Ako pripraviť dom na jar? Neoplatí sa to podceniť

S koncom zimy prichádza čas na predjarné práce okolo domu. Aj keď nás väčšinou nečaká nič zložité, je vhodné vyhradiť si na obhliadku aspoň jeden víkend. Dôkladnou kontrolou každého detailu po náročnej zimnej prevádzke sa totiž môžete vyhnúť neskorším značným a zbytočným finančným nákladom. Nasledujúce tipy vám pomôžu zvládnuť túto prácu.

Na prvý pohľad sa vám môže zdať, že jarná údržba domu je zbytočná, ale v budúcnosti vám ušetrí čas aj nemalé peniaze. Aj malý prehliadnutý nedostatok sa môže zhoršiť a problém bude narastať. Navyše pripravíte svoj dom na veľké jarné upratovanie, ktoré vám neprinesie žiadne nečakané prekvapenie.

Dôkladne skontrolujte vonkajšiu časť domu a jeho okolie.

  • Nepopraskala od mrazu škridla? Ak niektorú takú nájdete, vymeňte ju. Skontrolujte aj ostatné časti strechy a v prípade potreby ich nechajte opraviť, aby vám do domu nezatekalo a dom nevlhol.
  • Opravu si zaslúžia aj miesta na fasáde, ktoré začali opadávať alebo praskať. A ak máte možnosť, zistite, čo ju poškodilo.
  • Skontrolujte, či nie sú odkvapy upchaté lístím a inými nečistotami, a vyčistite ich. Zároveň ich prezrite, či nezačali hrdzavieť.
  • Pri oknách a vchodových dverách sa zamerajte na správne tesnenie a fungovanie zámkov, a v prípade potreby ich nechajte nastaviť. Cez akékoľvek medzery uniká von teplo, a tým aj zbytočné náklady na energie.
  • Vďaka vonkajším roletám alebo žalúziám budete mať v lete v dome príjemnú teplotu. Skontrolujte, či správne funguje sťahovanie a vyťahovanie, elektrický pohon a prípadne premažte vodiace lišty či koľajničky.
Muž čistí garážovú bránu LOMAX vysokotlakovým čističom
Pri príprave domu na jar by ste nemali zabudnúť ani na vyčistenie a kontrolu garážovej brány. Prípadnú opravu a nastavenie radšej prenechajte odborníkom.

Nezabudnite na garážovú bránu

Ďalším krokom je príprava a kontrola ostatných, rovnako dôležitých častí domu. Garážová brána je v zime veľmi často namáhaná: chráni vaše auto a iné uložené predmety pred slnkom, mrazom a dažďom a často odoláva pôsobeniu snehu a posypovej soli. Ak vám má garážová brána vydržať dlhé roky, zaslúži si vašu pozornosť.

  • Umyte a očistite ju od blata alebo zvyškov soli vodou so saponátom.
  • Skontrolujte, či nie je poškodená napríklad od mrazu, kamienkov alebo opretých lyží.
  • Uistite sa, že brána funguje správne, prípadne zabezpečte nastavenie pohonu a zatváracieho mechanizmu.

Keď už budete umývať, pustite sa aj do terasy či balkóna, záhradného nábytku a zábradlia. Alebo môžete využiť vysokotlakový čistič.

Často zanedbávanou oblasťou je pivnica, ktorá vám môže priniesť viac škody ako úžitku, ak jej údržbe nevenujete dostatočnú pozornosť. Pre popraskané steny a poškodené okná môžu totiž čoskoro vzniknúť plesne.

V ideálnom prípade by ste mali dom skontrolovať od pivnice až po strechu, obhliadku teda zakončite na povale. Kotvenie strechy musí byť pevne spojené so stenou a nikde by nemali byť žiadne diery. Cez tieto otvory sa totiž môžu dostať dovnútra myši alebo kuny.

Odbornú prácu zverte odborníkom

Zatiaľ čo čistenie odkvapov alebo umývanie garážovej brány zvládnete hravo sami, odbornejšie práce prenechajte radšej odborníkom. To platí aj pre činnosti a miesta, na ktoré si sami netrúfate, ako je napríklad strecha. V konečnom dôsledku urobia prácu lepšie a lacnejšie. Do čoho by ste sa radšej sami nemali púšťať?

  • Nastavenie zámkov a tesnenia vchodových dverí a okien. 
  • Nastavenie či oprava elektrického pohonu garážovej brány, roliet a žalúzií.
  • Kontrola kotla a odvzdušnenie kúrenia.
  • Vyčistenie krbu a kontrola krbovej vložky.
  • Kontrola komína po zime – túto prácu, ak na ňu nemáte papier, musí podľa zákona vykonať odborník.

Ak ste pri príprave domu na jar usúdili, že potrebujete nové vchodové dvere, garážovú bránu alebo tieniacu techniku, u nás si vyberiete z veľmi širokej ponuky. Zistili ste, že niektorý z našich výrobkov nefunguje? Zabezpečte si včas záručný a pozáručný servis.

Fotografie: LOMAX