Zimná údržba auta a garáže

Ešte pred príchodom chladného počasia by ste mali myslieť na zimnú prípravu auta a garáže. Každý zanedbaný detail sa totiž môže ľahko vypomstiť. V prípade auta to môžu byť napríklad problémy so štartovaním alebo pokuta za používanie letných pneumatík. Nehovoriac o hromadách vecí v garáži, ktoré môžu spadnúť na auto a poškodiť ho. Prečítajte si naše tipy, ktoré vám pomôžu zabezpečiť, aby vaša garáž a auto prečkali zimu bez úhony.

Odstráňte z garáže všetko, čo tam nepatrí

Garáž má oproti vonkajšiemu parkovaniu množstvo výhod. V zime chráni auto pred mrazom a nánosmi snehu, počas celého roka potom pred zlodejmi. Musí byť dobre zabezpečená, aby sa do nej nedostali nezvaní hostia. O to sa najlepšie postarajú kvalitné sekcionálne garážové brány, ktoré majú vo výbave prvky proti násilnému vniknutiu. Okrem toho plnia aj tepelnoizolačnú funkciu – v zime zabraňujú úniku tepla von a prenikaniu chladu dovnútra. 

Garáži však treba venovať aspoň základnú starostlivosť. Mnohým problémom sa môžete vyhnúť, ak pred sezónou poupratujete a v rámci upratovania sa sústredíte na veci, ktoré do garáže nepatria, a zvyšok prehľadne usporiadate do regálov a iných úložných priestorov. Tak, aby ste neohrozili svoju bezpečnosť ani bezpečnosť svojich detí, a ochránili auto pred prípadným poškodením. Nepodceňujte však ani pravidelné upratovanie. Čo by malo zahŕňať? 
 

  • Udržujte garáž suchú: slaná snehová brečka prilepená na podvozok auta sa rýchlo roztopí a má negatívny vplyv nielen na samotné auto, ale aj na všetko príslušenstvo v garáži.
  • Skontrolujte odtokové kanáliky: uistite sa, že nie sú znečistené štrkom a inou špinou.
  • Skontrolujte vetranie: ak garáž nevykurujete, skontrolujte čistotu vetracích mriežok. V prípade vykurovanej garáže potom vzduchotechniku, ktorá sa o vetranie stará. Ak nefunguje, môže to mať za následok, že budú zle odvádzané výpary z paliva.

Posvieťte si aj na garážovú bránu

Údržba garážovej brány je nevyhnutná pre jej správne fungovanie a predĺženie jej životnosti. Buďte obzvlášť dôslední, ak sa vaša garáž nachádza v blízkosti cesty, kedy je brána pre okolitú premávku viac namáhaná. Venujte pozornosť tesneniu a viditeľným známkam mechanického poškodenia, ktoré by mohlo mať negatívny vplyv na zateplenie brány. Sústreďte sa aj na: 
 

  • gumové tesnenie, ktoré je v priamom kontakte s podlahou,
  • vodiace lišty a koľajnice, ktoré by mali byť primerane namazané, aby sa brána nezasekávala,
  • namazanie pántov a torzných pružín vazelínou alebo olejom na báze silikónu,
  • očistenie povrchu brány zvonku aj zvnútra. 
     

Ak máte bránu vybavenú elektrickým pohonom s diaľkovým ovládaním, skontrolujte aj batérie v ovládači. Zdajú sa vám slabšie? Preventívne ich vymeňte. Ak sa vám zdá, že brána nefunguje tak, ako by mala, kontaktujte odborný servis. Amatérske pokusy o opravu môžu skončiť poškodením brány a navyše stratou záruky. 
 

Kontrola funkčnosti garážovej brány
Pravidelnou kontrolou mechanických častí brány pomôžete predĺžiť jej životnosť.

Základná údržba auta pred zimou nie je náročná 

To, ako bude vaše auto v zime fungovať, závisí od vašej starostlivosti. Parkovanie v garáži je samo osebe výhodou – chránite ho tak pred nástrahami počasia, teplotnými extrémami, vandalizmom či krádežou alebo degradáciou vzhľadu. 

Či už auto garážujete alebo ho parkujete na ulici, tieto kroky sú úplným minimom, ktoré by ste mali urobiť.

  • Používajte zimné pneumatiky. Sú povinné od 1. novembra do 31. marca, keď je na ceste súvislá vrstva snehu alebo ľadu. Minimálna hĺbka dezénu je zákonom stanovená na 4 mm.
  • Umyte karosériu. Dôkladne ju opláchnite autošampónom a nakonzervujte, a to vrátane plastových dielov. Osobitnú pozornosť si zaslúži aj podvozok, ktorý v zime trpí najviac. Vhodnými prostriedkami nakonzervujte aj tesnenie dverí, aby ste ich v mraze mohli bez problémov otvoriť.
  • Skontrolujte stierače. V zime sú potrebné oveľa viac ako v lete, napriek tomu veľa vodičov zabúda na ich pravidelnú údržbu. Ak pri stieraní vidíte šmuhy, je čas na ich výmenu.
  • Skontrolujte kapacitu autobatérie a v prípade potreby ju dobite. Od jej stavu do značnej miery závisí, či naštartujete.
  • Skontrolujte a doplňte prevádzkové kvapaliny, najmä chladiacu kvapalinu a zimnú zmes do ostrekovačov
     

Nevyhovuje vám už vaša stará garážová brána a hľadáte novú? Obráťte sa na spoločnosť LOMAX. Pošlite nám dopyt alebo navštívte najbližšiu pobočku a my vám radi pomôžeme s výberom novej brány. 
 

Nájsť najbližšiu pobočku spoločnosti LOMAX 
 

Zdroj fotografií: Depositphotos, LOMAX