Ako zostaviť rozpočet stavby a nezblázniť sa

Postaviť si vlastný dom je snom mnohých ľudí. Pre vysoké finančné náklady sa však často tento sen rozplynie. Navyše pre človeka, ktorý nikdy nič nestaval a nikdy sa s podobnými nákladmi nestretol, môže byť orientácia v stavebných termínoch a cenách náročná. V tomto článku vám preto vysvetlíme, ako zostaviť čo najpresnejší a zároveň čo najprehľadnejší rozpočet stavby. 

Položkový rozpočet stavby ako skvelý pomocník

Položkový rozpočet stavby je dokument, bez ktorého sa pri zostavení celkového rozpočtu neobídete. Obsahuje súpis všetkých prác a materiálov, ich množstvo a detailný popis. Každá jednotlivá položka zahrnutá v položkovom rozpočte je ocenená jednotkovou cenou z cenníkov stavebných prác a materiálov. 

Skôr ako začnete zostavovať rozpočet, stanovte si najprv pevný cieľ, ku ktorému budete celý čas smerovať, a ak je to možné, nezľavujte z neho. Stanovte si aj rôzne požiadavky a nároky, ktoré na stavbu máte (veľkosť, dizajn či funkčnosť), a ak sú splniteľné, začnite hľadať dodávateľov a firmy, ktoré sú schopné premeniť vaše predstavy na skutočnosť. Zároveň si však určite aj maximálnu sumu, ktorú ste ochotní do stavby investovať. Ak budete mať takýto plán, budete sa ľahšie rozhodovať.

Zostavovanie rozpočtu je veľmi komplexná disciplína, ktorá má často len orientačný charakter. Najpresnejšie je schopný zostaviť rozpočet projektant či rozpočtár, ale aj tak musíte počítať s odchýlkami. Vzhľadom na celkové náklady na jednu stavbu sa môžu pohybovať aj v desiatkach tisíc. Pri plánovaní a zostavovaní rozpočtu by ste preto mali k výslednej sume pripočítať približne 10 až 15 % ako rezervu pre prípad, že by niektorá z fáz vyšla drahšie, ako sa predpokladalo. 

Čo by mal obsahovať rozpočet na stavbu 

Rozpočet na stavbu sa obvykle tvorí v podobe tabuľky rozdelenej na jednotlivé typy stavebných a dokončovacích prác, ktoré sa vykonávajú v chronologickom poradí. Zvyčajne ide o:

  • zemné a výkopové práce,
  • stavebné základy (základová doska a kanalizácia)
  • steny a priečky (skelet domu)
  • strechu a odkvapy,
  • podlahy,
  • okná a dvere,
  • izolácie,
  • rozvody vody a elektriny,
  • vykurovanie,
  • fasádu,
  • interiér.
     

Pri stavbe počítajte s tým, že najdrahšou položkou budú náklady na hrubú stavbu. Môžeme sem zahrnúť prvé 4 body z uvedeného zoznamu. Ich hodnota sa vo väčšine prípadov pohybuje okolo 40 % nákladov na celú stavbu. Na tejto fáze sa však skutočne neoplatí prehnane šetriť.

Ešte pred začatím samotných stavebných prác sa často zabúda na náklady spojené s rôznymi povoleniami, nákupom materiálu alebo stavebným dozorom. Preto by ste mali počítať aj s týmito nevyhnutnými vecami.

Porovnanie cenových ponúk od rôznych firiem

Pred začatím samotných prác by ste mali porovnať jednotlivé cenové ponuky stavebných firiem, dodávateľov a subdodávateľov. Pripravte sa však na to, že proces bude pomerne zdĺhavý, pretože tieto firmy zvyčajne nemajú na svojich webových stránkach voľne dostupné cenníky. Preto musíte najprv poslať dopyt a potom čakať, ako sa k nemu firma postaví. Odporúčame, aby ste v každej jednotlivej fáze výstavby oslovili viac firiem a tie medzi sebou navzájom porovnávali. Ale pozor – nie vždy sa oplatí vybrať si tú, ktorá je najlacnejšia. Vždy záleží na vašich očakávaniach a požiadavkách.

Projektant pri tvorbe rozpočtu na stavbu rodinného domu.
Ak chcete, aby bol váš rozpočet na stavbu čo najpresnejší, obráťte sa na skúseného projektanta alebo rozpočtára.

Kľúčová je dokumentácia a komunikácia

Stavba domu je veľká vec a väčšina z nás ju zažije len raz za život. Ak sa vám to však pošťastí, máte o dôvod viac, aby ste všetko pozorne sledovali a uchovávali všetku dokumentáciu, ktorá je so stavbou spojená. Budete mať tak istotu, že je všetko v súlade s právnymi predpismi, ale hlavne budete mať prehľad o všetkých nákladoch, cenových ponukách, faktúrach a transakciách. 

Na záver – kde môžete ušetriť

Existuje veľa možností, ako v procese výstavby domu ušetriť peniaze. Ideálnym riešením, pri ktorom sa určite nespálite, je optimalizácia projektu a stavby. Ide o službu spočívajúcu v nezáväznej konzultácii s treťou stranou, ktorá sa pozrie na projektovú dokumentáciu a v prípade, že objaví oblasti, kde by sa dalo ušetriť bez toho, aby sa znížila kvalita, odporučí vhodnejšie riešenie. 

Vďaka tejto optimalizácii tak môžete ušetriť až stovky eur napríklad na domovom príslušenstve, ako sú dvere alebo garážová brána. Neváhajte sa preto obrátiť na odborníkov zo spoločnosti LOMAX, ktorí túto službu teraz ponúkajú bezplatne, alebo nám pošlite nezáväzný dopyt
 

Zdroj fotografií: Depositphotos