Ako vytvoriť v kancelárii príjemné pracovné prostredie? Pomôcť môže zelená stena aj moderné technológie

Príjemné a zdravé pracovné prostredie sa pre mnohých zamestnávateľov stáva čoraz väčšou prioritou. Snažia sa zlepšovať svoje kancelárie a zázemie firmy, aby sa každý zamestnanec cítil čo najlepšie. Keď je to tak, pracuje lepšie a efektívnejšie. Investícia do moderného vybavenia sa preto môže mnohonásobne oplatiť. Prečítajte si, čo by v takej zdravej kancelárii nemalo chýbať, ako aj to, ako oživiť interiér.

Myslite na zdravie vašich zamestnancov

Zdravie zamestnancov je dôležitou súčasťou cesty vedúcej k prosperite spoločnosti. Kvalitný kancelársky nábytok zohráva v tomto smere dôležitú úlohu, pretože minimalizuje problémy s chrbtom, krčnou chrbticou alebo bolesťami hlavy. Preto by mal mať každý zamestnanec k dispozícii pohodlnú ergonomickú stoličku. Užitočným doplnkom zdravého sedenia je aj kancelárska podnožka, prípadne bedrová opierka.

Trendom posledných rokov je aj tzv. aktívne státie, ktoré je pre človeka prirodzenou polohou. Zapájajú sa pri ňom všetky svaly a krvný obeh je plynulý. Na druhej strane sa netreba zahrávať s kŕčovými žilami, preto je najúčinnejšou kombináciou striedanie sedenia a státia. Na tento účel slúžia stoly s nastaviteľnou výškou. Každý si tak môže sám nastaviť ideálnu výšku pracovnej dosky, ktorá je zásadná pre obidve polohy.

Súčasťou vhodnej ergonómie pracovného miesta v kancelárii sú aj:

  • gélové alebo penové podložky pod klávesnicu,
  • ergonomické myši
  • alebo filtre na displeje pre monitory.

Očiam prospeje prirodzené svetlo, myseľ osvieži čerstvý vzduch

Filtre na displeje sú vhodným oslím mostíkom, ktorým sa nastoľuje problematika únavy očí. Práca na počítači nie je pre tento zmyslový orgán žiadny med, a to ani v prípade, že používate ten najmodernejší monitor. Najmä na jeseň a v zime, keď je väčšinu dňa tma, dostávajú oči dvojnásobne zabrať pre osvetlenie v kancelárii. Preto všetci zamestnanci určite ocenia výmenu žiariviek s ostrým bielym svetlom a ich nahradenie osvetlením, ktoré napodobňuje prirodzené denné svetlo.


Dôležitou súčasťou kancelárskej hygieny je aj prísun čerstvého vzduchu. Nedostatočné vetranie má nepriaznivý vplyv na koncentráciu, a tým aj na produktivitu pracovníkov. Ak máte v kancelárii fixné okná, ktoré sa nedajú otvoriť, riešením je klimatizácia. V takom prípade však musíte pravidelne meniť filtre a čistiť klimatizačnú jednotku.


Venkovní žaluzie do kanceláře

Vonkajšie žalúzie sa v lete postarajú o príjemnú klímu a v zime zabránia zbytočným tepelným stratám.

Pustite dovnútra prírodu aj farby

V dnešnom rýchlom pracovnom tempe je kancelária miestom, kde väčšina zamestnancov trávi veľkú časť svojho času. Ak im teda aspoň trochu priblížite prírodu, budú sa cítiť viac fit a práca im pôjde lepšie od ruky. Aktuálnym hitom sú zelené steny, ideálne zo živých rastlín. Zútulňujú a skrášľujú kancelárske priestory, ale aj čistia a zvlhčujú vzduch. Nezabúdajte ani na solitérne kvety. Radšej sa však vyhnite tým kvitnúcim, pretože niektorí ľudia môžu byť alergickí na peľ.

Pozitívne na psychiku pôsobia aj pestré farby, nesmie ich však byť príliš veľa. Zdravým pravidlom je kombinácia troch farieb. Dizajn kancelárií môžete zladiť s firemnými farbami alebo staviť na symboliku farieb a podľa toho potom vybrať sedaciu súpravu do spoločnej miestnosti, vankúše alebo koberce.

Čo ešte spestrí kancelárske priestory?

  • nástenky na správy
  • zarámované fotografie zo spoločných firemných podujatí
  • plagáty
  • samolepky na steny

Samostatná kancelária, alebo open space?

Architektúru kancelárií si každá spoločnosť vytvára sama podľa dispozície budovy a individuálnej firemnej kultúry. V samostatných kanceláriách, v ktorých spoločne pracujú jeden, dvaja alebo traja zamestnanci, sa dá vždy ľahšie dohodnúť. Naopak, práca v open space si vyžaduje vzájomnú toleranciu. Preto je v otvorených kanceláriách súčasným trendom rozdelenie na zóny

Hlučnejšie priestory sa využívajú na spoločné porady, zatiaľ čo tichšie miesta môžu zamestnanci využívať na nerušenú prácu. Dajú sa oddeliť napríklad pomocou akustických zásten a priečok. Pracovný deň môžete svojim zamestnancom spríjemniť aj vytvorením relaxačných kútikov so sedacími vakmi, prípadne knihovničkou.

Ako si poradiť s prehrievaním kancelárií?

Prehrievanie interiéru hrozí v lete najmä v budovách, ktoré majú veľké sklenené plochy. Z tohoto dôvodu sú vhodnou alternatívou vonkajšie žalúzie, prípadne vonkajšie rolety, ktoré zadržia až 94 % tepelnej energie. Vďaka tomu sa v kanceláriách udrží príjemná klíma a ušetríte náklady na klimatizáciu. Okrem toho si zamestnanci môžu sami regulovať, koľko slnečných lúčov vpustia dnu, aby im slnko nesvietilo na monitor.

Stravné lístky alebo MultiSport karta sú dnes vo väčšine spoločností štandardnými benefitmi a zamestnanci ich vždy vítajú. Ak sa však v práci potia alebo pre slnečné lúče nevidia ani slovo na monitore, na nálade im to nepridá. Doprajte im lepšiu klímu v kancelárii s pomocou modernej tieniacej techniky a urobte ďalší krok k ich spokojnosti. S výberom vám radi poradíme. Stačí vyplniť dopytový formulár.

 

Zdroj fotografií: LOMAX