Staviate svojpomocne? Aj napriek tomu sa oplatí zveriť niektoré práce odborníkom

S príchodom jari sa každoročne rozbieha stavebná sezóna a počet stavieb a rekonštrukcií sa rapídne zvyšuje. Z úsporných dôvodov čoraz viac stavebníkov uprednostňuje svojpomocné práce pred stavebnou firmou, ale táto stratégia sa nemusí vždy vyplatiť. V nasledujúcich riadkoch nájdete niekoľko rád a tipov, ako postupovať pri svojpomocnej výstavbe, ako aj to, ktoré činnosti zveriť odborníkom.

Ste fyzicky zdatní, manuálne zruční a máte priateľov a známych, ktorí radi priložia ruku k dielu? Ideálna konštelácia pre stavbu domu svojpomocne! Na začiatku je však dôležité priznať si, že nie všetko zvládnete, hoci to budete robiť spoločnými silami. Pokiaľ sa teda nešpecializujete na elektroinštaláciu, vodoinštaláciu, kúrenárske práce, montáže garážových brán a projekčnú činnosť v jednom.

Aby sa to nerozpadlo ako domček z kariet

Každý dom musí stáť na pevných základoch, a to doslova aj obrazne. Úplne prvým základným stavebným kameňom je projekt, či už sa vrhnete do stavby svojpomocne, alebo využijete služby stavebnej firmy. Vašou prvou úlohou je teda starostlivo vybrať projektanta. Kvalitný projekt vám ušetrí veľa starostí počas výstavby, preto sa oplatí túto fázu nepodceniť. Oslovte radšej niekoľko firiem, porovnajte ich ponuky, prečítajte si recenzie ich práce. A nezabudnite, že najlacnejšia nie je vždy najlepšia.

Ruka v ruke s výberom projekčnej kancelárie by ste si mali vytvoriť aj plán práce, aby ste mali aspoň približnú predstavu o tom, čo a kedy sa bude robiť. Počítajte s tým, že nie všetko pôjde ako po masle a dôjde k časovým sklzom na vašej strane alebo na strane dodávateľov služieb a materiálu. S prípravnou fázou preto začnite v ideálnom prípade rok pred plánovaným zahájením stavby.

Čo bude mať zásadný vplyv na váš harmonogram?

  • Finálnu verziu projektu môžete mať na stole za 3 mesiace aj za pol roka. 
  • Podobne sú na tom s termínmi stavebné firmy. Pri svojpomocnej výstavbe budete musieť koordinovať vaše časové možnosti s časovými možnosťami vašich pomocníkov.
  • Stavebný materiál nemusí byť vždy (a v požadovanom množstve) ihneď dostupný.
  • Musíte zohľadniť aj práce, ktoré sa samotnej stavby až tak netýkajú – odvoz sutiny a stavebného odpadu, navážanie materiálu atď.
  • A potom sú tu ešte úrady – bez ich súčinnosti sa nezaobídete.

Na stavbu domu budete potrebovať aj finančnú rezervu

Nezabudnite ani na rozpočet stavby. Pri stavbe svojpomocou môžete síce ušetriť aj trojnásobok ceny v porovnaní so stavbou domu na kľúč, ale ružové okuliare si radšej nenasadzujte. Či už si vezmete úver, hypotéku alebo použijete vlastné zdroje, počítajte s dodatočnými nákladmi

  • Aj keď vám pomôžu kamaráti a známi, budete ich musieť nejako odmeniť.
  • Do finančnej rezervy zahrňte aj prípadné chyby, ktoré bude treba opraviť.
  • Myslite a na zdražovanie stavebného materiálu. Počas stavebnej sezóny je to úplne bežné.

 

Odborná montáž garážovej brány

Namontovanie garážovej brány, okien a dverí radšej zverte odborníkom. Neprídete tak o záruky.

Aké práce radšej zveriť odborníkom?

Aby ste neprerobili, bude lepšie prenechať niektoré práce profesionálom. Nechceme podceňovať vašu zručnosť, ale vyhnete sa tak prípadným dodatočným nákladom na opravy chýb, nedorobkov, ale aj strate záruk. Mnohí výrobcovia podmieňujú poskytnutie záruky práve odbornou montážou. Preto špecializované práce, ako sú napríklad montáže okien, vchodových dverí, garážových brán alebo tieniacej techniky, zverte montážnym tímom výrobcu. Podstupovať riziko poškodenia či úplného zničenia výrobku sa jednoducho neoplatí. 

Do rúk odborníkov zverte aj:

  • vyliatie základovej dosky,
  • klampiarske práce,
  • ale aj rozvody elektroinštalácie, vody a kanalizácie. 

Budete mať istotu, že je všetko na svojom mieste a elektrina s vodou prúdia tam, kam majú. Práce, ktoré si vezmete na starosť, závisia výlučne od vašej šikovnosti. Ak viete dať „tehlu k tehle“, položiť podlahové kúrenie alebo urobiť omietky, je to pre vás len plus. Môžete sa pustiť aj do terénnych úprav. Ak si však nie ste istí, že stavebné práce zvládnete sami, obráťte sa vždy radšej na profesionálov. 

Hľadáte dodávateľa vchodových dverí, okien alebo garážových brán? V spoločnosti LOMAX vám poskytneme odborné poradenstvo, montáž aj pozáručný servis. Nájdite si najbližšiu pobočku, kde spoločne nájdeme to najlepšie riešenie pre vašu stavbu alebo rekonštrukciu.

 

Zdroj fotografií: LOMAX, Depositphotos