Veľké jarné upratovania: zoberte to „od podlahy“ a začnite upratovať od stropu

Jar je obdobie, keď sa všetko prebúdza k životu. Po zime sa veľa ľudí vrhá na očistu organizmu, ale zaslúži si ju aj domácnosť – zbaviť sa nahromadených vecí, ktoré k životu nepotrebujeme, vytriediť šatník, umyť okná alebo uložiť zimnú výbavu. Prečítajte si, ako to všetko zvládnuť bez nervov, aby váš domov opäť sršal novou energiou.

Čo by ste pri upratovaní nemali vynechať?

Aj keď svoju domácnosť pravidelne upratujete počas celého roka, sú miesta, na ktoré nemáte čas a chýba vám aj chuť sa do nich pustiť. Jarné upratovanie je preto ideálnou príležitosťou, ako vziať všetko z gruntu. Vašu pozornosť si zaslúžia okná, podlahy, šatníkové skrine a miesta, kam oko bežne nedovidí. Kedy ste naposledy čistili vnútro skriniek a zásuviek, prach za kávovarom alebo umývali dvere?

Ako na jarné upratovanie?

S chuťou do toho, pol je hotovo. Aby pre vás generálne upratovanie domu nepredstavovalo len stres, najprv si pripravte plán práce a rezervujte si na ňu celý deň alebo dva. Ak si jednotlivé činnosti rozkúskujete na viac dní a každý deň budete upratovať len niekoľko hodín, stane sa z upratovania nekonečný príbeh, ktorý ťažko dotiahnete do úspešného konca. Jednoducho začnite pracovať naplno, nech máte všetko čo najskôr z krku.

Napíšte si na papier každú miestnosť a v nej čiastkové práce, ktoré bude treba vykonať. Skôr ako sa pustíte do upratovania, uistite sa, že máte dostatok všetkých čistiacich prostriedkov, prachoviek, utierok, vedier a že vaši elektrickí pomocníci fungujú. Keď máte všetko pripravené, postupujte miestnosť po miestnosti a počas upratovania si vždy odškrtnite, čo ste už urobili.

Systém upratovania alebo kde začať

Pokiaľ ide o jednotlivé miestnosti, najlepšie je začať upratovať v spálni, v pracovni, v detskej a obývacej izbe, pokračovať v kuchyni a na záver nechať kúpeľňu a toaletu. Má to jeden praktický dôvod. Sprchu alebo vaňu použijete napríklad na čistenie roštu rúry a špinavú vodu zase vylejete do toalety. Ušetríte si tak prácu s opakovaným umývaním sanitárnej keramiky. A ako si naplánovať aktivity?

Najskôr umyte okná

Začať upratovať dom jednou z najmenej obľúbených činností? Verte, že nakoniec budete radi. Aj tak vás to neminie, a ak okná a parapety umyjete hneď, nebude vás strašiť predstava, že máte túto úlohu ešte pred sebou. Ak máte záclony a závesy, pred umývaním okien ich zveste, hoďte ich do práčky a poometajte alebo povysávajte pavučiny na strope a na stenách. Všetko, čo spadne na podlahu, povysávate na záver upratovania.

Prach a špina musia zmiznúť

Pokračujte v utieraní prachu zo všetkých políc, elektroniky a nábytku, ako ste zvyknutí, ale nezabudnite ani na lustre, lampy a vypínače. Možno vás prekvapí, koľko prachu sa usadilo na hornom okraji zárubní a dverí. V kuchyni odpracte všetky veci z kuchynskej linky a celú ju vydezinfikujte, a to vrátane obkladu. Umyte vonkajšie povrchy skriniek a pustite sa aj do ich útrob. Určite tam na vás čaká nejaký „poklad“, rovnako ako v rúre, v mikrovlnnej rúre alebo v umývačke riadu.

Nakoniec sa venujte kúpeľni a podlahám

Rovnaký postup ako v kuchyni zopakujte aj v kúpeľni a na toalete. Vytrieďte veci v zásuvkách, priehradkách, úložných boxoch a dôkladne vyčistite sanitárnu keramiku. Podlahy si nechajte na záver. Povysávajte všetky zákutia, do ktorých sa bežne s vysávačom nedostanete, a umývateľné podlahy zotrite mopom. Máte robotický vysávač a mop 2 v 1? Potom budete mať viac času na relax.

Malé dieťa umýva francúzske okno
Pozvite celú rodinu, aby vám pomohla s upratovaním, aby ste mali viac času na spoločné chvíle.

Tipy, na čo nezabudnúť pri upratovaní

Dôkladné upratovanie sa nekončí odstránením povrchových nečistôt a prachu. Čo by ste ešte mali urobiť?. 

  • vytrepať, prípadne vyprať, kusové koberce, prikrývky a poťahy
  • pri výmene posteľnej bielizne povysávať matrace, vyvetrať a uskladniť zimné periny
  • prebrať šatník a oblečenie, ktoré nenosíte, dať do kontajnera alebo ho niekomu darovať
  • zimné oblečenie a topánky vyprať, vyčistiť a uskladniť tak, boli chránené pred vlhkosťou alebo moľami
  • lyže, snowboardy a iné zimné vybavenie zabaliť do vakov a uskladniť v garáži alebo v pivnici
  • všade dôkladne vyvetrať

Upratovanie domu? To zahŕňa aj prípravu záhrady alebo kontrolu okien

Máte už všetko hotové a tešíte sa, že si budete môcť oddýchnuť a užívať si čistotu a poriadok? Potom vydržte, čaká vás ešte niekoľko úloh, na ktoré si musíte vyhradiť osobitný čas. Budete potrebovať nový zoznam všetkého, čo je potrebné urobiť vonku a čo po zime skontrolovať. Urobiť poriadok v garáži a jarné upratovanie záhrady zaberie niekoľko hodín. Keď si odškrtnete aj tieto činnosti, váš domov bude dokonale pripravený na jar.

Potrebujete poradiť s výmenou okien? Obráťte sa na jedného z našich špecialistov, ktorý vám bezplatne a nezáväzne vytvorí cenovú ponuku.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com