Letné horúčavy sú pre organizmus extrémnou záťažou. Uľaví mu správne vetranie a tieniaca technika

Vysoké teploty, ostré slnečné lúče, dusno alebo kolísavý tlak vzduchu. Nielen s týmito podmienkami musí v lete bojovať ľudské telo. Ak je im vystavené dlhší čas, môže to niekedy mať aj vážne následky. Preto je dôležité nepriaznivé podmienky čo najviac eliminovať. V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme niekoľko tipov, ako v poriadku a bez úhony prežiť letné horúčavy.

Dodržiavajte pitný režim a vyhľadávajte zeleň

Ľudia prijímajú energiu z potravy, ale aj z okolitého prostredia. Časť z nej tvorí energia tepelná. Za normálnych okolností je telo schopné odvádzať prebytočné teplo späť do okolia pomocou termoregulácie. Pri dlhodobo vysokých teplotách vzduchu sa však teplo v tele akumuluje a môže dôjsť až k prehriatiu organizmu. S touto situáciou sú potom spojené negatívne prejavy, ako napríklad úpal alebo kolaps z horúčavy. 

Prírode sa však nedá rozkázať. Čo teda môžeme urobiť, aby sme si počas letných horúčav udržali tepelný komfort?
 

  • Dodržiavajte pitný režim. Každý deň človek vylúči 2 až 3 litre vody, pri zvýšenej záťaži a v horúcich dňoch sa výdaj niekoľkonásobne zvyšuje. Preto nestačí bežný príjem 1,5 až 2 litre vody za deň.
  • Obmedzte fyzickú námahu. Pri vysokých teplotách je pre telo vyčerpávajúca, spôsobuje nadmerné potenie až dehydratáciu, únavu a výnimočne aj kolaps.
  • Úkryt pred slnkom hľadajte v lese. Nielenže poskytuje príjemný tieň, ale zeleň navyše dokáže pohltiť až 30 % slnečného žiarenia a odparovať vodu z listov, čím sa ochladzuje okolitý vzduch.  

K tepelnému komfortu v domácnosti prispeje správne vetranie

V lete môže nadmerné slnečné žiarenie viesť aj k prehriatiu interiéru. To môže potom ľahko ovplyvniť váš komfort pri pobyte v miestnosti. Do určitej miery vám pomôže vetranie. Aby však malo patričný efekt, musíte vedieť, ako na to. 

Rozhodne neodporúčame vetranie v horúcom popoludní, keď si tak dovnútra pustíte nanajvýš teplý vzduch. Okná by ste mali otvárať len ráno a večer alebo v noci, keď nie sú také extrémne teploty. Nezabúdajte však na protivný hmyz, ktorý vám môže znepríjemniť večer pri televízii, ale najmä drahocenný spánok. S týmto problémom sa však môžete ľahko vysporiadať pomocou sietí na okná.

 

Vonkajšie rolety zabránia prehrievaniu interiéru

Najúčinnejším spôsobom boja proti prehrievaniu interiéru sú vonkajšie rolety alebo žalúzie. Zachytávajú teplo ešte pred oknami a miestnosť tak pasívne ochladzujú

Vonkajšia tieniaca technika zabezpečuje v miestnosti tepelný aj svetelný komfort

Ako však ochrániť interiér pred prehrievaním počas dňa, keď je vonku neznesiteľne teplo? Riešením sú vonkajšie žalúzie, ktoré zadržia až 94 % tepelnej energie, takže sú až desaťkrát účinnejšie ako vnútorné. Zastavujú totiž slnečné lúče ešte predtým, ako môžu preniknúť cez okná. Navyše môžu byť vybavené solárnymi senzormi, ktoré regulujú prenikanie svetla do miestnosti, a ochladzujú tak interiér na základe svetelných podmienok. Tým je eliminovaná potreba klimatizácie, ktorej prevádzka je náročná a nie je zdraviu prospešná.

Nadmerné slnečné žiarenie zachytia vonkajšie rolety

Ideálna úroveň slnečného svitu v miestnosti by mala byť približne od 100 do 500 luxov. V lete však môžu byť tieto hodnoty až 200-krát vyššie. Telo potom reaguje napríklad podráždením, bolesťou hlavy alebo nespavosťou. Účinným „liekom“ na tieto neduhy sú vonkajšie rolety, ktoré v stiahnutej polohe dokážu vytvoriť absolútnu tmu. Z hľadiska eliminácie prehrievania interiéru fungujú na rovnakom princípe ako vonkajšie žalúzie. Aj vonkajšie rolety môžete vybaviť inteligentnými technológiami, ktoré vedia reagovať na vonkajšie podmienky alebo na vopred nastavené časy sťahovania a vyťahovania. 

Ak sa budete rozhodovať, či si vybrať vonkajšie rolety alebo žalúzie, vaše rozhodnutie môže ovplyvniť potreba:

  • zníženia hluku v interiéri
  • alebo zabezpečenia domácnosti.

Oba tieto nároky o niečo lepšie spĺňajú rolety. Konkrétne vonkajšie rolety LOMAX dokážu znížiť hladinu hluku až o 16 dB. Môžete ich vybaviť aj závažím proti zdvihnutiu a zámkami, ktoré z vášho domova vytvoria nedobytnú pevnosť.

Vonkajšie žalúzie a rolety vám pomôžu vyriešiť aj problém s prehrievaním kancelárie. Nech si už však budete vyberať tieniacu techniku kamkoľvek, vždy sa môžete obrátiť na našich kolegov v najbližšej pobočke spoločnosti LOMAX, ktorí vám ochotne poradia.