S vonkajšími roletami môžete pokojne spať. Odolajú hluku aj zlodejom

Vonkajšie rolety ponúkajú svojim používateľom mnoho výhod. Medzi najdôležitejšie patrí tepelná izolácia a ochrana pred vonkajším hlukom. Vytvárajú tiež účinnú bariéru proti zlodejom, ktorí by chceli narušiť vaše súkromie. Prečítajte si podrobnejšie informácie o jednotlivých benefitoch roliet a zistite, prečo sa ich oplatí kúpiť.

V lete "chladia", v zime nepustia mráz do domu

Prehrievanie interiéru počas horúcich letných mesiacov je častou témou mnohých domácností. Podobne je to aj s úsporami energií v zime. Zateplenie fasády síce predstavuje riešenie oboch problémov, nie však stopercentné. Ešte sú tu okná, ktoré v závislosti od svojho veku a kvality môžu spôsobovať až 40 % tepelných strát. Práve preto sú rolety efektívnym riešením.

  • V lete odrážajú až 94 % slnečnej energie, čím udržujú optimálne podmienky na spánok a pobyt v miestnosti počas dňa.
  • V zime udržujú teplo vo vnútri a chlad vonku vďaka izolačnému vzduchovému vankúšu, ktorý sa vytvára medzi stiahnutou roletou a oknom.

Vonkajšie rolety chránia pred hlukom 

Je okno vašej spálne orientované na ulicu, alebo ešte horšie, na rušnú cestu? Potom je pre vás potrebný pokoj na spánok pravdepodobne veľkou neznámou. Niektoré miesta môžu byť také hlučné, že nepríjemné zvuky je počuť aj cez zatvorené okná

Pre lepšiu predstavu uvádzame porovnanie hladín hluku:

  • šepot alebo tichá spálňa – 30 dB
  • pohybujúci sa vlak – 90 dB
  • kosačka na trávu alebo rev motorky – 100 dB
  • motor automobilu pri vysokých otáčkach alebo zbíjačka – 110 dB

S vonkajšími roletami môžete dosiahnuť zníženie hluku až o 16 dB. Okrem toho chránia okná pred mechanickým poškodením, takže sa nemusíte obávať, že ich poškodí krupobitie alebo štrk, ktorý odletuje od kolies automobilov.

Rolety chránia dom pred zlodejmi

Zlodeji už dávno nechodia vchodovými dverami. V 83 % prípadov sa dostávajú do rodinných domov cez okná alebo cez balkóny. Stiahnuté rolety sú potom pre nich nevítanou prekážkou. Ak sú vybavené zámkami alebo pružinami proti zdvihnutiu, spoľahlivo odradia náhodného zlodeja. 

Rolety s inteligentným ovládaním je navyše možné pripojiť k centrálnemu systému a pred odchodom na dovolenku naprogramovať ich automatické sťahovanie a vyťahovanie. To vzbudí dojem, že sa pohybujete doma. Motorický pohon je tiež šetrný k lamelám a predlžuje ich životnosť.

Vonkajšie rolety proti slnku
Rolety na oknách balkóna alebo spálne oceníte z hľadiska nižšej hlučnosti a ochrany pred zlodejmi.

Pri výbere roliet je hlavným kritériom materiál

Ak sa rozhodnete investovať do vonkajších roliet, mali by ste si ujasniť, aké vyhotovenie uprednostňujete. Najdôležitejším parametrom je materiál lamiel. Na trhu sú k dispozícii plastové lamely, ktoré si vás môžu získať výhodnejšou cenou. Nie sú však také odolné voči mechanickému poškodeniu a majú kratšiu životnosť ako vonkajšie rolety s hliníkovými lamelami. Tie sú navyše ešte lepším izolantom a na energiách s nimi ušetrite až 30 %.

Pred realizáciou budete musieť riešiť aj spôsob ukotvenia - do prekladu rolety, pod  preklad, pod omietku alebo do priznaného boxu. Závisí to od fázy výstavby. Musíte sa tiež rozhodnúť, či si vyberiete manuálne ovládanie, alebo motorické so senzormi, ktoré ovládajú rolety podľa svetelných a poveternostných podmienok.

Chcete mať pod kontrolou ovládanie prenikania svetla? Vyberte si vonkajšie žalúzie

Neviete, či si vybrať vonkajšie rolety alebo žalúzie? Pokiaľ ide o tepelnú ochranu domu, oba typy tienenia sú podobné, ale niektoré ich aspekty môžu výrazne ovplyvniť vaše konečné rozhodnutie. Preto si musíte ujasniť, čo očakávate od vonkajšieho tienenia. Tu sú hlavné rozdiely:

  • Tlmenie hluku a vyššiu úroveň bezpečnosti poskytnú vonkajšie rolety.
  • Rolety môžete mať iba (čiastočne) stiahnuté alebo vytiahnuté, ale dosiahnete s nimi úplné zatemnenie.
  • Vonkajšie žalúzie vám umožňujú regulovať prirodzené osvetlenie interiéru naklápaním lamiel.

Vďaka úsporám energie sa vám investícia do vonkajších roliet alebo žalúzií začne vracať už počas prvej zimy. S ich výberom vám radi pomôžeme prostredníctvom nášho dopytového formulára. Alebo navštívte niektorú z našich pobočiek LOMAX

 

Zdroj fotografií: LOMAX