Pravidelná údržba screenových roliet: Ako ich udržať stále krásne a funkčné?

Screenové rolety sú skvelým riešením na zatienenie okien. Zabraňujú prehrievaniu interiéru a zároveň prepúšťajú dovnútra dostatok svetla. Aby však vydržali čo najdlhšie a zachovali si svoj vzhľad a funkčnosť, potrebujú pravidelnú starostlivosť. Ako na to? V tomto článku sme zhrnuli všetko podstatné.

Pri kúpe vám váš predajca screenových roliet určite poskytol návod na ich používanie a údržbu. Vyžadujú si ju rovnako ako okná alebo akékoľvek iné zariadenie v domácnosti. Len tak zostanú v perfektnom stave a budú plniť svoj účel. Predĺženie životnosti roliet dosiahnete pravidelnou kontrolou ich mechanických súčastí, ale aj ich dôkladným čistením. 

Funguje všetko bez jedinej chybičky?

Aspoň raz ročne si vezmite pod drobnohľad mechaniku screenových roliet. Pozrite sa na zipsový spoj medzi roletou a vodiacimi lištami a skontrolujte, či sa roleta navíja rovnomerne a či v látke nie sú diery. Vypočujte si aj motor, či nie je príliš hlučný alebo či nepíska. Ak všetko beží ako švajčiarske hodinky, máte po starostiach.

V opačnom prípade odporúčame kontaktovať montážnu firmu, ktorá vám rolety inštalovala. Včasným zásahom servisného technika predídete ďalším škodám. Nepokúšajte sa opravovať screenové rolety svojpomocne. Mohli by ste spôsobiť ich ďalšie poškodenie a prísť tak o záruku.

V rámci technickej kontroly sa zamerajte aj na:

  • premazanie kĺbových častí,
  • dotiahnutie skrutiek
  • a nastavenie napínacích mechanizmov.

Všetky tieto činnosti však vykonávajte v súlade s pokynmi výrobcu. 

Ako vyčistiť screenové rolety

Výhody screenových roliet nie sú len čisto praktické. Okrem toho, že regulujú prepúšťanie svetla, chránia pred UV žiarením alebo tepelne izolujú podobne ako vonkajšie žalúzie, sú aj obľúbeným dizajnovým prvkom. Aby ste však zachovali ich pôvodný vzhľad, musíte občas priložiť ruku k dielu. Minimálne prach na rolety totiž dopadá rovnako, ako na okná alebo vchodové dvere.

 

Či už vaše rolety poskytujú príjemný tieň pod pergolou, alebo si s nimi zatemňujete spálňu po nočnej zmene, venujte niekoľko chvíľ ich pravidelnému čisteniu. Screenové rolety odporúčame umývať dvakrát ročne – môžete to spojiť napríklad s umývaním okien. Ak sú však silne poznamenané napríklad peľovou sezónou alebo nánosmi špiny po búrke, je lepšie ich vyčistiť čo najskôr. Minimalizujete tak riziko trvalého znečistenia.

Čiastočná priehľadnosť screenových roliet
Aj čiastočne priehľadné rolety sa časom môžu stať nepriehľadnými. Ak ich nebudete pravidelne čistiť.
 

Chémia nie je tou správnou voľbou

Na umývanie screenových roliet nepotrebujete žiadne špeciálne čistiace prostriedky ani abrazívne hubky. Týmto spôsobom by ste mohli poškodiť povrchovú štruktúru a negatívne ovplyvniť ich funkčnosť. Stačí vám:

  • čistá voda a mydlo,
  • mäkká hubka alebo handrička
  • a (ručný) vysávač.

Najprv vezmite vysávač a vysajte prach a hrubšie nečistoty. Čo je pri tomto kroku dôležité? Vysávač musí bežať na najnižší výkon. Nápomocný vám môže byť aj zmeták s jemnými vláknami. Potom rolety umyte mydlovou vodou a nakoniec ich opláchnite čistou.

Poškodeniu vonkajších látkových roliet možno predísť

Hoci sú screenové rolety odolné proti poveternostným vplyvom, predsa len je lepšie chrániť ich pred zbytočnými rizikami. Ak silno fúka alebo prší, prípadne ak vykonávate údržbu okolo domu alebo iné záhradné práce, radšej ich zrolujte do boxu. Sú screeny mokré po daždi alebo po umývaní? V takom prípade ich nenavíjajte, ale počkajte, kým úplne vyschnú. Zabránite tak plesniveniu alebo premŕzaniu tkaniny.

Screenové rolety sú skvelou voľbou na zatienenie pergoly alebo okien, čo prispieva k väčšiemu komfortu vášho bývania. Sezónnou údržbou ich pripravíte na zmeny počasia tak, aby chránili váš domov v každom ročnom období. 

Potrebujete poradiť s výberom alebo montážou screenových roliet? Pošlite nám nezáväzný dopyt. V spoločnosti LOMAX vám vždy radi pomôžeme.

Zdroj fotografií: LOMAX