5 dôvodov, prečo si vybrať plastové okná, a kedy uvažovať o inom type

Profily plastových okien

Plastové okná sú v súčasnosti veľmi obľúbenou voľbou pre mnohé domácnosti, ale aj firmy. Ponúkajú množstvo výhod, ktoré vám v tomto článku podrobnejšie predstavíme. Dozviete sa tiež, ako sa v posledných rokoch zmenili technológie, ktoré zlepšili funkčnosť a životnosť plastových okien. A pozrieme sa aj na ich prípadné nedostatky.

Výhody a prednosti plastových okien

Prečo sú plastové okná také obľúbené? Existuje niekoľko dobrých dôvodov: sú lacné, kvalitné, odolné voči nepriaznivým poveternostným vplyvom a poskytujú vynikajúcu tepelnú izoláciu. Okrem toho si nevyžadujú špeciálnu údržbu. Pozrime sa podrobnejšie na ich hlavné prednosti.

#1 Cena verzus kvalita

Jednou z najväčších výhod plastových okien je ich nízka obstarávacia cena. V porovnaní s hliníkovými alebo drevenými oknami stoja oveľa menej, čo oceníte najmä vtedy, ak máte obmedzený rozpočet alebo chcete ušetriť na rekonštrukcii či stavbe domu. Nemusíte počítať ani s ďalšími nákladmi na údržbu, pretože ich netreba natierať ani inak ošetrovať. 

Napriek nižšej cene však plastové okná nepredstavujú žiadny kompromis vo vzťahu ku kvalite. Moderné plastové okná sú vyrobené z vysokokvalitného materiálu, ktorý je odolný voči poveternostným vplyvom, UV žiareniu, vlhkosti, plesniam, hmyzu či mechanickému poškodeniu. Tento typ okien má tiež dlhú životnosť – v závislosti od individuálnych podmienok 30 až 50 rokov.

#2 Energetická účinnosť

V posledných rokoch sa kladie veľký dôraz na energetickú účinnosť budov a plastové okná v tomto smere zohrávajú dôležitú úlohu. Majú vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti, a tak pomáhajú znižovať náklady na vykurovanie alebo chladenie interiéru. Môžete ich vybaviť dvojsklom alebo trojsklom, ktoré zabraňuje únikom tepla. Dobre izolujú aj od vonkajšieho hluku, čo pozitívne prispieva ku komfortu bývania.

#3 Nové technológie

Technológie plastových okien sa v posledných rokoch výrazne zmenili a súvisia najmä so spomínanou kvalitou a energetickou účinnosťou. Medzi hlavné novinky patrí:

  • Vývoj nových materiálov a povrchových úprav, ktoré zvyšujú odolnosť a životnosť. Používajú sa napríklad špeciálne aditíva, ktoré chránia plast pred UV žiarením, starnutím alebo poškriabaním.
  • Zlepšenie tepelnej izolácie a energetickej účinnosti vďaka viackomorovým profilom, ktoré znižujú tepelný most. Norma súčiniteľa prestupu tepla sa za posledných 30 rokov znížila na (UW) 1,2 W/m2K, zatiaľ čo pri starých oknách to môže byť aj viac ako 5 W/m2K.
  • Zvýšenie bezpečnosti a komfortu vďaka použitiu kvalitného kovania, ktoré zabezpečuje pevnosť, stabilitu a presné fungovanie okien.
Plastové okná v dekore imitácie dreva
Dnes už plastové okná nerozoznáte voľným okom od drevených. Je to vďaka špeciálnym fóliám, ktoré sú vernou imitáciou dreva.

#4 Dizajn

V súčasnosti si plastové okná môžete vybrať zo širokej škály dizajnov a farieb, takže ich môžete ľahko zladiť s garážovou bránou, vchodovými dverami alebo štýlom vašej budovy. Dostupné sú v klasickej bielej farbe, ale aj v imitácii dreva alebo iných materiálov. Problémom nie je ani ich výroba v atypických tvaroch či rozmeroch. Je len na vás, či chcete svojmu domu dodať skôr modernejší alebo tradičnejší vzhľad.

#5 Rýchla montáž

Ďalšou výhodou plastových okien je ich rýchla a jednoduchá montáž. Keďže sú ľahké a ľahko sa s nimi aj manipuluje, možno ich rýchlo namontovať do otvorov bez potreby zložitých stavebných úprav. V spoločnosti LOMAX to zvládneme za jeden deň, takže si pokojne môžete naplánovať výmenu okien aj v zime. Montáž by mali vždy robiť kvalifikovaní pracovníci, ktorí sa postarajú o správne utesnenie a nastavenie okien, a navyše neprídete o záruku.

Možné nevýhody plastových okien

Plastové okná nie sú bez chýb a majú aj niekoľko nedostatkov, ktoré je potrebné zvážiť pred ich kúpou. Aké to sú?

  • Možnosť deformácie: vplyvom tepla alebo dlhodobého namáhania sa môžu rozpínať alebo strácať tvar. To má za následok problémy s otváraním, zatváraním alebo tesnením okien. Preto nie sú vhodné pre veľkoformátové rozmery, v takomto prípade sú riešením skôr hliníkové okná.
  • Estetika: nemajú taký prirodzený a teplý vzhľad ako drevené okná, ktoré sa lepšie hodia na historické alebo vidiecke budovy. Na niekoho môžu pôsobiť lacno a umelo.
  • Životnosť: hoci vám bežne vydržia niekoľko desaťročí, v životnosti víťazia drevené okná, ktoré prežijú aj deti vašich detí.
  • Ekologické hľadisko: plastové profily sú dnes už stopercentne recyklovateľné, ale ak zmýšľate ekologicky, nemusia vám „voňať“ emisie z ich výroby alebo likvidácie.

S výberom okien si nerobte starosti a nechajte to na nás. Stačí nám poslať nezáväzný dopyt a my vám navrhneme dokonalé riešenie na mieru.


Zdroj fotografií: Depositphotos, LOMAX