Sú lepšie plastové, hliníkové alebo drevené okná?

Miestnosť s plastovým a hliníkovým oknom

Okná v dome plnia veľa funkcií, ktoré prispievajú k dlhodobému komfortu bývania. Preto by ste ich výber nemali brať na ľahkú váhu. Rozhodnúť sa pre najvhodnejší typ však nemusí byť také jednoduché, preto sme pre vás pripravili prehľad, v ktorom vám priblížime výhody a nevýhody plastových, drevených a hliníkových okien.

Na čo sa zamerať pri výbere okien?

Ak si kupujete nové okná, v prvom rade by ste mali zohľadniť prostredie, v ktorom sa budova nachádza, a jej charakter. Panuje okolo hluk z dopravy? Aké sú poveternostné podmienky? Ide o modernú novostavbu alebo o staršiu chalupu? Pred výberom okien je tiež dôležité ujasniť si, čo od nich očakávate a aké sú vaše priority, pretože každý typ vyhovuje iným požiadavkám.

V konečnom dôsledku nezohráva úlohu ani tak materiál, ale kvalita spracovania a výbava okien, zasklenie alebo stavebná hĺbka daného profilu. Tieto parametre rozhodujú o tepelnoizolačných vlastnostiach, bezpečnosti aj o schopnosti izolovať hluk. Trojsklo, väčšia hĺbka zasklenia alebo profil typu A so šírkou vonkajšej steny aspoň 2,8 mm tak prirodzene znížia tepelné straty, kvalitné kovanie s bezpečnostnými prvkami zase zabráni vniknutiu nepovolaným osobám.    

Rodinný dom s plastovými oknami s povrchovou úpravou
Vďaka možnostiam povrchovej úpravy plastových okien môžete zvýrazniť moderný štýl svojho domu.

Plastové okná? Výhodné a spoľahlivé

Prečo plastové okná? Lákajú svojou výhodnou cenou, ale aj vlastnosťami, ktoré majú pozitívny vplyv na účty za energie. Vďaka širokému sortimentu plastových profilov vyhovujú všetkým tepelnoizolačným požiadavkám. Plastové okná LOMAX sú vybavené kvalitným profilovým systémom VEKA, preto sú pevné, stabilné a dajú sa presne ovládať. Špeciálny podkladový profil, ktorý bráni úniku tepla pod oknom, z nich vytvára produkt s najlepšou tepelnou izoláciou.

Výhodou plastových okien je okrem úspory energie aj ich odolnosť a pevnosť, a to aj pri väčších rozmeroch krídel. Pre veľké sklenené plochy je ale toto riešenie pomerne nevhodné z dôvodu možného skrútenia profilov. 

Máte vysoké nároky na vzhľad okien? Nemusíte sa obmedzovať len na klasickú bielu farbu, ale môžete si vybrať zo širokej škály farebných kombinácií alebo z imitácie dreva a hliníka. 

Výhody

Nevýhody

  • nižšie obstarávacie náklady
  • nevhodné pre veľkoformátové rozmery
  • výborné tepelnoizolačné vlastnosti
  • rozpínavosť vplyvom tepla
  • vysoká odolnosť a životnosť viac ako 30 rokov
  • nižšia životnosť pri profiloch so šírkou vonkajšej steny pod 2,5 mm
  • jednoduchá údržba
 
  • možnosť voľby vzhľadu
 
 
Hliníkové okno s úzkym rámom
Hliník je prirodzene veľmi pevný materiál, preto sa dá profilovať aj do úzkych rámov.

Hliníkové okná – špičkové riešenie s nenáročnou údržbou

V moderných budovách sú v súčasnosti trendom veľké zasklené plochy, pre ktoré neexistuje iná alternatíva ako hliníkový profil. Koniec koncov hliníkové okná svojím dizajnom zvýrazňujú moderný vzhľad novostavby. Vďaka širokej ponuke RAL povrchov a eloxovaných úprav ich možno zladiť dokonca aj s plastovými vchodovými dverami alebo garážovou bránou.

Medzi ich výhody patrí dokonalá tvarová pevnosť, odolnosť a niekoľkonásobne dlhšia životnosť, ako má väčšina ponúkaných typov okien. Rovnako ako plastové okná sú nenáročné na údržbu a z hľadiska tepelnej izolácie sa im ľahko vyrovnajú. Od kúpy hliníkových okien vás môže odradiť ich vysoká cena, ale z dlhodobého hľadiska je to výhodná investícia.

Výhody

Nevýhody

  • dokonalá pevnosť a presný chod
  • vyššie obstarávacie náklady
  • životnosť aj viac ako 60 rokov
 
  • možnosť profilovania do úzkych rámov
 
  • vhodné pre veľké zasklené plochy
 
  • vysoká úroveň tepelnej izolácie
 
  • jednoduchá údržba
 

 

Drevené okno s antracitovým náterom
Aj drevené okná môžu získať moderný antracitový vzhľad.

Drevené eurookná – klasika do mesta aj na vidiek

Ich vzhľad sa dokonale hodí na chalupu, penzión alebo všade tam, kde chcete zachovať pôvodnú vonkajšiu podobu stavby. Drevo je však nadčasový materiál, ktorý je vhodný aj pre modernú výstavbu. Dôvodom výberu drevených okien sú nepochybne ich výborné tepelnoizolačné vlastnosti. V spoločnosti LOMAX ich dosahujeme väčšou hĺbkou zasklenia, dvojitým tesnením, izolačným dvojsklom alebo trojsklom a prerušeným tepelným mostom.

Pri správnej údržbe môžu mať drevené okná životnosť aj viac ako 100 rokov. Na tomto faktore sa podieľa aj výber druhu dreva, kvalita povrchovej úpravy a už spomínaná starostlivosť. Drevo reaguje na vlhkosť a zmeny teplôt, preto by ste mali vo vlhkom počasí osušiť rámy a pravidelne im dopriať nový náter.

Výhody

Nevýhody

  • prirodzený a nadčasový vzhľad
  • vyššie obstarávacie náklady
  • výborná tepelná izolácia
  • náchylnosť na poškodenie vplyvom počasia
  • životnosť viac ako 100 rokov
  • nutnosť pravidelnej údržby
  • povrch je možné zladiť s interiérom domu
 

Čomu prikladáte pri výbere okien väčšiu váhu?

Aby sme vám výber nových okien a ich materiálu čo najviac zjednodušili, máme pre vás stručnú tabuľku s jednoduchým porovnaním jednotlivých druhov okien z hľadiska ceny, údržby a životnosti.

 

PLASTOVÉ OKNÁ

HLINÍKOVÉ OKNÁ

DREVENÉ OKNÁ

cena

najlacnejšie

najdrahšie

lacnejšie ako hliníkové

údržba

nevyžadujú takmer žiadnu údržbu

nevyžadujú takmer žiadnu údržbu

nutná pravidelná údržba a obnova náterov

životnosť

viac ako 30 rokov

60 rokov

až 200 rokov

   

Ak ešte stále neviete, aké okná si vybrať do rodinného domu alebo na chatu, navštívte jednu z  najbližších pobočiek spoločnosti LOMAX, kde vám naši vyškolení pracovníci radi poradia. Alebo nám môžete zanechať správu a my sa vám ozveme.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX