Ako v zime ušetriť na vykurovaní? Starostlivou prípravou a inštaláciou kvalitného domového príslušenstva

Kadiaľ uniká teplo?

Podľa odborníkov najviac tepla uniká cez okná a zle izolované vchodové dvere. Príčinou môže byť nedôsledná inštalácia alebo opotrebované či uvoľnené tesnenie. Dá sa to zistiť jednoducho – ak prejdete rukou po ráme a ukotvení, pocítite prievan.

Miestom, na ktoré sa pri úniku tepla veľmi často zabúda, je strop. Stačí malá medzera a teplo je preč. Preto ho nezabudnite zaizolovať z oboch strán – zvnútra aj od povaly. S únikom tepla z domu sa stretnete aj v prípade nekvalitných garážových brán. Ak máte nad garážou obytné miestnosti, môžu vás často oziabať nohy. Ako teda bojovať proti únikom tepla?

Zatvorené garážové brány LOMAX, nad ktorými je ešte jedno obytné poschodie
Často prehliadanou časťou domu, z ktorej uniká teplo, je garáž. Kvalitná a zateplená garážová brána tomu zabráni.

Ako bojovať proti únikom tepla?

Skôr ako zapnete kúrenie naplno, skontrolujte, či máte správne izolovaný dom, a to vo všetkých jeho častiach. Zateplite všetko od podlahy až po strechu. Nestačí však len obloženie polystyrénom alebo minerálnou vatou.

  • Dajte si nastaviť okná a dvere alebo sa poraďte s odborníkmi, či nie je čas na ich výmenu.
  • Udržujte okolie okien a vchodových dverí v čistote – odstráňte nečistoty, ktoré sa nahromadili počas prevádzky, a namažte rámy a krídla špeciálnymi mazivami na báze silikónu.
  • Stiahnite vonkajšie rolety. V zime znížia vaše náklady na vykurovanie až o 10 %, v lete zabránia prenikaniu teplého vzduchu dovnútra, čím ušetríte peniaze za klimatizáciu.
  • Zaobstarajte si zateplenú garážovú bránu. Je špeciálne navrhnutá tak, aby čo najlepšie izolovala a teplo zbytočne neunikalo von.
  • Teplotu v dome ovplyvňuje aj kvalita strechy. Pred zimou skontrolujte, či strešná krytina nie je poškodená alebo či do domu nezateká cez poškodené hrebenáče či úžľabie.

Drobné práce zvládnete sami, na tie väčšie si radšej zavolajte odborníkov. Len to však nestačí. Samozrejmosťou by mala byť aj pravidelná starostlivosť o všetky časti domu a energeticky udržateľné správanie. V tom vám môže pomôcť tzv. inteligentná domácnosť.

Ako zistiť, kadiaľ uniká teplo?

Často môžete zistiť, či oknom alebo dverami uniká teplo, len tak, že sa ich dotknete. Na presnejšie meranie úniku tepla z domu však použite špeciálne prístroje. To, čo ľudské oko nepostrehne, zaznamená termokamera vďaka infračervenému žiareniu. Na farebných tepelných mapách potom môžete pozorovať, ktoré miesta dom najviac ochladzujú (typicky sú to okná) a kde sa hromadí vlhkosť. Termodiagnostika je skvelým pomocníkom, ak plánujete zateplenie budovy. Použiť by ste ju mali vtedy, keď je rozdiel medzi vonkajším a vnútorným prostredím aspoň 10 °C.

Zdroje fotografií: LOMAX, Depositphotos.com