Ako udržiavať okenné rámy, dvere a brány, aby vám dlho vydržali

Okná, dvere a brány sú dôležitou súčasťou domu – zabezpečujú tepelnú a zvukovú izoláciu, ale aj vašu bezpečnosť. Aby si tieto prvky opláštenia zachovali svoje najlepšie vlastnosti, potrebujú pravidelnú starostlivosť. V tomto článku vám poradíme, ako ich udržiavať v dobrom stave a ochrániť pred nepriaznivými vonkajšími vplyvmi.

Záleží na materiáli

Bez ohľadu na to, či máte plastové, hliníkové alebo drevené okná, mali by ste si nájsť čas na ich údržbu aspoň dvakrát ročne. To isté platí aj pre vchodové dvere a garážové brány. Všetky tieto výrobky sú dlhodobou investíciou a potrebujú pravidelnú starostlivosť, rovnako ako auto alebo kuchynské spotrebiče. Odmenou za vašu snahu bude nielen pôsobivý vzhľad, ale aj správna funkčnosť. Každé okno alebo dvere však majú iné požiadavky na údržbu. Rozhodujúcim kritériom je materiál.

Ako sa starať o plastové okná alebo dvere

Plast je umelý materiál, medzi ktorého výhody patrí nízka obstarávacia cena, dlhá životnosť, výborné izolačné vlastnosti, ale aj jednoduchá údržba. Plastové okná alebo dvere sú odolné voči poveternostným vplyvom, hmyzu a vzniku plesní, ale napriek tomu sa oplatí občas vziať vedro s vodou a vyčistiť ich. Ako to urobiť? 

  • Okná, dvere a brány umývajte teplou čistou vodou, prípadne mydlovou alebo jarovou. Na pomoc si vezmite mäkkú handričku alebo špongiu.
  • Nepoužívajte agresívne chemické čistiace prostriedky, ktoré by mohli poškodiť pôvodný lesk.
  • Nepoužívajte ani žiadne abrazívne prostriedky. Určite nechcete mať na povrchovej štruktúre škrabance.
  • Ak je plast silne znečistený alebo sú na ňom mastné škvrny, môžete siahnuť po špeciálnom čističi na plasty.
  • Hrubé nečistoty začnite odstraňovať čo najskôr po skončení stavby a vyhnite sa zoškrabovaniu ostrými predmetmi.
  • Myslite pritom ako na vonkajšiu, tak aj na vnútornú stranu rámov a krídel.

S hliníkom to tiež nie je žiadna veda

Hliník sa vyznačuje vysokou pevnosťou, ľahkosťou, odolnosťou a dlhou životnosťou. Podobne ako plast sa môže pochváliť aj vynikajúcimi tepelnoizolačnými vlastnosťami a nízkou náročnosťou na údržbu. Aby si vaše hliníkové vchodové dvere alebo okná zachovali svoj moderný vzhľad, pri ich umývaní dodržujte rovnaký postup ako pri umývaní tých plastových. 

Opäť zdôrazňujeme, aby ste nepoužívali agresívne čistiace prostriedky, ako sú rozpúšťadlá, acetón, benzín alebo abrazíva, ktoré by mohli poškodiť povrch hliníka. V prípade silného znečistenia môžete použiť špeciálny čistič určený na tento materiál.

Drevo si vyžaduje najväčšiu starostlivosť

Hoci je drevo najlepším izolantom, tento materiál je pomerne náročný na údržbu. Ak sa oň nebudete starať, môže ho poškodiť vlhkosť, plesne alebo hmyz. Dá sa tomu zabrániť ochrannými nátermi s UV filtrami, ktoré ho navyše chránia aj pred slnkom. Ideálny interval je 2 roky. Ak máte nové moderné drevené okná, nekupujte nič naslepo v hobby marketoch a radšej sa poraďte s výrobcom. Ten vám pomôže vybrať vhodný prípravok. Pravidelné umývanie drevených plôch je samozrejmosťou.

Popraskaný náter na okennom ráme
Vlhkosť a slnečné žiarenie sú nepriateľmi dreva. Prasklinám a odlupujúcim sa vrstvám laku sa dá predísť včasným náterom.

Bez údržby príslušenstva to nepôjde

Pre správnu funkčnosť okien, dverí a brán je potrebné pravidelne kontrolovať aj kovanie, tesnenie alebo pojazdový mechanizmus. Preto aspoň dvakrát ročne vysajte prach a vlhkou handričkou odstráňte nečistoty z obvodu krídel a rámov. Kovanie podľa potreby namažte silikónovým olejom alebo bezfarebnou vazelínou. V spodnej časti, medzi krídlom a rámom okna, sa nachádzajú odtokové otvory, ktoré by nemali byť zanesené. Preto ich občas vyčistite, aby ste zabránili zadržiavaniu vody a vlhkosti.

Keď slnko páli alebo vlhkosť stúpa

Na materiál okien, dverí a garážových brán môže nepriaznivo pôsobiť slnečné žiarenie, respektíve orientácia na určitú svetovú stranu. Ak ste už postavili alebo kúpili staršiu nehnuteľnosť, s umiestením týchto prvkov pravdepodobne veľa nezmôžete. Potom sú riešením screenové rolety alebo vonkajšie žalúzie, ktoré chránia materiál pred ostrými lúčmi. A že ich je v lete z južnej strany až-až.

Naopak, zo severnej strany sú okná alebo dvere vystavené väčšej vlhkosti. Preto dodržujte zásady správneho vetrania. To je kľúčové pre to, aby boli zachované optimálne podmienky v interiéri a došlo k minimalizovaniu vlhkosti. Jej veľkým zdrojom je aj varenie alebo sprchovanie, preto po týchto činnostiach nezabudnite vyvetrať. A zároveň myslite aj na garáž, kde sa najmä v zime vlhkosť rada objavuje. Zabránite tak prípadnej korózii a poškodeniu častí brány.

Bežnú údržbu zvládnete ľahko sami, na odborný zásah je vám k dispozícii servis LOMAX. Zistili ste, že vaše okná netesnia alebo potrebujete opraviť bránu? Neváhajte nás kontaktovať.

Zdroj fotografií: LOMAX, Depositphotos