Pre hladký priebeh inštalácie garážovej brány je nevyhnutná stavebná pripravenosť

Garážová brána je druhým vstupom do domu, a preto by mala dobre vyzerať, ale predovšetkým by mala byť plne funkčná. Ak staviate nový dom s garážou alebo plánujete vymeniť starú garážovú bránu, pripravte sa na montáž v dostatočnom predstihu, aby ste predišli možným komplikáciám. Všetko, čo potrebujete vedieť pred inštaláciou garážovej brány, nájdete v tomto článku.

Novú bránu plánujte s predstihom

Prevažná väčšina garážových brán sa vyrába na mieru, ale daný typ by ste si mali vybrať ešte pred stavbou garáže. Niektoré brány sa totiž dajú namontovať len do stavebných otvorov určitých rozmerov. Včasným rozhodnutím sa tak vyhnete prípadným stavebným úpravám, ktoré by vám zbytočne skomplikovali život. Okrem veľkosti stavebného otvoru je pri moderných bránach dôležité poznať rozmery nadpražia a ostenia a v ideálnom prípade mať garáž kompletne dokončenú vrátane výmaľby.

Stavebná pripravenosť pred inštaláciou garážovej brány

Nie vždy je možné dokončiť stavebné práce v garáži do posledného detailu. Predtým, ako si pozvete technika na zameranie brány, musíte mať hotové kľúčové časti, bez ktorých sa inštalácia nezaobíde. 

  • Strop, nadpražie aj ostenie musia byť omietnuté a natreté. Dodatočné omietanie a náter by boli náročnejšie kvôli už nainštalovaným vodiacim lištám a následkom by boli nerovnosti a neestetický vzhľad. 
  • Vnútorné strany ostenia musia byť dokonale rovnobežné.
  • Podlaha musí byť vodorovná a kolmá na ostenie, respektíve rovnobežná s nadpražím. Mala by byť tiež dokončená. Ak ešte nemáte položenú dlažbu, vyznačte si na ostení aspoň finálnu výšku podlahy.
  • Pre pohon motora počítajte so zásuvkou na 230 V.
rozmery garáže pre montáž brány
Sekčná garážová brána je priestorovo najnáročnejšia, ale odmení sa vám nevídaným komfortom.

Aké rozmery musíte zabezpečiť pre garážové brány LOMAX?

Ideálna veľkosť stavebného otvoru pre garážovú bránu závisí od toho, koľko vozidiel budete v garáži parkovať alebo či budete garážovať iba motorku. Dôležitým predpokladom pre bezproblémovú prevádzku garážovej brány sú však aj rozmery nadpražia a ostenia. Tie sú pre každý typ brány individuálne.

Sekčné garážové brány

Medzi najžiadanejšie typy patria sekčné výsuvné garážové brány, ktoré na vodiacich koľajniciach zachádzajú pod strop. Počítajte s tým, že pri strope nesmie bránam nič prekážať, preto napríklad osvetlenie nainštalujte na iné miesto. Rozmery nadpražia a ostenia závisia od zvoleného modelu a pohonu. 

  • Minimálne nároky na výšku nadpražia sú 90–570 mm,
  • ostenie musí byť široké minimálne 100–320 mm. 

Druhým obľúbeným typom sú posuvné garážové brány, pri ktorých sa jednotlivé sekcie zasúvajú do boku a kopírujú tak jednu z vnútorných stien. Ani im nesmú stáť v ceste žiadne prekážky. Minimálna výška nadpražia je 110 mm, šírka ostenia závisí od vybraného typu kovania.

  • Ostenie v smere otvárania musí byť široké aspoň 540 mm, resp. 200 mm pre ručné ovládanie a 90 mm pre elektrický pohon,
  • ostenie pre dojazdový stĺpik aspoň 90 mm.
rolovacia garážová brána
Rolovacie garážové brány nie sú náročné na priestor a dajú sa ľahko inštalovať.

Rolovacie a krídlové garážové brány

Rolovacie garážové brány svojim konštrukčným riešením nezaberajú príliš veľa miesta a dajú sa inštalovať bez nutnosti stavebných úprav aj do už postavenej garáže. Box vysoký 300–400 mm, do ktorého sa navíjajú lamely, môžete umiestniť nad stavebný otvor vnútri alebo vonku. Pri tomto type stačí zamerať šírku stavebného otvoru. Rovnako nenáročné na priestor okolo stavebného otvoru sú aj dvojkrídlové garážové brány.

Výmena starej brány a ideálny čas na montáž

Ak ste sa rozhodli vymeniť starú garážovú bránu za novú, musíte vziať do úvahy možné stavebné úpravy. Priestorová náročnosť je totiž rovnaká ako pri jednotlivých typoch sekčných brán, ale v prípade rolovacích a dvojkrídlych brán je situácia jednoduchšia. Komplikáciou môžu byť aj rozvody vody alebo kúrenia v okolí stavebného otvoru a chýbajúca elektroinštalácia pre pohon motora. 

Vďaka riešeniu LOMAX EASY vám však môžeme namontovať všetky sekčné brány z našej ponuky bez nutnosti stavebných úprav. Nemusíte si robiť starosti ani s termínom. Nové garážové brány montujeme celoročne a nezastavia nás ani tropické horúčavy či silné mrazy. Kompletná inštalácia trvá pol dňa, takže vás dlho nezdržíme od iných povinností.

S výberom kvalitnej garážovej brány vám radi poradíme v niektorej z našich pobočiek, alebo nám pošlite nezáväzný dopyt.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX