Ako na správnu zvukovú izoláciu

Hlučné okolité prostredie alebo železnica v blízkosti vášho domu nemusia hneď znamenať okamžité sťahovanie. V nasledujúcich riadkoch vám poradíme, ako odhlučniť dom, aby vás pri práci alebo odpočinku už nerušil hluk.

Vyhnite sa hluku

Bývate pri ceste, pri detskom ihrisku alebo v blízkosti železnice? Potom ste každý deň nevedomky vystavení tzv. hlukovému znečisteniu spôsobenému hustou zástavbou a rozvojom priemyslu. A rovnako ako znečistené ovzdušie, aj pretrvávajúci hluk ovplyvní vaše zdravie, kvalitu spánku a nielen funkcie mozgu – vyvolá psychické problémy, spôsobí problémy so sluchom, sústredením aj so srdcom.

Úroveň hluku by mala byť nižšia ako 30 dB, ale najmä v mestách je aj niekoľkonásobne vyššia – mestská doprava predstavuje až 90 dB, pílenie 100 dB a húkajúca sanitka 120 dB. Zo spánku vás môže vyrušiť aj rozhovor dvoch ľudí, ak dosiahne 60 dB. S hlukom vám však pomôže kvalitná zvuková izolácia domácnosti.

Pred hlukom ochránia váš domov kvalitné okná 

Najčastejším spôsobom, ako sa hluk dostane do vašej domácnosti, sú nekvalitné okná. Výmena starých okien za nové zníži hluk až o 46 dB a zníži účty za energie. Na zvukovú izoláciu okien vplýva niekoľko faktorov, preto sa pri výbere okien riaďte našimi tipmi.

  • Silnejšie trojsklo pohltí zvuk lepšie ako dvojsklo.
  • Hliníkové, plastové alebo drevené okná? Každý materiál spĺňa iné požiadavky, a to nielen z hľadiska údržby. V článku sme porovnali, ktorý typ okien je lepší.
  • Investujte do okien s vysokým indexom vzduchovej alebo zvukovej nepriezvučnosti. Čím je toto číslo vyššie, tým menej hluku prenikne cez okná do domácnosti.
  • Nechajte si okná odborne namontovať. Len tak zabezpečíte kvalitné utesnenie, funkčnosť a dlhú životnosť okien.
     

Preto si vyberte kvalitného výrobcu a dodávateľa okien a vchodových dverí. V spoločnosti LOMAX vám vyrobíme okná na mieru s 5-ročnou zárukou. Budú vám dlho bezchybne slúžiť a vždy budete mať k dispozícii rýchly a kvalitný servis.

Muž zblízka kontroluje tieniacu techniku.
Kvalitné vonkajšie rolety ochránia interiér pred hlukom aj tepelnými stratami.

Pomôže aj tieniaca technika

Okrem kvalitných okien pomôže aj správny výber tieniacej techniky. Vonkajšie rolety s hliníkovými lamelami ochránia interiér pred únikom tepla, hlukom a zlodejmi. Zabezpečia vám nerušený spánok a príjemné pracovné prostredie. A čo je najlepšie, rolety si môžete nechať dodatočne namontovať bez zásahu do okien. Vďaka širokej škále farieb a dekorov ich môžete dokonale zladiť so svojím domom.

Okrem žalúzií a roliet môžete siahnuť aj po účinnej špeciálnej akustickej fólii na okná, ktorá zadrží hluk nižších frekvencií, typicky z dopravy. Pomôžu aj závesy či koberce na stenách. Ak sa večierok susedov pretiahne do noci, závesy pohltia rušivý hluk a vy budete môcť pokojne spať. Navyše si ich môžete ľahko vziať so sebou, keď sa budete sťahovať.

Stále neviete, aké okná, dvere a tieniacu techniku si vybrať pre svoj rodinný dom? Navštívte najbližšiu pobočku spoločnosti LOMAX, kde vám naši vyškolení pracovníci radi poradia. Alebo nám napíšte a my sa vám ozveme.

Zdroj fotografií: LOMAX