10 tipov pre ekologickú domácnosť

Ako šetriť energiu, životné prostredie a žiť takpovediac v súlade s prírodou? Riešením je ekologická domácnosť. Máme pre vás praktické tipy, ako ju zariadiť tak, aby bola šetrná nielen k našej planéte, ale aj k vašej peňaženke. Tak sa pustite do čítania.

Čo je ekologická domácnosť?

Koncept ekologickej domácnosti zahŕňa množstvo opatrení a návykov, ktorých cieľom je znížiť spotrebu energie, obmedziť plytvanie s vodou a surovinami, minimalizovať produkciu odpadu a podporovať používanie udržateľných materiálov. Tento životný štýl je prospešný ako pre prírodu, tak aj pre zdravie jednotlivca, jeho duševnú pohodu a financie. Páči sa vám táto myšlienka? Tu sú tipy, ako na to.

#1 Investujte rozumne – do okien a dverí

Okná a vchodové dvere majú rozhodujúcu úlohu pri regulácii teploty v interiéri. Ak sú zle izolované, dochádza k zbytočným únikom tepla, čo sa v zime premieta do vyššej spotreby energií. Naopak, v lete môžu netesnosti zvýšiť nároky na chladenie miestnosti. Preto je rozumné investovať do kvalitných okien a dverí, ktoré majú požadované tepelnoizolačné vlastnosti.

#2 Vpustite do svojho domu prirodzené svetlo

Denné svetlo prospieva zdraviu, zvyšuje dobrú náladu a produktivitu a navyše znižuje potrebu svietiť. Snažte sa ho teda čo najviac využiť. Ak sú vaše okná orientované skôr na sever a východ, veľa toho už nezmôžete. Ak sa však iba chystáte stavať, naplánujte si obývaciu izbu, kuchyňu a pracovňu ideálne tak, aby boli okná orientované smerom na juh a západ. Práve odtiaľ prichádza svetlo počas dňa najdlhšie. Zároveň nič nepokazíte ani veľkými alebo veľkoformátovými oknami, ktoré sú v tomto smere ešte efektívnejšie.

#3 Na reguláciu teploty používajte tieniacu techniku

Vonkajšie žalúzie alebo vonkajšie rolety pomáhajú regulovať množstvo prenikajúceho svetla, ale aj teplotu v dome. Fungujú totiž ako izolačná vrstva, ktorá v zime zabraňuje úniku tepla a naopak, v lete pohlcuje slnečnú energiu, takže sa interiér tak neprehrieva. Týmto spôsobom znížite náklady spojené s vykurovaním a chladením. Ďalšou významnou výhodou vonkajšieho tienenia je aj ochrana okien, nábytku a podláh pred slnečnými lúčmi, ktoré môžu spôsobiť vyblednutie alebo popraskanie.

#4 Zateplite garážovú bránu

Garážová brána je často zanedbávanou súčasťou domu, pokiaľ ide o izoláciu. A pritom cez ňu môže unikať značné množstvo tepla. To ovplyvní teplotu a vlhkosť v garáži, ako aj v priľahlých miestnostiach. Zateplením garážovej brány nielenže ušetríte náklady na vykurovanie a zvýšite komfort, ale znížite aj hluk z ulice. Ak si vyberáte novú bránu, dajte pozor na jej normy tepelnej priepustnosti. Stávkou na istotu sú sekcionálne garážové brány LOMAX.

#5 Zaizolujte strechu

Strecha je ďalším dôležitým prvkom vonkajšieho plášťa domu, ktorého nedostatočná izolácia môže spôsobiť značné tepelné straty. Tie následne majú vplyv na teplotu a vlhkosť v celom dome. Preto napríklad počas jarnej údržby domu skontrolujte strechu a v prípade potreby ju zaizolujte. Kvalitná izolácia (napríklad fúkaná izolácia alebo striekaná pena) zvýši tepelný komfort a zníži riziko zvlhnutia niektorých častí domu.

Izolácia strechy minerálnou vlnou
Na izoláciu strechy sa používa minerálna vlna alebo vata, súčasným technologickým trendom je fúkaná izolácia.

#6 Interiér vykurujte a chlaďte rozumne

Vykurovanie a chladenie interiéru je nevyhnutné pre pohodlné bývanie, ale zároveň patrí k najväčším konzumentom energie. Preto ak je to možné, nastavte optimálnu teplotu pre každú miestnosť (nie všetko je potrebné vykurovať alebo klimatizovať) a zapojte do tohto procesu inteligentné zariadenia – termostaty, časovače, ale aj mobilné aplikácie, ktoré umožňujú diaľkové zapínanie a vypínanie vykurovania alebo chladenia. K inteligentnej domácnosti sa môže pripojiť kdekoľvek a odkiaľkoľvek.

#7 Ako ušetriť elektrickú energiu? S úspornými spotrebičmi

Chladnička, práčka, umývačka riadu, rúra alebo varná doska. Sú to spotrebiče nevyhnutné pre každodenný život. Ich spotreba elektrickej energie je však často vysoká. Preto používajte spotrebiče s čo najvyššou energetickou triedou. A posvieťte si aj na ich funkcie. Ekologické programy, automatické vypínanie alebo rôzne senzory vám môžu pomôcť ušetriť ďalšie peniaze.

#8 Využívajte obnoviteľné zdroje energie

Slnko, vietor, voda alebo biomasa sú nevyčerpateľné zdroje energie, ktoré môže využívať vaša domácnosť. Znížite tak emisie skleníkových plynov a budete menej závislí od fosílnych palív. Ak si napríklad zaobstaráte fotovoltickú elektráreň, nemusíte sa vôbec starať o účty za elektrinu. Obnoviteľné zdroje energie predstavujú spôsob, ako znížiť energetickú náročnosť domu. Ak ich chcete využívať, zapojte sa napríklad do niektorého z dotačných programov, ktoré vám môžu pomôcť s financovaním.

#9 Neplytvajte vodou

Zásoby vody nie sú neobmedzené, a preto by sme si ju mali vážiť. Koniec koncov, ani cena vodného a stočného nie je v rodinnom rozpočte nezanedbateľnou položkou. Ako teda šetriť vodou?

  • Používajte úsporné sprchy a kohútiky, ktoré znižujú prietok vody, a tým aj jej spotrebu.
  • Skontrolujte kvapkajúce kohútiky a pretekajúce splachovače a v prípade potreby ich opravte.
  • Sprchujte sa, vaňu si dávajte len výnimočne.
  • Pri čistení zubov zastavujte vodu.
  • Práčku a umývačku riadu zapínajte až vtedy, keď sú plné.
  • Zachytávajte dažďovú vodu na polievanie záhrady a splachovanie WC.

#10 Vetrajte správne

Aby ste zabránili vzniku plesní, alergií alebo respiračných chorôb, je potrebné pravidelne vetrať. Pomôže vám to aj pri koncentrácii a únave. Aké sú zásady správneho vetrania?  

  • Vetrajte vždy ráno a večer, ale ak ste doma, tak aj počas dňa.
  • V ideálnom prípade otvorte okná a na niekoľko minút vytvorte prievan, aby sa vydýchaný vzduch v miestnostiach vymenil za čerstvý.
  • Aj pri vetraní v zime otvorte okná dokorán. Vetranie cez okno otvorené na (mikro)ventiláciu je živnou pôdou pre plesne a zdrojom úniku tepla.
  • Nezabudnite dôkladne vyvetrať kúpeľňu a kuchyňu po kúpaní alebo varení, keď vzniká najviac vlhkosti.

Chcete znížiť svoje náklady na energie? Kúpte si okná, vchodové dvere a tieniacu techniku LOMAX. Radi vám pomôžeme vybrať vhodné riešenie pre váš dom. Stačí, ak nám pošlete nezáväzný dopyt.
 

Poslať dopyt na úsporné výrobky LOMAX

Zdroj fotografií: Depositphotos