Zateplená garážová brána znižuje energetickú náročnosť domu

Mnohí majitelia garáží ju nepoužívajú len na parkovanie auta, ale aj na uskladnenie záhradnej techniky, sezónnej športovej výbavy a ako dielňu. Pri výbere garážovej brány by preto mala byť zohľadnená jej funkčnosť. Okrem toho, že brána musí chrániť váš majetok, mala by aj dobre izolovať. Prečo sa oplatí investovať do zateplenej garážovej brány? 

Čím začať pri výbere brány

Pri výbere garážovej brány používatelia zvyčajne najprv riešia farbu – aby sa hodila k oknám alebo k fasáde. Estetika by však mala byť až na druhom mieste. Oveľa dôležitejšie sú funkčné vlastnosti brány: typ otvárania, bezpečnostné prvky alebo kvalitná tepelná izolácia. A práve posledná vlastnosť zohráva pri bráne podstatnú úlohu, najmä ak je garáž súčasťou rodinného domu.

Aby teplo naozaj zostalo doma

Každá domácnosť rieši otázku úspory nákladov na vykurovanie, ktoré do veľkej miery ovplyvňuje kvalita okien, vchodových dverí, ale aj garážovej brány. Ak tieto prvky vonkajšieho plášťa domu dobre netesnia, v zime cez ne uniká drahocenné teplo, čo sa hneď prejaví na vašich účtoch za energie. Pýtate sa, prečo má vaša garáž vplyv na energetickú náročnosť, keď ju ani nevykurujete?

V nevykurovanej garáži, ktorá susedí s obytnou časťou domu, sa teplota v zimných mesiacoch pohybuje okolo 8 °C, zatiaľ čo v obytnej časti si udržujete príjemnú izbovú teplotu. Medzi týmito priestormi dochádza k tepelným tokom, pričom „teplo domova“ prúdi do garáže. Nezateplená a netesniaca brána je už len vrcholom tohto dominového efektu. Ak teda chcete ušetriť na účtoch za energie, berte zateplenie brány ako samozrejmosť.

Prerušte tepelné mosty

V rodinných domoch, kde garáž priamo nadväzuje na obytnú časť, je kvalitná izolácia jedným z hlavných pilierov úspory energie. Preto je dôležité prerušiť tepelné mosty, cez ktoré inak uniká teplo. Okrem nedostatočne izolovaných obvodových stien to môže byť práve aj garážová brána s nevhodnou konštrukciou. 

Ak staviate nízkoenergetický alebo pasívny dom, zateplenú garážovú bránu si rovno napíšte na zoznam povinného vybavenia. Ako súčasť obvodového plášťa domu musí totiž spĺňať predpísané požiadavky na tepelnú izoláciu. Oceníte ju však aj v iných ako pasívnych domoch, pretože zabezpečuje stabilnú teplotu v garáži počas celého roka. Ak máte v garáži kútik pre domáceho majstra, môžete sa pohodlne venovať svojmu koníčku aj v zime a bez obáv môžete využívať garáž aj na uskladnenie techniky alebo náradia.

zateplená garážová brána lomax
V prípade nízkoenergetických domov je nevyhnutná zateplená garážová brána.

Sekčné garážové brány majú najlepšie tepelnoizolačné vlastnosti

Hoci si v súčasnosti môžete vyberať z mnohých typov, najlepšie izolačné vlastnosti vám poskytnú výsuvné sekčné brány alebo posuvné garážové brány. Pozostávajú z častí – sekcií, ktoré zachádzajú pod strop alebo do boku a sú vyplnené polyuretánovou penou. Tá predstavuje spolu s obvodovou izoláciou kľúčový prvok zabraňujúci tepelným stratám. K tomu zároveň prispievajú prerušené tepelné mosty medzi jednotlivými sekciami a pevné lícovanie so zemou.

Majte však na pamäti, že ani dokonalá izolácia garáže nie je úplne ideálna. Ak v nej nemáte okno, odporúčame vám, aby ste si do brány nainštalovali vetrací prieduch, ktorý zabezpečí správnu cirkuláciu vzduchu. Kvôli hromadeniu výfukových plynov nezabudnite tiež z času na čas dôkladne vyvetrať.

Potrebujete poradiť s výberom novej garážovej brány? Alebo uvažujete o kompletnej výmene okien, vchodových dverí a garážovej brány, aby ste ušetrili náklady na vykurovanie domu? Radi vám osobne poradíme na niektorej z našich pobočiek. Môžete tiež poslať nezáväzný dopyt na všetky produkty spoločnosti LOMAX.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX