Ekologické stavby sú trendom poslednej doby. Zameriavajú sa na materiály a úsporu energie

Stavba alebo rekonštrukcia domu už nie je len otázkou vzhľadu a pohodlia, ale aj ekológie a udržateľnosti. Stavebníctvo sa dnes musí prispôsobovať novým požiadavkám a normám, ktorých cieľom je znížiť energetickú náročnosť domu. Preto sú riešením ekologické stavby. Ako to však ovplyvňuje výber materiálov, projekt a samotnú prevádzku domu? Odpovede nájdete v nasledujúcich riadkoch.

Aké sú požiadavky na domy z hľadiska úspory energií?

Ak plánujete novostavbu alebo rekonštrukciu, mali by ste mať predstavu o dizajne a kvalite. Nezabudnite však, že dom musí byť podľa súčasných noriem šetrný aj k životnému prostrediu. To znamená, že jeho energetická náročnosť musí byť čo najnižšia. Podľa nariadenia Európskej únie, ktoré nadobudlo účinnosť v roku 2020, je potrebné dodržať takmer nulovú spotrebu na vykurovanie, ohrev vody, vetranie a klimatizáciu. 

Od januára 2022 už však môžete stavať len taký dom, ktorý bude podľa preukazu energetickej náročnosti budovy (PENB) zaradený do kategórie B, teda „veľmi úsporný“. V praxi to znamená, že musíte splniť požiadavky na architektonicko-stavebný koncept, použité technológie a využitie obnoviteľných zdrojov energie.

Posvieťte si na materiály a projekt ekologickej stavby

Aby ste splnili kritériá energetickej náročnosti, je potrebné zamerať sa na výber stavebných materiálov. Nemusíte kupovať len 100 % „bio-eko“ materiály. Ani tie najekologickejšie výrobky nemajú zmysel, ak neboli vyrobené udržateľným spôsobom. Ak sa však chcete vydať týmto smerom, zaujímajte sa o príslušné certifikáty ekologických výrobkov, ktoré osvedčení výrobcovia určite majú.

Ak chcete urobiť niečo navyše pre životné prostredie, vyberajte si tuzemské výrobky. Prevažná väčšina z nich sa kvalitou vyrovná tým zahraničným alebo ich dokonca prevyšuje a ich preprava nezaťažuje životné prostredie tak, ako transport cez celú Európu.

Optimalizácia „situačky“

Projekt ekologickej stavby musí spĺňať aj určité ekologické kritériá, či už ide o vplyv na okolité prostredie alebo o spotrebu energií. Darmo je dom postavený z udržateľných materiálov, ak životné prostredie už ďalej nešetrí. Napríklad zasklenie namiesto fasády je síce moderné, ale udržanie primeranej teploty vo vnútri by stálo zbytočne veľa.

Mali by ste rešpektovať aj miestny reliéf, klímu, vegetáciu alebo slnečný svit. V ideálnom prípade by mal byť dom orientovaný tak, aby čo najviac využíval prirodzené svetlo a slnečnú energiu, ale zároveň chránil interiér pred prehrievaním a chladom. S tým vám môže pomôcť napríklad výsadba zelene, zelené strechy alebo vhodná tieniaca technika.

Vonkajšie žalúzie LOMAX
Vonkajšia tieniaca technika funguje na princípe pasívneho chladenia a v lete tak chráni interiér pred prehrievaním.

Moderné technológie sú cestou k udržateľnosti

Vo chvíli, keď máte hotovú hrubú stavbu, prichádza na rad vybavenie domovým príslušenstvom a zvýšenie komfortu bývania. Nasledujúce tipy vám pomôžu ušetriť značné náklady na energie a vaša stavba bude zároveň šetrná k životnému prostrediu.

  • Zamyslite sa nad nákupom tieniacej techniky. Obzvlášť vhodné sú vonkajšie žalúzievonkajšie rolety, ktoré v lete zachytia až 94 % slnečnej energie – takže nemusíte míňať peniaze na prevádzku klimatizácie. V zime naopak zadržujú teplo vnútri miestnosti. Celoročne tak prispejete k znižovaniu emisií CO2.
  • Ďalším príkladom je multifunkčná fasáda, ktorá chráni interiér pred nadmerným slnečným žiarením a dom klasicky zatepľuje. Ide o obklady, ktoré sa inštalujú bez použitia malty.
  • Do popredia sa čoraz viac dostáva trend ovládania domového vybavenia na diaľku. Pomocou smartfónu alebo centrálnej jednotky dostávajú príslušné príkazy garážové brány, tienenie, kúrenie, alarm, ako aj všetky elektrické spotrebiče a osvetlenie. So systémom inteligentnej domácnosti ušetríte nemalé peniaze za energie, čo je len jeden z dôvodov, prečo je toto riešenie také obľúbené. Zvážte ho teda aj vy.
     

Ak si pri plánovaní alebo realizácii stavby nie ste niečím istí, poraďte sa s odborníkmi. Aj v tomto prípade platí, že minimálna investícia do dobrého poradenstva sa oplatí viac ako náprava prípadných chýb.

Potrebujete si vybrať vchodové dvere alebo tieniacu techniku a neviete si rady? Obráťte sa na spoločnosť LOMAX. Radi vám pomôžeme nájsť riešenie, ktoré vám spríjemní bývanie a bude šetrné k životnému prostrediu. 
 

Poslať dopyt na výrobky LOMAX

 

Zdroj fotografií: LOMAX