5 tipov na ekologické bývanie alebo ako šetriť prírodu a peniaze

Snaha bývať ekologicky už neznamená len poctivo triediť odpad. Nové technológie začlenené do stavby domu dnes dokážu ušetriť energie a vytvoriť zdravšie a príjemnejšie miesto pre život. Naše tipy vám prezradia, ako si môžete vytvoriť ekologický domov aj vy.

Čo je ekologické bývanie?

Ekologické bývanie by sa dalo charakterizovať snahou o čo najväčšie zmiernenie negatívnych dopadov stavby a prevádzky domu na životné prostredie. Spadá do toho využívanie prírodných zdrojov, používanie recyklovateľných materiálov alebo znižovanie spotreby vody, ktorej zásoby sú obmedzené. Tento spôsob života je už dlhý čas typický pre obyvateľov škandinávskych krajín, ale aj USA, kde každoročne získa certifikát ekologického domova až 25 % nových rodinných domov.

Podľa našej legislatívy sa tomuto trendu musia od roku 2020 prispôsobiť všetci, ktorí sa rozhodnú postaviť nový dom. Ak patríte do tejto skupiny, majte na pamäti, že stavebné povolenie dostanete len v prípade, keď dom bude mať energetickú náročnosť triedy A alebo B. V praxi to znamená kvalitné zateplenie a využívanie alternatívnych zdrojov vykurovania.


Ako však môžete ešte viac šetriť prírodné a svoje finančné zdroje?

#1 Vyberte si kvalitné opláštenie domu, ktoré zabráni únikom tepla

Z interiéru domu uniká najviac tepla cez okná, a to až 30 %. Hneď za oknami sú kritickým miestom vchodové dvere. Podobné straty sú merateľné aj na streche alebo pri nekvalitnej garážovej bráne. Aby ste týmto únikom zabránili, je potrebné všetko dôkladne zaizolovať. Ako na to?

  • V prípade staršieho domu s energeticky nevyhovujúcimi oknami zvážte výmenu okien. Podobne uvažujte aj o vchodových dverách.
  • Ak sa vám nechce vymieňať okná, únikom účinne zabráni vonkajšie tieniaca technika.
  • Garáži zase pomôže dôkladný výber garážovej brány. Napríklad moderné sekcionálne brány majú tesnenie medzi jednotlivými sekciami a ich konce, ktoré siahajú k zemi, sú vybavené tesniacou gumou.

#2 Nie klimatizácii, áno tieneniu

Ak chcete v lete zabrániť prehrievaniu interiéru, máte dve možnosti riešenia – klimatizáciu alebo vonkajšie tienenie. Po prvej možnosti pravdepodobne siahnete vtedy, ak potrebujete v krátkom čase znížiť teplotu v miestnosti alebo ak chcete mať možnosť nastaviť si v interiéri požadovanú teplotu. Tu sa však výhody klimatizácie viac-menej končia. 

Nepotešia vás vysoké prevádzkové náklady, ktoré budete musieť platiť za elektrinu a údržbu klimatizačnej jednotky. Okrem toho jej výroba a prevádzka zaťažuje životné prostredie a s jej používaním sú spojené zdravotné riziká.

Prehrievaniu interiéru však môžete zabrániť aj pomocou vonkajších žalúzií alebo vonkajších roliet. Oba typy:

  • fungujú na princípe pasívneho chladenia,
  • zabraňujú prenikaniu slnečných lúčov dovnútra už pred oknami,
  • zadržiavajú až 94 % tepelnej energie, čo môže znížiť teplotu v interiéri o 7 až 10 °C,
  • prevádzkové náklady sú prakticky nulové, a to aj v prípade elektrického pohonu
  • nie sú takou záťažou pre životné prostredie.

#3 Obmedzte zbytočné svietenie

Podľa výskumu spoločnosti realtor.com sa na osvetlenie na celom svete spotrebuje až 36 % elektrickej energie. Skúsite si siahnuť do vlastného svedomia? Nesvietite doma po večeroch zbytočne? Ak budete poctivo zhasínať tam, kde práve nepotrebujete svietiť, určite to poznáte aj na vyúčtovaní za elektrinu.

Náklady na osvetlenie môžete znížiť aj inštaláciou úsporných žiaroviek, ktoré spotrebujú o štvrtinu menej energie ako bežné žiarovky. A vydržia aj desaťkrát dlhšie. Pomôcť môžu aj pohybové senzory vo vonkajšom osvetlení, automatický časovač, ktorý zapne svetlo len v určitom čase, alebo diaľkové ovládanie osvetlenia pomocou inteligentnej aplikácie.

 

Solární lampy na zahradu

Ako ušetriť spotrebu elektrickej energie? Svieťte len vtedy, keď je to potrebné, používajte úsporné žiarovky a na záhrade solárne lampy.

#4 Neplytvajte vodou

Sprchujete sa, alebo si napúšťate vaňu? Umývate riad v umývačke riadu, alebo ručne? Každý môže šetriť vodu rôznymi spôsobmi. Vodné zdroje totiž nie sú nekonečnou studnicou. Ako teda zbytočne neplytvať vodou?

 

  • Ak máte vaňu, napúšťajte si ju len sviatočne. 
  • Do sprchy si nainštalujte úspornú/termostatickú hlavicu, aby ste ušetrili množstvo tečúcej vody a jej ohrev
  • Pri čistení zubov alebo umývaní rúk nechajte vodu tiecť len nevyhnutný čas.
  • Používajte úsporné domáce spotrebiče, práčku alebo umývačku riadu zapnite až vtedy, keď je úplne plná.
  • Na WC si nainštalujte úsporný splachovací systém, ktorý spotrebováva menej vody.
  • Zachytávajte vodu v dreze pri umývaní ovocia a zeleniny, prípadne dažďovú vodu zo strechy do suda, a používajte ju na polievanie.

Cestou k nezávislosti od vody, a teda aj od zloženiek, je vlastná studňa alebo vrt. Je to čoraz obľúbenejšia možnosť pre majiteľov rodinných domov a chát, resp. alternatíva k pripojeniu na obecný vodovod. 

#5 Vzduch prečistia rastliny, s čistením pomôžu bio-ekologické prípravky

O čistý vzduch v domácnosti sa postarajú živé kvety, ako sú palmy, gumovník, lopatkovec alebo paprade. Všetky tieto rastliny nielenže čistia vzduch, ale aj absorbujú škodlivé látky, ktoré sa časom nahromadia v kobercoch, nábytku alebo elektrických zariadeniach.

V súlade s princípmi ekologického bývania je aj upratovanie šetrné k prírode. Vyhnite sa agresívnym chemikáliám a používajte napríklad čistiace prostriedky s označením „eko“, ktoré sú bežne dostupné v drogériách. Účinnými pomocníkmi v boji proti baktériám a špine sú však aj veci, ktoré bežne nájdete doma:

  • kyselina citrónová,
  • octová voda, napr. na umývanie okien,
  • jedlá sóda
  • alebo žlčové mydlo.

Takto zbytočne neznečistíte podzemné vody, znížite produkciu odpadu a navyše ušetríte aj nejaké peniaze.

Znížte svoje účty za energie a prejdite na ekologické bývanie. Radi vám poradíme s výberom okien, garážovej brány aj tieniacej techniky, ktoré účinne zabránia únikom tepla. Vyplňte náš dopytový formulár a nechajte si poradiť od odborníkov.

 

Zdroj fotografií: LOMAX