5 tipov, ako v lete ochrániť dom pred zlodejmi

Leto je pre väčšinu ľudí najobľúbenejším obdobím celého roka, a to vďaka teplému počasiu a dlhým dovolenkám. Túto situáciu však veľmi často využívajú zlodeji. Dočasne opustené domy alebo byty sú pre nich ľahkou korisťou a majiteľa tak môže po návrate domov čakať nepríjemné prekvapenie v podobe vykradnutej alebo poškodenej domácnosti. Nasledujúce tipy vám poradia, ako spoľahlivo zabezpečiť domácnosť tak, aby sa jej zlodeji vyhli.

#1 Zabezpečte vchod kvalitnými bezpečnostnými dverami

Vchodové dvere predstavujú pre zlodejov prvú veľkú prekážku. Preto ich treba vyberať s ohľadom na bezpečnostnú triedu. Pre priemerné domácnosti odborníci odporúčajú triedu číslo 3. Takéto dvere majú vyššiu oceľovú konštrukciu s hrotmi, ktoré sa pri zamykaní zasúvajú do steny. Je to obrana proti mechanickému vypáčeniu, aby však systém fungoval, musíte zamknúť na maximum.

Ak máte doma cennosti, ktoré majú vyššiu hodnotu, mali by ste zvážiť obstaranie ešte odolnejších dverí. K takým patria napríklad vchodové dvere LOMAX AKTIV 77 s trojbodovým kovaním GU Secury. Čo je ich najväčšou výhodou?

#2 Alarm napojte na bezpečnostnú službu

Ďalšou účinnou ochranou domu pred zlodejmi je napojenie alarmu na bezpečnostnú službu. V prípade, že sa alarm spustí, vyškolený personál okamžite vyrazí a za niekoľko minút je na mieste. Existuje preto veľká šanca, že zlodeja chytí a odovzdá polícii. Moderné alarmy sú okrem zvukového signálu vybavené aj detektormi pohybu pre prípad, že by sa zlodej dostal do interiéru inou cestou ako cez vchodové dvere.

#3 Moderná tieniaca technika je ďalšou prekážkou pre zlodejov

Vonkajšie rolety chránia interiér nielen pred prehrievaním, ale aj pred neželaným vniknutím cudzích osôb. Moderné typy sú vybavené bezpečnostným závažím proti zdvihnutiu, ktoré drží lamely v jednej rovine a zabraňuje tak mechanickému nadvihnutiu. Môžu byť vybavené aj zámkami. Konštrukcia samotných lamiel je navrhnutá tak, aby sa nedali prelomiť. Vonkajšie rolety preto výrazne zdržia zlodejov pri pokuse o vlámanie alebo ho od neho úplne odradia.

Bezpečný domov v lete

Vonkajšie rolety sú z hľadiska zabezpečenia domácnosti najúčinnejším typom tieniacej techniky.

#4 Nepodceňujte zabezpečenie garážovej brány

Ak máte garáž, potom vedzte, že je pre lupičov najlákavejším cieľom. Podľa štatistík je to najčastejšie miesto, ktoré zlodeji používajú, aby sa vlámali do domu. Mali by ste sa preto zamyslieť nad tým, ako je vaša garážová brána zabezpečená. Kvalitné výrobky sú v spodnej časti vybavené zámkom, ktorý zabraňuje mechanickému vypáčeniu. Podobne aj jednotlivé sekcie pri sekcionálnom type alebo lamely pri rolovacom type musia byť navrhnuté tak, aby sa nedali prelomiť alebo inak mechanicky poškodiť.

Vyšší stupeň zabezpečenia brány predstavuje elektrický pohon. Motory a prevodovky v garážových bránach LOMAX sú skonštruované tak, aby zabránili mechanickému zdvihnutiu, a to aj vtedy, ak dôjde k výpadku dodávky elektriny. Nemusíte sa teda obávať narušenia vášho súkromia.

#5 Inteligentné technológie vzbudia dojem, že ste doma

Posledný tip je šitý na mieru priamo tipérom. Zlodeji totiž radi idú na istotu a pred návštevou si domácnosti najprv obhliadnu. Našťastie, aj tieto situácie už majú riešenie. Sú ním inteligentné technológie, vďaka ktorým budete mať svoj dom stále pod kontrolou. Pomocou aplikácie v smartfóne alebo tablete môžete na diaľku zapínať a vypínať svetlá alebo ovládať tieniacu techniku. 

S inteligentným ovládaním domácnosti je veľmi jednoduché zmiasť nepriateľa, pretože to bude vyzerať, akoby sa u vás doma stále niekto pohyboval. Ak sa niekto pokúsi narušiť vaše súkromie, aplikácia vás na to okamžite upozorní. Všetko si samozrejme môžete vopred naprogramovať a na dovolenke len kontrolovať aktuálny stav. Výhodou týchto technológií je aj skutočnosť, že dokážu ušetriť náklady na energie.

Pred odchodom na dovolenku však majte na pamäti, že najdôležitejším faktorom zabezpečenia domu zostáva človek sám. Aj to najlepšie vybavenie je zbytočné, ak necháte pootvorené okno v pivnici alebo nezamknete zadný vchod.

S výberom garážovej brány, vchodových dverí a tieniacej techniky, ktorá prispeje k lepšej bezpečnosti vášho domova, vám radi pomôžeme. Neváhajte nás kontaktovať prostredníctvom dopytového formulára, alebo navštívte niektorú z pobočiek spoločnosti LOMAX.

 

Zdroj fotografií: LOMAX