Prečo sa rosia (plastové) okná a kedy je to problém?

Plastové okná sú zarosené

Rosenie okien je prirodzený fyzikálny jav súvisiaci s rozdielom teploty a vlhkosti medzi vnútorným a vonkajším prostredím. V tomto článku vám vysvetlíme, prečo sa rosia okná, ako tomu zabrániť a čo robiť, ak sa vám to stane.

Ako dochádza k zahmlievaniu alebo roseniu okien?

Rosenie okien spôsobuje kondenzácia vodnej pary na chladnom povrchu. Keď je vzduch teplý, dokáže prijať viac vodnej pary ako studený. Keď sa potom teplý a vlhký vzduch dostane do kontaktu s chladným povrchom, ako je sklo, ochladí sa a časť vodnej pary sa zmení na vodu. A to sú tie kvapky rosy na oknách.

Príčin rosenia môže byť niekoľko. Ak je napríklad vonku chladnejšie ako vnútri, na vnútornej strane okien sa môže zrážať voda. To sa často stáva v zime, keď sú miestnosti vykurované. Naopak, ak je vonku teplejšie ako vnútri, voda sa môže zrážať na vonkajšej strane okien. K tomu dochádza zase v lete, napríklad pri zapnutej klimatizácii, ktorá vzduch v miestnosti ochladzuje.

Hlavným zdrojom rosenia okien je teda vlhkosť vzduchu, ktorú má najčastejšie na svedomí:

  • varenie,
  • nedostatočné alebo nadmerné vykurovanie,
  • nedostatočné vetranie, 
  • nadmerné zalievanie kvetov,
  • zvýšená fyzická aktivita (dýchanie) alebo prítomnosť väčšieho počtu osôb v miestnosti,
  • vlhkosť v nových alebo zle izolovaných budovách.

Rosenie okien zvnútra, zvonka alebo v priestore medzi sklami

Okná sú dôležitou súčasťou tepelnej izolácie budovy. V konečnom dôsledku však nezáleží na tom, či máte plastové, drevené alebo hliníkové okná. Základnými „hýbateľmi“ rosenia sú totiž už spomínaná vlhkosť a teplota, ale aj kvalita spracovania a tesnenie okien. A rovnako dôležitú úlohu zohráva aj počet skiel – či máte dvojsklo alebo trojsklo. 

  • Rosenie medzi sklami je spôsobené netesnosťou, keď sa do týchto priestorov dostala vlhkosť, ktorá na stenách skla skondenzovala. V takomto prípade je potrebné sklá vymeniť.
  • Rosenie z vnútornej strany je spôsobené kondenzáciou vodných pár na vnútorných častiach okna. Kvapky sa objavujú na skle, ráme alebo iných častiach okna. V dôsledku toho môže dochádzať k vlhnutiu omietky a tvorbe plesní.
  • Rosenie na vonkajšej strane je sprevádzané vyššou vlhkosťou a teplotou vonkajšieho vzduchu. Je to znak kvalitnej izolácie a nízkej tepelnej priepustnosti okien.
Okno otvorené na ventiláciu
Vetranie zabezpečuje lepšiu cirkuláciu vzduchu v miestnosti a odstraňuje prebytočnú vlhkosť. Preto vetrajte pravidelne, najlepšie niekoľkokrát denne.

Ako zabrániť roseniu okien?

Rosenie okien je obvykle dočasný jav, ktorý zmizne, len čo sa vyrovná teplota a vlhkosť medzi vnútorným a vonkajším prostredím. Aj tak je ale nežiaduce, pretože môže skrátiť životnosť okien a spôsobiť vlhnutie a plesne na okenných rámoch, parapetoch a stenách. Preto je vhodné zabrániť roseniu.

Základom sú kvalitné okná – dobre utesnené, tepelne izolované a odolné voči poveternostným vplyvom. Ak ich už máte, potom nezabúdajte na pravidelné vetranie v zime aj v lete. Najmä po činnostiach, ktoré zvyšujú vlhkosť v miestnosti, ako je varenie, sprchovanie, sušenie bielizne alebo cvičenie.

Občas skontrolujte aj vlhkosť v miestnosti. Ideálny stav je medzi 40 a 60 %. So znížením vlhkosti vám môže pomôcť odvlhčovač, so zvýšením naopak zvlhčovač vzduchu – babičky by vám určite poradili dať mokrý uterák na kúrenie alebo pestovať veľa izbových rastlín.

Keď sa rosia okná, zakročte

Čo robiť, keď sa vám rosia okná? Ak je na vine len rozdiel medzi teplotou a vlhkosťou vonku a vnútri, stačí pravidelne odstraňovať kondenzovanú vodu handričkou alebo stierkou a vetrať. Problémom však môže byť aj:
 

  • prílišné vykurovanie → nastavte v miestnostiach nižšiu teplotu,
  • nedostatočné vetranie → vetrajte niekoľkokrát denne približne 5 minút
  • alebo zlé utesnenie → zvážte výmenu okien.
     

Zistili ste, že vaše okná netesnia alebo cez ne prefukuje? Neutrácajte zbytočne peniaze za energie. Kontaktujte spoločnosť LOMAX s dopytom a my vám poradíme vhodné riešenie.


Zdroj fotografií: Depositphotos, LOMAX