Ako správne vetrať v zime? Na ventilačku radšej zabudnite

Okno otvorené do prievanu

Vetranie je dôležitou súčasťou udržiavania zdravého a príjemného prostredia v našich domovoch. V zime však môže byť vetranie výzvou, pretože nikto nechce kúriť pánu bohu do okien a platiť vyššie účty za energie. Ako teda vetrať efektívne a spôsobom, ktorý je šetrný k vašej peňaženke a životnému prostrediu? Máme pre vás niekoľko tipov, ako to robiť správne.

Vetrajte efektívne

Jedným z najúčinnejších spôsobov výmeny vzduchu v miestnosti je rýchle a intenzívne vetranie. Preto otvorte okná dokorán a nechajte ich otvorené niekoľko minút. Vydýchaný vzduch sa s čerstvým rýchlo vymení bez toho, aby z miestnosti uniklo príliš veľa tepla. Steny zostanú teplé a chladný vzduch zvonku sa potom zase rýchlo zohreje.

Týmto spôsobom je ideálne vetrať ráno a večer, keď je vonkajšia teplota najnižšia. Nič však nepokazíte, ak budete vetrať častejšie. Prospeje vám to aj z hľadiska únavy, ktorá sa zvyšuje hromadením vydychovaného oxidu uhličitého. Ak je to možné, otvorte okná na opačných stranách bytu alebo domu a vytvorte prievan. Vďaka tomu bude vetranie ešte účinnejšie.

Ventilačka a mikroventilácia v zime prispievajú k vzniku plesní

Veľa ľudí v domácnostiach stále žije v presvedčení, že vetrajú cez okno otvorené na ventiláciu. V skutočnosti to tak nie je. Týmto spôsobom sa vzduch v miestnosti dostatočne nevymení, iba sa zmieša vydýchaný vzduch s tým čerstvým. Podobné je to aj v prípade mikroventilácie. Ďalšie nevýhody týchto spôsobov vetrania sú:

  • zbytočný únik tepla,
  • zrážanie vlhkosti a rosenie okien
  • a vznik plesní.

V zime je preto lepšie vyhnúť sa vetraniu na (mikro)ventiláciu. Ušetríte tak náklady na vykurovanie a zachováte si doma zdravé životné prostredie.

Vyzrážaná vlhkosť na okne
Vetranie v zime iba na ventilačku je jednou z príčin rosenia okien. To môže viesť k ich poškodeniu, ale aj k vzniku plesní.

Čo je riadené vetranie s rekuperáciou a ako ho v zime využiť

Riadené vetranie s rekuperáciou je moderný systém, ktorý umožňuje vetranie miestností bez straty tepla. Rekuperačná jednotka nasáva čerstvý vzduch z vonkajšieho prostredia, ktorý potom prechádza cez filter a ohrieva sa na požadovanú teplotu. Zároveň odvádza vydýchaný vzduch z miestností a jeho teplota sa využíva na ohrev nasávaného vzduchu. 

V závislosti od vašich preferencií si môžete nastaviť nepretržitú výmenu vzduchu alebo časy, kedy má k nej dochádzať. Podobne je to aj s teplotou vzduchu, ktorú si nastavíte podľa potreby. Týmto spôsobom udržíte v interiéri príjemnú a stálu klímu a dosiahnete vysokú účinnosť a úsporu energie. A vďaka neustále vetranej miestnosti zabránite vzniku plesní a iných alergénov, ako aj únave alebo bolestiam hlavy.

Prečo nepodceňovať správne vetranie?

Dodržiavanie zásad správneho vetrania je dôležité pre zachovanie zdravia, ale aj pre rodinný rozpočet. Ako sme už spomenuli, účinné vetranie zabezpečí, aby sa v miestnostiach nehromadili škodliviny, ako sú plesne, vírusy a baktérie, prach alebo oxid uhličitý. Tieto látky majú totiž negatívny vplyv na dýchanie, imunitu, náladu aj kvalitu spánku. Správnym vetraním tiež ušetríte značné náklady na energie, pretože nebudete zbytočne vykurovať svoj domov.

Chceli by ste ušetriť ešte viac na nákladoch na energie? Zaobstarajte si kvalitné vchodové dveregarážovú bránu. Radi vám pomôžeme s ich výberom. Stačí nám poslať dopyt alebo navštíviť najbližší showroom spoločnosti LOMAX.

 

Poslať nezáväzný dopyt

 

Zdroj fotografií: Depositphotos