Farebné trendy pre domov alebo keď prevládajú prírodné tóny

Výber farby fasády, okien a ďalších prvkov domu je jedným z najdôležitejších krokov a výsledok vám zostane na dlhé roky. Preto je dobré všetko si dôkladne premyslieť a zvážiť možné úskalia. Ak teda plánujete novostavbu alebo rekonštrukciu domu a chcete použiť nadčasové a vkusné farby, prečítajte si niekoľko tipov a rád, ako postupovať.

Čo sú to prírodné tóny a prečo si ich vybrať?

Prírodné tóny nikdy nevyjdú z módy, a preto sú veľmi obľúbené v interiéri aj v exteriéri domu. Sú vhodné na fasádu domu, ako aj na okná, dvere, brány alebo tieniacu techniku, pretože dodávajú domu prirodzený a útulný vzhľad. Tieto farby sa nachádzajú v prírode a sú inšpirované zemou, kameňom, drevom alebo faunou a flórou. 

 

Prírodné tóny sú zvyčajne teplé, jemné, harmonické a patrí k nim napríklad béžová, hnedá, sivá, zelená, modrá alebo žltá. Majú niekoľko výhod:

 

  • sú univerzálne a hodia sa k rôznym štýlom a materiálom,
  • pôsobia upokojujúcim, harmonickým dojmom,
  • neomrzia sa tak rýchlo ako výrazné farby
  • a svojou prirodzenosťou dobre ladia s okolitým životným prostredím.

Podľa čoho vybrať farbu do exteriéru a interiéru domu

Pred začatím prác sa poraďte s ostatnými členmi domácnosti a prediskutujte svoje preferencie a nápady. Na farbe by ste sa mali všetci zhodnúť, aby ste sa doma cítili dobre. Pokiaľ ide o výber farby garážovej brány, tieniacej techniky a ďalších prvkov exteriéru, vezmite do úvahy okolité prostredie. Dom by mal zapadnúť a ladiť s krajinou a ostatnými stavbami, ktoré sú v bezprostrednej blízkosti. 

 

  • Napríklad nie je vhodné zvoliť krikľavo modrú fasádu uprostred staršej dedinskej zástavby. 
  • Majte tiež na pamäti, že s niektorými farbami sú spojené určité predsudky. Napríklad jasne červená farba môže u vašich susedov evokovať nočný klub.

 

Do úvahy treba brať aj orientáciu domu a svetelné podmienky. Vo všeobecnosti platí, že tmavé farby pohlcujú viac svetla a tepla, čo môže ovplyvniť tepelnú pohodu v dome. Niektoré farby môžu tiež vyzerať odlišne pri rôznej intenzite denného svetla. To isté platí aj pre farby v interiéri. Nevhodne zvolený odtieň v miestnosti orientovanej na sever môže mať za následok, že budete mať doma tmu aj cez poludnie.

S akými farbami kombinovať prírodné tóny?

Prírodné tóny sú veľmi variabilné a dajú sa kombinovať s rôznymi farbami. Je však dôležité dodržiavať niekoľko zásad.

 

  • Celok musí spolu farebne ladiť: Dajte si pozor na prílišný kontrast, ktorý môže pôsobiť neprirodzene a rušivo.
  • Neutrálne farby vám hrajú do karát: Prírodné tóny totiž zvýraznia a vyvážia. Môžete ich použiť ako základnú farbu na fasádu alebo ako doplnkovú farbu na okná, dvere alebo tieniacu techniku.
  • Farebný kruh vám napovie: Táto pomôcka vám ukáže, ktoré farby sú vo vzájomnej (dis)harmónii. Tie, ktoré sú na kruhu vedľa seba, spolu ladia. Protiľahlé naopak kontrastujú. To však nemusí byť vždy prekážkou. 

 

Potom už záleží len na tom, aký efekt chcete dosiahnuť. Prírodné tóny s pastelovými farbami – bledoružovou, levanduľovou, žltou, zelenou alebo modrou – vám pomôžu vytvoriť pokojnú a harmonickú atmosféru. Sýte kontrastné farby – červená, oranžová, žltá alebo fuksiová – dodajú vášmu domu dynamiku a moderný vzhľad. Eleganciu a luxus zase môžete zdôrazniť zlatými, striebornými, bronzovými alebo medenými doplnkami.

Sýtozelená farba brány kontrastuje s tehlou
Aj dve výrazné farby môžu spolu vytvoriť pôsobivý tandem. Ako napríklad táto posuvná garážová brána s tehlovým obkladom fasády.

Ako dodať domu prírodné tóny bez zmeny farby jeho prvkov

Ak ste už dokončili fasádu a vymenili vchodové dvere alebo okná, ale chceli by ste dodať svojmu domu viac prírodných tónov, nemusíte hneď siahať po štetci a valčeku. Existujú aj iné spôsoby, ako mu dať prirodzený charakter. 

Veľa práce za vás urobí príroda. Stačí zasadiť kvety do kvetináčov na parapety a balkón, alebo vytvoriť okolo domu kvetinové záhony či živý plot z kríkov a stromov. Ďalšou možnosťou sú dekoratívne prvky, ako sú lavičky, lampy, sochy alebo kamenná dlažba. Napríklad k sivej fasáde sa hodí drevená lavička alebo kovová lampa, k okrovej zase kamenná socha alebo keramická fontána.

Praktickým riešením sú aj vonkajšie žalúzie a rolety alebo screenové rolety. Tie môžu zmeniť vzhľad domu a zároveň chrániť pred slnkom, dažďom alebo zvedavými pohľadmi susedov. Tieniaca technika by mala ladiť s farbou fasády a okien, ale môže byť aj v kontrastnej farbe.

Čo ak si farbu rozmyslíte?

Ak si farbu fasády, brány alebo tieniacej techniky časom rozmyslíte a budete ju chcieť zmeniť, je to trochu komplikácia, ale riešiteľná. Musíte však dôkladne zvážiť novú farbu a prípadné náklady, aby ste boli spokojní s konečným výsledkom. Aké sú vaše možnosti?

 

  • výmena konkrétneho prvku exteriéru domu
  • nový náter okien, dverí alebo brány
  • dekoratívny náter fasády – špeciálny druh farby, ktorá na povrchu vytvára rôzne efekty
  • obklad fasády iným materiálom – tehlou, kameňom alebo drevom

 

Vytvárajú všetky tieto farby pred vašimi očami dúhu? Radi vám poradíme s výberom vchodových dverí, okien aj tieniacej techniky. Odporučíme vám vhodnú farbu a typ, aby tieto výrobky prinášali radosť a úžitok aj ďalšej generácii. Stačí vyplniť dopytový formulár alebo navštíviť najbližšiu pobočku spoločnosti LOMAX.

Zdroj fotografií: LOMAX