Skladovanie vecí v garáži má svoje pravidlá. Čo do nej nepatrí?

Garáž je perfektným úložným priestorom. Zmestí sa do nej všetko, čo doma nevyhnutne nepotrebujete. Keď k tomu pridáte záhradné vybavenie, bicykle, náradie a ďalšie pomôcky pre domácich majstrov, často zistíte, že na zaparkovanie auta už nemáte miesto. Poradíme vám, na čo je potrebné myslieť pri uskladnení vecí a s čím by ste sa v garáži mali čo najskôr rozlúčiť.

Jar je ideálnym obdobím na reorganizáciu vecí v celej domácnosti. V rámci jarného upratovania je najlepšie vyhradiť si na garáž celý deň, aby ste na túto úlohu nemuseli stále myslieť. Ak sa vaše parkovacie miesto zmenilo na kopu harabúrd, obrňte sa trpezlivosťou a pustite sa do práce. Uvidíte, že keď skončíte, budete mať dobrý pocit, a čo je dôležitejšie, budete mať priestor na pohodlný priechod aj na parkovanie.

Ako by mala vyzerať ideálna garáž?

Odhliadnuc od toho, že by sa do nej malo zmestiť minimálne jedno auto, musí v nej panovať poriadok. Či už staviate nový dom, alebo si len chcete usporiadať veci v garáži, naplánujte umiestnenie úložných systémov pozdĺž stien tak, aby ste sa mohli voľne pohybovať a využívať priestor od podlahy až po strop. Problém s dostupnosťou vám pomôžu vyriešiť hliníkové schodíky alebo rebrík. 

Používate garáž aj ako dielňu? Drôtené programy na drobné náradie vám pomôžu v orientácii a kľúče alebo skrutkovače vždy rýchlo nájdete. Garáž by tiež mala byť dostatočne vetraná, aby sa v nej nedržala prílišná vlhkosť, a dobre osvetlená. Keď si tam pôjdete pre vŕtačku, budete vedieť, ktorým smerom sa máte vydať.  

Nezabudnite na zabezpečenie garáže

Dobre zabezpečená garáž je zárukou ochrany proti krádeži a zlému počasiu. Myslite však aj na malé deti, pre ktoré sa aj zle uložená škatuľa môže stať nebezpečnou. A tiež na poisťovňu, ktorá vám nemusí poskytnúť poistné plnenie v prípade úrazu alebo požiaru.

  • Veci, ktoré sú pre deti nebezpečné, uložte mimo ich dosahu alebo namontujte na úložné priestory zámky.
  • Rebríky položte vodorovne, aby po nich deti nemohli liezť.
  • Zlikvidujte horľaviny, ktoré v garáži nemajú čo robiť.
  • Po použití vždy odpojte elektrické náradie zo siete.

Prečo dávať pozor na to, čo skladujete v garáži?

Bezpečnosť by mala byť vždy na prvom mieste. Uskladnenie niektorých vecí v garáži predstavuje riziko požiaru, ak nie ešte niečo horšie. Ide najmä o pohonné hmoty, oleje a iné horľaviny, ale aj o propán-butánové fľaše. Podobne aj farby a riedidlá, ktoré dôkladne neuzavriete, uvoľňujú prchavé látky, ktoré si „dobre rozumejú“ s iskrou z brúsky.

Ďalším dôvodom je premenlivá teplota, na ktorú je obzvlášť citlivé drevo. Povrchová štruktúra sa jej vplyvom rozpína a zmršťuje, čo ovplyvňuje vzhľad aj funkčnosť. Nehovoriac o potravinách, ktoré v týchto podmienkach podliehajú skaze. V nevykurovanej a nedostatočne vetranej garáži sa tiež rada drží vlhkosť, ktorá je živnou pôdou pre plesne. Tie sa šíria vzduchom a rýchlo si hľadajú nových hostiteľov.

Neporiadok v garáži
Namiesto rozloženia vecí na podlahe použite regály a závesné systémy, aby ste sprehľadnili celý priestor garáže.

Čo (ne)skladovať v garáži?

Garáž nie je skladisko, ale musí slúžiť účelne. Každá krabica od topánok navyše je zbytočnou prekážkou. Nechajte si dostatok miesta na uskladnenie bicyklov, pneumatík, náradia, záhradného náradia, vysokotlakového čističa, zimnej lyžiarskej výbavy a ďalších sezónnych vecí. Čo do garáže naopak nepatrí?

Pohonné hmoty a oleje, propán-bután

V prenosných a uzavierateľných nádobách môžete skladovať iba 40 litrov nafty alebo benzínu a 20 litrov oleja. Do tohto množstva sa nepočíta obsah nádrže auta alebo motorky. Plynové fľaše umiestnite radšej vonku alebo na dobre vetranom mieste. V garáži by mohol hroziť malér pri štartovaní vozidla.

Náterové materiály

Farby potrebujú stálu teplotu a tmu, aby nestratili svoju kvalitu, čo garáž zvyčajne nespĺňa. Ak ich už dlhší čas skladujete neuzavreté alebo v neoriginálnom obale, vyhoďte ich a nabudúce im nájdite vhodnejšie miesto.

Mokré drevo

Určite nechcete, aby bola vo vašej garáži vysoká vlhkosť, ktorá by umožnila množenie plesní. Radšej v nej neskladujte vôbec žiadne drevo, mohlo by sa stať skutočným polienkom do ohňa.

Knihy, noviny, papierové dokumenty

Staré knihy, ktoré ste vyradili z knižnice, pošlite ďalej. Noviny a časopisy odvezte do zberu a zakladače s papiermi si nechajte doma alebo ich vytrieďte a vyhoďte. Len by absorbovali vlhkosť a výpary z pohonných hmôt a chemikálií. 

Elektronika

Vlhkosť sa môže ľahko dostať do elektrických obvodov a po zapojení do elektriny by mohla nenávratne poškodiť vaše zariadenie alebo spôsobiť skrat.

Staré oblečenie, koberce a kožušiny

Všetky textílie sú vo všeobecnosti ľahkým útočiskom pre mole a iných škodcov, ktorí by sa mohli rozšíriť po celej vašej domácnosti.

Víno, potraviny a krmivo pre domáce zvieratá

Víno, podobne ako farby, potrebuje stálu teplotu a tmu. V garáži by sa z neho stal nápoj, ktorý by sa nedal piť (bez ohľadu na ročník a vinárstvo). Podobne sú na tom zaváraniny a ovocie, zelenina alebo vrecia granúl pre psa. Môžu sa do nich pustiť myši a potkany.

Potrebujete kvalitnú garážovú bránu, ktorou neunikne teplo a ochráni vás pred nevítanými hosťami? Vyrobíme vám ju na mieru podľa vašich požiadaviek. Stačí, keď vyplníte dopytový formulár a zvyšok už nechajte na nás.
 

Zdroj fotografií: Depositphotos