Solárna energia vám pomôže ušetriť aj v zime. Navyše dokáže ovládať brány alebo žalúzie

Hoci sa počet hodín slnečného svitu v období medzi novembrom a februárom pohybuje len medzi 30 až 90 za mesiac, moderné technológie dokážu efektívne využiť slnečné žiarenie aj počas tohto obdobia. Energiou získanou pomocou fotovoltiky možno napríklad ohrievať vodu alebo si prikúriť. V tomto článku vám prezradíme hlavné výhody solárnej energie, účinnosť fotovoltiky alebo aké dotácie na ňu môžete získať.

Čo je solárna energia a fotovoltika?

Solárna energia je obnoviteľný zdroj elektrickej energie, ktorý využíva slnečné žiarenie. Fotovoltická elektráreň dokáže toto žiarenie premeniť na elektrickú energiu. Skladá sa z niekoľkých základných prvkov: solárnych panelov, striedača, akumulátora, regulačného systému a pripojenia do siete, resp. k odbernému miestu.
 

Solárne panely sú zložené z fotovoltických článkov, ktoré premieňajú slnečné žiarenie na jednosmerný prúd, striedač ho mení na striedavý – kompatibilný s bežnou elektrickou sieťou. Akumulátor slúži na uloženie prebytočnej energie na neskoršie použitie. Regulačný systém riadi celú prevádzku elektrárne a optimalizuje jej výkon.

Výhody fotovoltiky a životnosť „solárov“

Domáce fotovoltické elektrárne sú obľúbené hneď z niekoľkých dôvodov:

 

  • Úspora nákladov na energie – účty za elektrinu z fotovoltiky vám neprídu do schránky. Obstarávacie náklady sa vám tak môžu vrátiť v priebehu niekoľkých rokov.
  • S tým úzko súvisí aj väčšia nezávislosť od dodávateľov elektrickej energie.
  • Ekológia a udržateľnosť – nedochádza k produkcii skleníkových plynov ani iných odpadových škodlivých látok a pri prevádzke sa úplne využíva obnoviteľný zdroj energie.
  • Fotovoltika sa môže využívať na rôzne účely, napríklad na napájanie spotrebičov, osvetlenie alebo ohrev vody.
  • Možno na ňu využiť dotácie.

Životnosť solárnych panelov je približne 25 až 30 rokov. Počas tejto doby dochádza k postupnému znižovaniu ich výkonu o cca 0,5 % ročne. Solárne panely sú odolné voči poveternostným vplyvom a nevyžadujú si žiadnu špeciálnu údržbu. Stačí, keď z nich občas odstránite prach a v zime budete kontrolovať, či sa na nich nedrží sneh.

Kam umiestniť solárne panely?

Na dosiahnutie čo najvyššej účinnosti je rozhodujúce umiestnenie solárnych panelov. Môžu byť nainštalované na fasádu alebo na voľné priestranstvo na vašom pozemku, ale ideálnym miestom je časť strechy orientovaná na juh alebo juhozápad. Práve tam svieti slnko počas dňa najdlhšie. „Solárnici“ tiež odporúčajú inštalovať panely pod uhlom približne 30°. Zároveň by im nemalo nič tieniť, ako napríklad bujná zeleň. Tá síce v lete vytvára príjemnú klímu, ale je prekážkou účinnosti fotovoltiky.

Z hľadiska ročných období je fotovoltika najúčinnejšia v lete, keď je intenzita slnečného žiarenia najvyššia. V rámci dňa je to potom okolo poludnia, keď je slnko nad obzorom najvyššie. Svoju úlohu však zohráva aj počasie – ak je pod mrakom, baterky príliš nedobijete.

Využitie solárnej energie
Solárnu energiu môžete využívať mnohými spôsobmi. Napríklad na ohrev ​​vody alebo napájanie domácich elektrických zariadení. 

Využitie solárnej energie v domácnosti

Fotovoltické panely môžete využívať ako náhradný alebo doplnkový zdroj energie na lacné napájanie notebookov, telefónov, LED osvetlenia alebo WiFi sietí. Fotovoltikou sa dá ovládať aj celý rad domáceho príslušenstva, ako sú garážové brány, brány, vonkajšie žalúzie alebo screenové rolety. S fototermickým solárnym systémom, ktorý ohrieva kvapalinu v kolektoroch, môžete s minimálnymi nákladmi vykurovať dom alebo ohrievať vodu.

Nielen v zime vám potom ešte väčšie úspory prinesú okná s kvalitnou tepelnou izoláciou, ideálne v kombinácii s vonkajšími roletami. Zabránite tak zbytočným únikom tepla a teplota v interiéri bude prirodzene regulovaná. Okrem toho toto vybavenie prispieva k vašej bezpečnosti a súkromiu, s elektrickým pohonom a svetelnými senzormi potom dvojnásobne.

Oplatí sa fotovoltika?

Vo všeobecnosti sa ročná úspora pohybuje v tisícoch až desaťtisícoch korún. Finančné prostriedky, ktoré vďaka fotovoltike ročne ušetríte, však závisia od individuálnych faktorov, medzi ktoré patrí:

 

  • veľkosť a výkon fotovoltického systému, 
  • spotreba elektriny,
  • cena elektrickej energie zo siete, 
  • alebo výška dotácií.

 

Prebytočnú elektrickú energiu môžete tiež predávať späť do distribučnej siete. O dotáciu možno požiadať napríklad z rôznych dotačných programov, ktoré podporujú investície do obnoviteľných zdrojov energie pre podnikateľské subjekty.

Chcete ešte viac ušetriť na energiách? Začnite s výmenou vchodových dverí alebo garážovej brány. V najbližšej pobočke spoločnosti LOMAX vám navrhneme ideálne riešenie. Alebo nám pošlite nezáväzný dopyt.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos, LOMAX