Dekorácia na vchodové dvere: ako ju pripevniť

Vždy, keď sa blížia Vianoce alebo Veľká noc, väčšina z nás cíti potrebu podeliť sa o tieto sviatky s ostatnými. Na tento účel používame najmä vianočné alebo veľkonočné vence, ktorými zdobíme vonkajšiu stranu vchodových dverí. Aký je však najlepší spôsob ich pripevnenia, aby nespadli a zároveň nepoškodili dvere? V našom článku prinášame niekoľko tipov.

Klinčekom do hornej hrany dverí

Ak máte drevené dvere, existuje jedno spoľahlivé riešenie, ktoré znesie aj ťažšie dekorácie: do hornej hrany dverí zatlčte klinček, na ktorý veniec zavesíte. Na zavesenie použite napríklad vlasec, zrebnú niť, tenký povrázok alebo ozdobnú stuhu, nebudú totiž nijako prekážať ani privreté medzi dverami a rámom. 

Nie každý však chce urobiť dieru do nových dverí. Navyše, neodporúčame zatĺkať klinec do plastových dverí a do hliníkových vchodových dverí by sa vám to ani nepodarilo. Preto nižšie uvádzame niekoľko menej invazívnych spôsobov, ako pripevniť veniec na dvere.

Ľahkú dekoráciu prilepíte obojstrannou lepiacou páskou

Vybrali ste si malú a ľahkú dekoráciu na vchodové dvere? Potom by mohla na jej upevnenie účinne poslúžiť kvalitná obojstranná lepiaca páska. Oplatí sa s ňou však pri lepení nešetriť, pretože ak veniec pripevníte na vchodové dvere len pomocou dvoch štvorčekov pásky, po niekoľkých dňoch pravdepodobne spadne.

Priezor vo dverách vám pomôže

Priezor na vchodových dverách je užitočný nielen na kontrolu toho, kto zvoní pri vašich dverách. Ak vyčnieva aj na vonkajšej strane dverí, väčšinou naň môžete zavesiť vlasec alebo drôtik, na ktorý veniec pripevníte. Prípadne ho skúste trochu odskrutkovať, aby ste vytvorili medzi obrubou priezoru a dverami malú medzeru.

Plastové háčiky na uteráky

Jednoduchým šalamúnskym riešením je klasický plastový háčik s prísavkou na zavesenie uterákov v kúpeľni. Stačí ho pripevniť na hornú vnútornú stranu dverí, otočiť ho nadol a zavesiť naň drôtik alebo povrázok, ktorý bude cez hranu dverí držať veniec vonku. Na ťažšie dekorácie môžete použiť dva háčiky. Určite si však vyberte kvalitné háčiky, ktoré spoľahlivo držia a po nejakom čase samy nespadnú.

Máte sklenené vchodové dvere? Potom sú tu aj obyčajné prísavky na sklo, ktoré pripevníte zvonku. Ak použijete dve kvalitné prísavky, mali by ľahký veniec udržať. 

Vianočný veniec zavesený na vchodových dverách
Na trhu sú dnes k dispozícii aj špeciálne kovové alebo plastové háky, ktoré nasadíte na hranu dverí a zavesíte na ne akúkoľvek dekoráciu.

Obyčajná izolepa? Tá je tiež dobrá

Ďalším spôsobom, ako zavesiť veniec na dvere, je prilepiť z vnútornej strany silónový vlasec alebo niť izolepou alebo ešte lepšie gaffa páskou. Toto riešenie je však vhodné len v prípade ľahkých vencov. Počítajte tiež s tým, že páska zanecháva na dverách lep, ktorý potom musíte odstrániť riedidlom alebo benzínovým čističom. V prípade plastových dverí však vyberajte opatrne a vyhnite sa agresívnym chemickým čistiacim prostriedkom a abrazívnym prostriedkom. Vhodný postup nájdete v článku Ako udržiavať okenné rámy a dvere.

Alebo špeciálny kovový držiak…

Na trhu sú aj výrobky šité na mieru. Dnes už nájdete aj špeciálny kovový alebo plastový držiak alebo hák, ktorý nasadíte na hranu dverí a jednoducho naň zavesíte akúkoľvek dekoráciu. 

V každom prípade existujú rôzne typy vchodových dverí a pre každý z nich sa ponúka niekoľko vhodných riešení na zavesenie vianočných alebo veľkonočných dekorácií. Snažte sa vybrať správne riešenie, aby ste si dvere zbytočne nezničili. A ak si chcete spríjemniť Vianoce alebo Veľkú noc novými vchodovými dverami, navštívte niektorú z pobočiek spoločnosti LOMAX, kde vám radi poradíme s výberom, alebo nám pošlite nezáväzný dopyt a my sa vám ozveme do troch pracovných dní.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com