Jarná údržba domu: Čo skontrolovať po zime?

V zime je dom vystavený nepriaznivým poveternostným podmienkam, niekedy až extrémnym. Sneh, dážď, studený vietor a silné mrazy zaťažujú celý plášť domu. S príchodom jari by ste preto mali vykonať potrebnú údržbu, aby ste predišli prípadným problémom, ktoré môže spôsobiť aj malá trhlina na fasáde. Čo by ste mali skontrolovať po zime? 

Začnite strechou, odkvapmi a fasádou

Tak ako interiér domu, aj exteriér potrebuje malú jarnú generálku. Pred kompletnou revíziou si pripravte zoznam všetkých úkonov, aby ste mali prehľad o tom, čo ste už urobili, a vydajte sa na najvyššie poschodie.

Jarné upratovanie domu je najlepšie vykonávať systematicky od stropu po podlahu. Platí to aj pre vonkajšiu časť, preto sa držte tohto pravidla a ušetríte si veľa času a námahy. V prvom rade by ste mali skontrolovať strechu a strešnú krytinu. Všetko si dôkladne na mieste prezrite, a ak si netrúfate vyliezť na strechu, pozvite odborníka. 

Čo skontrolovať na streche?

  • strešnú krytinu a oplechovanie
  • snehové zábrany
  • odkvapy
  • strešnú izoláciu a podkrovné priestory

Ak je niektorá časť poškodená, neodkladajte jej opravu, najmä v prípade strešnej krytiny alebo odkvapov. Aj malá škára môže prepustiť dosť vody na to, aby niektorá časť domu začala vlhnúť. Odkvapy vyčistite od nánosov špiny a lístia. Keď už budete na streche, nezabudnite skontrolovať komín a pre istotu dajte urobiť jeho revíziu, ktorá je raz za rok povinná.

Prečo je dôležité skontrolovať fasádu?

Fasáda je ochrannou bariérou proti vonkajším poveternostným vplyvom a najmä v zime je veľmi namáhaná. Zo severu do nej neustále preniká mráz a vlhkosť, na južnej strane musí čeliť veľkým teplotným výkyvom – v noci mrazu a cez deň slnečným lúčom. Pozrite sa preto, či sa niekde nenachádza trhlina, ktorou by mohla prenikať do domu vlhkosť. Na umývanie fasády použite vysokotlakový čistič.

Muž vymieňa tesnenie na okne
Nie ste si istí, ako nastaviť okná a dvere? Pozvite technika, aby sa postaral o údržbu.

Nastavenie okien, dverí a tieniacej techniky

Súčasťou obvodového plášťa domu sú aj okná, vchodové dvere a garážové brány a ani tie by ste nemali zanedbať pri jarnej údržbe. Predĺžite tak ich životnosť a vyhnete sa prípadným drahším opravám. Ak si na tieto práce netrúfate, obráťte sa na profesionálov, ale jednoduchšie práce môžete zvládnuť aj sami:  

  • okná – nastavte a namažte kovanie, kľučky, príchytky, umyte sklá a rámy, skontrolujte tesnenie, aby dovnútra neprefukovalo
  • vchodové dvere – nastavte a namažte kovanie, kľučky, zámky, skontrolujte tesnenie, umyte povrch a rámy
  • garážové brány – opláchnite vodou a nakonzervujte, skontrolujte pohon a zabezpečovací mechanizmus.

Údržba tieniacej techniky

Zima dáva zabrať aj vonkajšej tieniacej technike, preto je potrebné sa o ňu starať. Údržbu by ste mali v ideálnom prípade vykonávať dvakrát ročne, predovšetkým však na jar. Vonkajšie rolety, žalúzie a markízy umyte, skontrolujte vodiace lišty, koľajničky a sťahovací mechanizmus. Ovládate tienenie na diaľku? Myslite aj na maličkosti, napríklad na batérie v diaľkovom ovládači.

Nezabudnite ani na garáž a priestor okolo domu

Jarná údržba nekončí kontrolou vonkajšieho opláštenia domu. Mali by ste tiež skontrolovať garáž a pivnicu a zistiť, či v nej nie je vlhkosť alebo dokonca myši, upratať krabice a uskladniť zimné vybavenie. Potom sa môžete pustiť do práce na záhrade. Čaká tam na vás čistenie dlažby a chodníkov od soli a tento rok si možno zaslúži nový náter aj plot. 

Plánujete si zaobstarať nové vchodové dvere, okná alebo tieniacu techniku? Neviete si rady s výberom garážovej brány? Zverte sa do rúk odborníkov.
 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com