklenené podľa typu konštrukcie

Od toho potom závisia ich vlastnosti. Kvalitné vchodové dvere musia byť bezpečné, musia chrániť pred hlukom, izolovať teplo a mať dlhú životnosť. Pri ich výbere však vždy zohráva úlohu ešte jedna premenná, a tou je vzhľad. Ten je do veľkej miery ovplyvnený spôsobom osadenia a voľbou materiálov. Podľa toho je možné dvere rozdeliť na ďalšie typy, ktoré vám priblížime v nasledujúcich riadkoch.

Falcové alebo bezfalcové?

Rozdiel medzi týmito typmi dverí je najmä estetický. Dverné krídlo falcových dverí má profilovanú hranu po celom svojom obvode a je osadené priamo do pántov na zárubni. Pánty sú teda viditeľné, rovnako ako hrana, ktorá vystupuje do priestoru. Naopak, v prípade bezfalcových dverí krídlo nemá žiadne hrany a tvorí jednoliatu rovinu so zárubňou. V nej sú skryté aj pánty.

Ruka v ruke so súčasnými trendmi je čoraz viac uprednostňovaný bezfalcový typ. Sú to dvere pre náročných používateľov, ktorí si potrpia na moderný dizajn, čisté línie a eleganciu. Ak k nim patríte aj vy, musíte pred montážou počítať s o niečo väčšou šírkou stavebného otvoru (kvôli bezfalcovej zárubni). Na falcových dverách zase oceníte skutočnosť, že lepšie tesnia. Profilovaná hrana prekrýva medzeru medzi zárubňou a krídlom a zabraňuje tak prievanu. Spravidla sú aj lacnejšie.

Pivotové (otočné) dvere

Možnosti ukotvenia krídla vchodových dverí však nekončia pri klasických pántoch. Atraktívnym riešením sú pivotové (otočné) dvere, ktoré sa otáčajú na excentricky umiestnených pántoch

Aké sú výhody pivotových dverí?

  • Umožňujú otvárať nadrozmerné plochy bez toho, aby sa s krídlom ťažko manipulovalo.
  • Výška dverí môže byť prakticky neobmedzená, šírka až 2 metre.
  • Pivotový pánt inštalovaný do dverného krídla uľahčuje montáž na mieste.
  • Izolujú teplo rovnako dobre ako dvere s klasickými pántmi.
  • Sú vhodné pre novostavby, rekonštrukcie, ako hlavné aj vedľajšie vchodové dvere.
vchodové dvere so sklom
Vďaka širokej škále dostupných povrchových úprav nie je problém urobiť z hliníkových dverí „na oko“ drevené.

Aj hliníkové dvere môžu vyzerať ako od stolára

S výberom materiálu dverí súvisí aj výber povrchovej úpravy. Dnes sú možnosti takmer nekonečné, takže sa nemusíte obmedzovať len na niekoľko základných farieb. Chcete hliníkové vchodové dvere, ale nechcete sa vzdať predstavy, že budú vyzerať ako z masívu? Nerobte kompromisy.

Kašírované dvere podľa vašich predstáv

Vďaka kašírovanej fólii, ktorá je nalepená na konštrukciu krídla a zárubne, si môžete vybrať farebnú úpravu podľa svojho vkusu. Od základnej bielej cez netradičnú zelenú až po dekory imitujúce drevo a štruktúrované farby s hrubým povrchom. Ak potrebujete len vymeniť staré dvere, tie nové si týmto spôsobom ľahko zladíte s oknami a garážovou bránou. Fólie sú odolné voči nepriaznivým poveternostným podmienkam, UV žiareniu aj oderu.

Zasklenie a priečky alebo keď vám záleží na detailoch

Ak vám nevyhovuje jednoliaty vzhľad dverí, môžete si ich dizajn ľubovoľne prispôsobiť. Záleží len na vás, či budú celosklenené s rámom vo farbe podľa vašich predstáv, alebo bude ich výplň rozdelená na niekoľko častí. 

Priečkové dvere majú priečky vertikálne alebo horizontálne vložené do krídla a vďaka železným výstuhám sú odolné a stabilné. Ani vtedy, keď je ich celá výplň zo skla, sa nemusíte obávať o svoju bezpečnosť alebo o úniky tepla. Sú odolné voči neželaným hosťom a izolačné trojsklá neprepustia dovnútra chlad a teplo von.

Váhate, aký typ dverí si vybrať? Opýtať sa na vchodové dvere môžete nezáväzne prostredníctvom nášho kontaktného formulára.    

 

Zdroj fotografií: LOMAX