Vonkajšie žalúzie alebo klimatizácia? Rozdiel spozná aj vaša peňaženka

Počas horúcich letných dní máme tendenciu častejšie vyhľadávať chládok, pretože vysoké teploty sú pre naše telo únavné a horšie sa nám spí. Z tohto dôvodu sa v interiéri nezaobídeme bez kvalitného vonkajšieho tienenia alebo klimatizácie. Ale aký typ chladenia si vybrať? Prečítajte si o výhodách a nevýhodách jednotlivých možností, ktoré sme zhrnuli v našom článku.  

Klimatizácia verzus vonkajšie žalúzie… ako si vybrať?

Pri hľadaní spôsobu, ako zabrániť prehrievaniu interiéru, by mala byť rozhodujúcim faktorom účinnosť a celková efektivita zvoleného riešenia. Hoci obstarávacia cena často zohráva rozhodujúcu úlohu, nie je všetko zlato, čo sa blyští. Preto je potrebné vziať do úvahy aj druhú stranu mince, prepočítať celkové ekonomické náklady a uvažovať aj o ďalších aspektoch, ako je vplyv na zdravie alebo ekológia. Aké sú výhody a nevýhody klimatizácie a vonkajšieho tienenia?

Čo dokáže klimatizácia?

Ak chcete v krátkom čase dosiahnuť zníženie teploty v interiéri, vhodným riešením je klimatizácia. Keď k tomu pridáte možnosť nastavenia požadovanej teploty v miestnosti, máte prakticky kompletný zoznam výhod. K nevýhodám klimatizácie patrí predovšetkým jej vysoká cena. Okrem obstarávacej ceny musíte počítať aj so značnými prevádzkovými nákladmi. 

Pravdepodobne si nevystačíte iba s jednou klimatizačnou jednotkou a keď odhliadneme od finančných nákladov na kúpu, aj prevádzka jednej jednotky niečo stojí. K spotrebe elektrickej energie nesmiete zabudnúť pripočítať aj náklady na pravidelné revízie a obmedzené možnosti umiestnenia, s ktorými súvisia aj prípadné stavebné úpravy. Ekonomickejším variantom môže byť mobilná klimatizácia, ale jej účinnosť je výrazne nižšia.

Muž pri údržbe klimatizácie
Pri klimatizácii musíte počítať so značnými prevádzkovými nákladmi, ale aj s pravidelnou údržbou vnútornej a vonkajšej jednotky.

Vplyv klimatizácie na zdravie a životné prostredie

Rovnako významnou nevýhodou sú zdravotné riziká spojené s používaním klimatizácie. Človek je vystavený prúdeniu studeného vzduchu, čo môže ľahko viesť k svalovej stuhnutosti, kŕčom alebo zápalom. Suchý vzduch tiež dráždi hrdlo a pri prechode do teplejšieho prostredia (rizikový je rozdiel 6° C) je klimatizácia častou príčinou angíny, zápalov dutín a ďalších letných viróz. 

Výroba klimatizačných jednotiek tiež zaťažuje životné prostredie, rovnako ako používané chladivá, ktoré patria z hľadiska dĺžky životnosti v atmosfére k skleníkovým plynom. Nepríjemný pre vás alebo pre susedov môže byť aj hluk vychádzajúci z vnútorných a vonkajších jednotiek.

Ako funguje vonkajšie tienenie?

Vonkajšie žalúzie alebo rolety fungujú na princípe pasívneho chladenia, zabraňujú prenikaniu slnečných lúčov do interiéru už pred oknami, a preto sú oveľa účinnejšie ako interiérová tieniaca technika. Kvalitné vonkajšie tienenie dokáže zadržať aj viac ako 94 % tepelnej energie a znížiť tak teplotu v interiéri o 7 až 10 °C. Okrem toho nevzniká veľký rozdiel medzi teplotami v chladenom a nechladenom priestore. Kvalitní výrobcovia vám navyše ponúkajú vonkajšie žalúzie s dlhou životnosťou.

Aby ste pomocou vonkajšieho tienenia odrazili čo najviac slnečných lúčov, vyberte si lamely žalúzií, ktoré majú svetlý odtieň, napríklad svetlosivý, béžový alebo biely. Maximálny účinok tepelnej izolácie závisí aj od toho, ako dobre tesnia vaše okná a ako je váš dom zateplený.

Francúzske okno s vonkajšími žalúziami
Údržba vonkajších žalúzií je jednoduchá. Raz alebo dvakrát ročne stačí skontrolovať koľajničky, vodiace lišty a sťahovací mechanizmus.

Kúzlo vonkajších žalúzií spočíva v ich bezúdržbovej prevádzke, variabilite a dizajne

Z hľadiska vstupných nákladov sú vonkajšie žalúzie približne na rovnakej úrovni ako klimatizácia, najmä v prípade veľmi dlhých lamiel. Tým ale výdavky prakticky končia, a aj keď sa rozhodnete pre variant s elektrickým pohonom, na účte za elektrinu to takmer nepoznáte. Jednoduchšia je aj ich údržba. Raz alebo dvakrát ročne stačí skontrolovať koľajničky, vodiace lišty a sťahovací mechanizmus. 

Nemusíte sa obávať ani toho, že budete mať v interiéri absolútnu tmu. Vonkajšie žalúzie sú variabilné a lamely môžete naklopiť tak, aby dovnútra prepúšťali svetlo a zároveň odrážali slnečné lúče. Žalúzie sú aj veľmi zaujímavým doplnkom exteriéru z hľadiska stavebného dizajnu a niet divu, že sú mimoriadne obľúbeným prvkom architektov pri navrhovaní a projektovaní budov. A čo viac, dlhodobo nezaťažujú našu planétu.

Potrebujete poradiť s výberom vonkajších žalúzií alebo chcete vypracovať cenovú ponuku pre váš dom? Vyplňte nezáväzný kontaktný formulár a my sa už o všetko postaráme.  

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX