Motocykel, SUV alebo viac vozidiel – aké sú optimálne rozmery garáží a garážových brán

Pri plánovaní stavby garáže sa väčšina ľudí najprv pýta na veľkosť celého priestoru, a teda aj garážovej brány. Vzhľadom na rôznorodosť vozidiel a spôsobov využitia garáže existuje veľa možností. V nasledujúcich riadkoch preto uvádzame hlavné odporúčania týkajúce sa optimálnych rozmerov garáží a garážových brán. Na čo by ste sa teda mali zamerať?

Norma stanovuje minimum, ale vy si doprajte komfort

Minimálne vzdialenosti medzi vozidlom a stenami, garážovou bránou alebo susednými vozidlami zaparkovanými v garáži stanovuje norma ČSN 73 6058 platná od roku 2011. Pri rozhodovaní o rozmeroch vašej garáže je preto rozumné vychádzať z tejto normy. Jednoducho vezmite rozmery vášho vozidla/vozidiel/motocykla a pripočítajte k nim vzdialenosti stanovené normou, ktoré uvedieme nižšie. 

Ak však máte tú možnosť, odporúčame vám, aby ste si postavili garáž väčšiu ako požaduje norma – zaistíte si tak lepší užívateľský komfort a pohodlnejšiu manipuláciu, napríklad pri nakladaní rozmernejších predmetov do vozidla alebo pri nastupovaní a vystupovaní z auta.

Aká veľká má byť garáž pre jedno osobné auto?

Keďže v garážach sú najčastejšie zaparkované osobné vozidlá rôznych rozmerov, pracuje sa so všeobecnými orientačnými hodnotami osobných automobilov. Či už ide o menšie vozidlo alebo SUV, jeho orientačná šírka bez zrkadiel je stanovená na 175 centimetrov, dĺžka nepresahuje 5 metrov a výška 2 metre. Z týchto údajov možno potom odvodiť veľkosť garáže.

Medzi pevnou prekážkou (stenou) a bokom vozidla na strane vodiča by mala byť podľa normy minimálna vzdialenosť 75 centimetrov. Na strane spolujazdca potom minimálne 40 centimetrov. V prípade garáže pre jedno menšie osobné vozidlo by tak jej minimálna šírka mala byť 290 centimetrov. Z hľadiska dĺžky už nemusia byť minimálne vzdialenosti medzi vozidlom, stenou garáže a garážovou bránou také veľké. Od konca a čela vozidla postačí len 25 centimetrov, ale kvôli väčšiemu komfortu sa aj v tomto prípade odporúča viac. 

Pokiaľ ide o výšku garáže, tento rozmer je čiastočne odvodený od minimálnej výšky garážovej brány, ktorá je 2 metre. Ak je vozidlo vyššie, musí byť medzi ním a hornou hranou vjazdu do garáže aspoň 20 centimetrov, podľa normy musí byť minimálna výška stropu garáže 210 centimetrov.

Rozmery garáže pre vozidlo značky Škoda Octavia 

Chcete konkrétny príklad? Napríklad pre vozidlo značky Škoda Octavia, kedysi najpredávanejšie vozidlo v ČR, by optimálna (nie minimálna) veľkosť garáže bola 3 metre na šírku a 6,2 metra na dĺžku. Garážová brána by bola vysoká minimálne 2 metre, samotný strop by bol ešte vyšší.

Mladý pár před otevřenou dvougaráží
Pri stavbe nových rodinných domov sa investori stále častejšie rozhodujú pre dvojgaráž.

Rozmery garáže pre viac vozidiel

Potrebujete garáž pre viac ako jedno vozidlo? Výška garážovej brány zostáva rovnaká ako v prípade jedného vozidla. To znamená, že garážová brána musí byť vysoká minimálne 2 metre, keď máte vyššie vozidlo, potom musí byť medzera aspoň 20 centimetrov.

Pokiaľ ide o dĺžku garáže, situácia býva celkom jasná, vozidlá obvykle stoja vedľa seba. V tomto prípade stačí vziať rozmery väčšieho vozidla a pripočítať k nim medzeru minimálne 25 centimetrov vpredu aj vzadu. Ak však vozidlá stoja za sebou, je potrebné pripočítať ešte minimálne ďalších 50 centimetrov, čo je podľa normy najmenšia vzdialenosť medzi vozidlami, ktoré takto stoja v garáži.

Čo sa týka šírky garáže, zvyčajne je potrebné počítať aj s medzerou medzi vozidlami, ktoré stoja vedľa seba. Podľa platnej normy by táto medzera mala byť veľká minimálne 1 meter. K tomu sa opäť pripočítajú medzery medzi stenou a vodičom (75 centimetrov) a medzi stenou a spolujazdcom (40 centimetrov).

Ideálne rozmery pre dvojgaráž 

Pri stavbe nových rodinných domov sa investori stále častejšie rozhodujú pre dvojgaráž. Aké sú teda optimálne rozmery garážovej brány pre dvojgaráž? V závislosti od veľkosti vozidiel by sa jej šírka mala pohybovať od 4,6 do 5,2 metra. Výška by potom mala byť minimálne 2 metre.

Jedným z najobľúbenejších riešení sú sekčné garážové brány, pri ktorých sa brána pri otváraní zasúva pod strop, čím sa maximálne ušetrí priestor. Iné výhody potom poskytujú napríklad posuvné garážové brány alebo rolovacie garážové brány. Výber tých ideálnych pre vás závisí od vašich priestorových dispozícií.

Aj garáž pre motocykel má svoje optimálne rozmery

Suché, teplé a bezpečné miesto na parkovanie samozrejme potrebujú aj motorky, najmä ak často nejde o lacný stroj. Aké sú teda minimálne rozmery garáže pre motocykel? Z hľadiska minimálnych vzdialeností sa aj na ňu vzťahuje norma ČSN 73 6058, ktorá stanovuje minimálnu vzdialenosť od steny 50 centimetrov po oboch stranách. A keďže orientačná šírka motocykla je približne 1,1 metra, garáž by mala byť v ideálnom prípade široká viac ako 2 metre. Samotné garážové brány pre motocykle môžu byť pokiaľ ide o šírku aj o niečo menšie, v prípade ich výšky potom úplne postačí minimálny rozmer, teda 2 metre.

Plánujete stavbu rodinného domu či samostatnej garáže? Alebo máte záujem osadiť na svoju existujúcu garáž novú garážovú bránu? Kontaktujte nás alebo sa obráťte na vášho najbližšieho predajcu, ktorý s vami rád preberie všetky možnosti a poradí vám.

 

Zdroj fotografií: LOMAX