Deň tieniacej techniky: Prečo sa žalúzie a rolety oplatia nám aj planéte

Pri príležitosti začiatku jari oslavujeme 21. marca aj „Global Shading Day“ (Svetový deň tieniacej techniky), aby sme upriamili pozornosť verejnosti a politikov na ľudské, environmentálne a ekonomické prínosy tieniacej techniky. Spolu s pribúdajúcimi slnečnými lúčmi za oknami sa blíži aj čas prevádzky klimatizácií v domácnostiach a kanceláriách, čo sa stáva čoraz väčším ekologickým a ekonomickým rizikom. Oslávte tento deň spolu so spoločnosťou LOMAX a kúpte si vonkajšie žalúzie, screenové rolety alebo vonkajšie rolety do konca marca 2024 za znížené ceny.

Tieniaca technika pomôže v boji so žrútom energie

Venkovní žaluzie
Vonkajšie žalúzie chránia pred slnkom v horúcom lete a zaistia v budove príjemnú klímu.

Budovy v Európe sa stávajú najväčšími spotrebiteľmi energie, preto je automatizovaná tieniaca technika čoraz dôležitejším prvkom na ochranu budov pred prehrievaním, a tým aj na zníženie spotreby klimatizácie. Klimatizácie sa stávajú jednou z hlavných príčin globálneho dopytu po elektrickej energii,“ uvádza sa v správe Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA). Zastrešujúca organizácia európskeho odboru tieniacej techniky (ES-SO) sa preto zasadzuje o to, aby bola zavedená povinná tieniaca technika v rámci európskej smernice o energetickej náročnosti budov (EPBD).

„Z porovnania klimatizácie a tieniacej techniky ako riešenia na zníženie prehrievania v budovách vyplýva, že automatizovaná tieniaca technika môže do roku 2050 znížiť spotrebu energie v budovách až o 60 %,“ uvádza sa v štúdii spoločnosti Guidehouse. (Spoločnosť Guidehouse je medzinárodná poradenská firma, ktorá sa zameriava na riešenie komplexných problémov a výziev vo verejnom a súkromnom sektore vrátane energetiky.)

Úspora emisií a nákladov

Zatáhlé předokenní rolety
Vonkajšie okenné rolety v lete bránia prehrievaniu budov a sú vhodné pre novostavby aj rekonštruované domy.

Tieniaca technika zvyšuje pohodlie, produktivitu a zdravie obyvateľov domov. V súčasnosti je však tieniacou technikou vybavených menej ako 50 % budov v EÚ. V štúdii spoločnosti Guidehouse boli analyzované dva scenáre: jeden bez zmien a druhý s preferovaným scenárom, podľa ktorého by všetky budovy potrebujúce klimatizáciu boli vybavené automatizovanou tieniacou technikou. Preferovaný scenár by mohol do roku 2050 ušetriť emisie až 100 Mt a náklady 14,6 mld. eur ročne na investíciách a spotrebe energie na chladenie priestorov do roku 2050. 

Svetový deň tieniacej techniky sa díva na problém energetickej záťaže klimatizácie ako na celok, ktorý sa týka aj nás. Vonkajšie žalúzie, rolety alebo screenové rolety si môže zaobstarať takmer každý – montáž je totiž možná nielen v novostavbách, ale aj pri rekonštrukciách. Obľúbené sú ako pre svoju schopnosť regulovať expozíciu denného svetla, tak aj preto, že zabraňujú prehrievaniu budovy a znižujú jej závislosť na klimatizácii. Vďaka tieniacej technike si tak zabezpečíte nielen svoj vlastný komfort, ale s odstupom času vám poďakuje aj vaša peňaženka

Okrem toho si teraz môžete kúpiť tieniacu techniku za zvýhodnené ceny. Až do konca marca 2024 totiž v LOMAXe prebieha akcia Ceny hore nohami, počas ktorej môžete získať vonkajšie rolety, žalúzie alebo screenové rolety za mimoriadne nízke ceny.
 

Zdroj fotografií: LOMAX