Garážová brána musí mať kvalitné zabezpečenie proti krádeži a zraneniu

Garáž je ideálnym miestom na zabezpečenie auta, motocykla, zimnej výbavy, záhradného náradia alebo bicyklov a elektrických bicyklov, ktoré sú často lákadlom pre zlodejov. Dostatočne bezpečná ale musí byť aj garážová brána, aby bolo riziko vniknutia nepozvaných hostí minimálne a aby pri jej obsluhe nedošlo k úrazu. Aké parametre musí spĺňať kvalitná brána?

Garážová brána ako vstupná brána do vášho domu

Štatisticky je garáž najčastejším miestom, kadiaľ sa zlodeji dostávajú do domu, napriek tomu sa bezpečnosť brány často podceňuje. Výmena starej brány za novú alebo investícia do vhodných bezpečnostných prvkov sa však mnohonásobne oplatí v porovnaní s možnými škodami po vniknutí zlodejov alebo po náhodnom zranení. Podľa čoho by ste si mali vybrať naozaj kvalitnú bránu?

Ideálna je kombinácia mechanických a elektrických prvkov 

Kvalitná brána musí mať jednotlivé sekcie, prípadne lamely typické pre rolovacie garážové brány, navrhnuté tak, aby čo najviac sťažovali mechanické prelomenie neoprávneným osobám. K zvýšeniu bezpečnosti môže prispieť aj prídavný zámok alebo blokovacia zarážka, ktoré znemožnia vypáčenie brány.

Či už si vyberiete rolovaciu, sekčnú garážovú bránu alebo posuvnú garážovú bránu, môže dôjsť k neúmyselnému poškodeniu vášho majetku, ak brána pri vysúvaní alebo zasúvaní spadne. Z tohto dôvodu je nevyhnutná pádová brzda, resp. bezpečnostná poistka proti pretrhnutiu pružín, ktoré môže pravidelným používaním brány nahlodať zub času. Predídete tak poškodeniu vozidla alebo škaredému zraneniu.

Garážová sekčná brána
Na garážovej bráne by nemala chýbať vetracia mriežka na odvetrávanie výfukových plynov.

Elektrický pohon brány prispieva k bezpečnosti

Garážové brány s elektrickým pohonom sú ďalším krokom k vyššej bezpečnosti a dnes sú už štandardom. Prevodovka motorov, ktoré s bránami dodávame, je konštrukčne navrhnutá tak, aby zabránila prípadnému zlodejovi zdvihnúť bránu, a to aj v prípade výpadku elektrického prúdu. Dôležitú funkciu má aj poistka motora. Ak brána počas pohybu narazí na prekážku, zastaví sa a vráti sa do pôvodnej polohy.

Ak chcete mať istotu, že brána „nepriškripne“ vaše dieťa alebo domáceho miláčika, a aby ste si mohli pokojne užiť dovolenku bez strachu z lúpeže, vybavte svoju garážovú bránu aj týmito prvkami:

  • infrazávorou, ktorá rozpozná prekážku a zastaví spúšťanie brány
  • magnetickým senzorom otvorenia brány
  • pohybovým senzorom v priestore garáže
  • napojením senzorov na alarm

Pri výbere garážovej brány myslite aj na jej tepelnoizolačné vlastnosti, ktoré prispievajú k zníženiu energetickej náročnosti domu. Konštrukcia garážových brán LOMAX je vyrobená z niekoľkých vrstiev rôznych materiálov, ktoré sú navzájom utesnené a nevytvárajú tepelné mosty. Garáž sa tak v lete neprehrieva a v zime z nej neuniká teplo.

S inteligentným ovládaním pre väčší prehľad a pohodlie

Inteligentné ovládanie garážových brán je ďalší bezpečnostný prvok, ktorý zabraňuje násilnému vniknutiu a navyše zvyšuje vaše pohodlie. Vďaka pripojeniu k inteligentným technológiám budete mať okamžitý prehľad, len čo sa niekto pokúsi ohroziť váš majetok, a pomocou moderného diaľkového ovládania môžete ľahko skontrolovať, keď ste v práci alebo na dovolenke, či ste nezabudli zavrieť bránu.

Zabezpečenie garážovej brány a vchodových dverí
Dobre zabezpečená domácnosť začína výberom kvalitnej garážovej brány a vchodových dverí.

Zabezpečením garážovej brány to nekončí

Či už ste mimo domu na víkend alebo na štrnásťdňovú dovolenku, nezabudnite, že garáž nie je pre zlodejov jediným prístupovým miestom. Ak chcete mať pokojný spánok, mali by ste myslieť aj na zabezpečenie vchodových dverí a okien, poprípade vonkajšej tieniacej techniky

Pri výbere nových dverí vezmite do úvahy ich bezpečnostnú triedu v závislosti od hodnoty majetku, ktorý vnútri máte. Odporúčame zvoliť aspoň dvere triedy 3. So zabezpečením okien vám pomôžu predokenné rolety, ktoré pri napojení na inteligentnú domácnosť môžete ovládať aj na diaľku.

Potrebujete poradiť s výberom garážovej brány, ktorá bude spĺňať tie najvyššie štandardy bezpečnosti a tepelnej izolácie? Vyplňte nezáväzný dopytový formulár a ostatné už nechajte na nás.

Nezáväzný dopyt na garážovú bránu  

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX