Čo je potrebné zvážiť pri výbere nových vchodových dverí

Vchodové dvere do domu by na prvý pohľad mali urobiť dobrý dojem. Pri ich výbere však nedávajte prednosť vzhľadu. Prioritou je ich bezpečnosť, ale aj tepelná a zvuková izolácia. V tomto článku vám poradíme, na čo všetko sa zamerať pred kúpou vchodových dverí, aby chránili váš majetok a zároveň boli vkusnou vizitkou vášho domu.

Najdôležitejším kritériom je bezpečnosť

Na prvý pohľad nepoznáte, či sú vchodové dvere bezpečné. Mnohé výrobky sú síce často takto prezentované, ale ak vás oslovila nízka cena, dajte si pozor. Takéto dvere nemusia spĺňať požadované normy, prípadne na nich chýbajú identifikačné štítky s informáciami o ich vlastnostiach. Kvalitné dvere majú certifikát o splnení bezpečnostných noriem a zo štítku sa dozviete, do akej bezpečnostnej triedy patria alebo ako dobre izolujú teplo a hluk.

Najlepšie bezpečnostné dvere na našom trhu:

  • sú v 3. alebo 4. bezpečnostnej triede,
  • osádzajú sa do špeciálnej zárubne vyliatej betónom,
  • odolajú aj tridsaťminútovému požiaru,
  • sú odolné voči násilnému vniknutiu alebo vysadeniu
  • a nechýbajú im oceľové vnútorné výstuhy ani bezpečnostné kovanie. 

Dvere LOMAX AKTIV 77 majú už v základnej výbave trojbodový zámok GU Secury, ktorý automaticky uzamkne hornú, strednú a spodnú časť. Nemusíte teda mať strach, keď napríklad vaše deti pri odchode do školy zabudnú otočiť kľúčom. 

Bezdotykové otváranie pre ešte väčšiu bezpečnosť

Zakladáte si na bezpečnosti a sú vám blízke moderné technológie? Podobne ako v kancelárskych budovách a bytových domoch aj v súkromnom sektore rastie dopyt po bezdotykovom otváraní dverí, preto už dnes nie je problém vybaviť ich čítačkou odtlačkov prstov, čipov alebo kódovacou klávesnicou. Vďaka týmto doplnkom môžete ešte lepšie zabezpečiť vstup do svojho domu.

otváranie dverí pomocou kódu
Vchodové dvere dnes môžete otvárať ako kľúčom, tak aj pomocou inteligentného riešenia.

Zamerajte sa na izolačné vlastnosti

Zvyšujúce sa ceny energií nútia všetkých premýšľať o spôsoboch, ako tieto náklady znížiť. Často však stačí pristúpiť k oknu alebo k dverám a hneď je jasné, kadiaľ z domu zbytočne uniká teplo. Výmena týchto prvkov tvoriacich obvodový plášť domu je potom viac ako vhodná. 

Pri výbere nových dverí sledujte najdôležitejší parameter – súčiniteľ prestupu tepla Ud, ktorý je rozhodujúci pre úsporu tepla. Čím nižšie číslo, tým lepšia izolácia. Ak staviate nový dom, majte na pamäti legislatívu týkajúcu sa energetickej náročnosti budov. V zásade by nové vchodové dvere mali mať Ud ≤ 2,0 W/m2K, odporúčaná hodnota je 1,2 W/m2K. V prípade pasívnych domov musí byť Ud maximálne 0,8 W/m2K.

Dôležitá je aj zvuková izolácia dverí, najmä ak žijete v rušnom prostredí. Štandardne by mali tlmiť hluk vo výške 32 dB, ale s kvalitnými výrobkami môžete dosiahnuť až 42 dB, čo znamená napríklad tichší hovor alebo chod chladničky.

Materiál dverí ovplyvňuje nielen cenu

Pravdepodobne najpálčivejšou otázkou pri výbere nových vchodových dverí je materiál. Odhliadnuc od vnútornej konštrukcie, ktorá je v súčasnosti pri kvalitných výrobkoch prakticky totožná (sendvičová z rámu s kovovou výstužou a tepelnej izolácie), je potrebné sa zamerať na materiál vonkajšieho plášťa. Ten v konečnom dôsledku ovplyvňuje cenu, odolnosť, tepelnú izoláciu aj životnosť dverí.

Aby ste si mohli ujasniť priority, uvádzame hlavné špecifiká najpredávanejších dverí.

Drevené dvere si vyžadujú údržbu

Drevené vchodové dvere sú klasikou, ktorá neomrzí, ale ich popularita pomaly klesá. Drevo je síce skvelý izolant a je ideálne pre nízkoenergetické a pasívne domy, ale stále pracuje a je náchylné na deformácie. Musíte počítať aj s vyššou cenou a pravidelnou obnovou náteru.

Plastovým dverám hrá do karát cena

Plastové vchodové dvere sú najobľúbenejším variantom najmä kvôli nižšej obstarávacej cene. Majú však aj dobré tepelnoizolačné vlastnosti a životnosť. V prípade menej kvalitných profilov však môže časom dochádzať k deformáciám, čo môže spôsobovať problémy s tesnením alebo so zamykaním.

hliníkové vchodové dvere
Potrpíte si na prírodný vzhľad? Aj hliníkové dvere môžu vyzerať ako drevené.

Hliníkové dvere majú všetky „naj“

Hliníkové vchodové dvere sú najodolnejšie, najbezpečnejšie, ale aj najdrahšie. Môžu sa pochváliť skutočne dlhou životnosťou, pretože sú odolné aj voči tým najväčším rozmarom počasia. O odolnosti hliníka svedčí aj to, že sa používa vo vnútornej výplni plastových a drevených dverí na zvýšenie bezpečnosti. Na čo sa ešte môžete spoľahnúť pri hliníkových dverách?

  • nedeformujú sa
  • nepraskajú
  • majú výborné tepelnoizolačné vlastnosti
  • skvele izolujú hluk
  • sú bezúdržbové

Dizajn dverí si môžete navrhnúť podľa seba

Medzi benefity hliníkových (a plastových) dverí patrí aj možnosť zladiť ich vzhľad s ostatnými prvkami obvodového plášťa domu. A nemusíte sa obmedzovať len na niekoľko farieb. Ak vás v spoločnosti LOMAX nezaujme niektorý zo šiestich štandardných odtieňov, určite si vyberiete z rozšíreného RAL vzorkovníka alebo z ponuky štruktúrovaných povrchov. Máte drevené okná a potrebujete vymeniť len dvere? Jednoducho si vyberte povrchovú úpravu dverí s imitáciou dreva.

Doplnky dverí zvýraznia váš štýl

Výberom povrchovej úpravy sa vaše možnosti nekončia. Vzhľad dverí si môžete ľubovoľne prispôsobiť pomocou širokej ponuky kľučiek, roziet a garnitúr alebo držadiel v jednostrannom alebo obojstrannom vyhotovení. Môžete ich tiež ozdobiť doplnkami z nehrdzavejúcej ocele vyrobenými z odolného plechu. 

Ak chcete mať prehľad o tom, kto je za dverami, určite oceníte rôzne typy zasklenia. Záleží len na vás, či budú dvere celé sklenené, alebo bude sklenená výplň tvoriť len ich časť. Kvôli úniku tepla si ale dajte pozor, aby bolo izolačné sklo ideálne trojité.

kovanie na hliníkové dvere
Kľučky, rozety, doplnky z nehrdzavejúcej ocele, priečky… Vyrobíme vám dvere presne na mieru.

Falcové, pivotové (otočné), priečkové…

Pri výbere dverí sa určite stretnete aj s pojmami, ktoré by ste mali aspoň približne poznať

  • Budete chcieť falcové dvere s viditeľnými pántmi a profilovanou hranou?
  • Alebo dáte prednosť elegantnému dizajnu bezfalcových dverí, kde krídlo a zárubňa lícujú? 
  • Môžete uprednostniť aj pivotové (otočné) dvere s excentricky umiestnenými pántmi.
  • Vybrať si môžete aj priečkové dvere s horizontálne alebo vertikálne umiestnenými priečkami alebo zasklením.

Vchodové dvere sú dlhodobou investíciou a ich výber nie je jednoduchý. V spoločnosti LOMAX sme však vždy pripravení vám poradiť. Ak si neviete rady, neváhajte nás kontaktovať prostredníctvom dopytového formulára alebo navštívte našu najbližšiu pobočku

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX