Údržba domu v zime: ako sa starať o jednotlivé časti plášťa budovy?

V zimnom období nás môže pri stavbe prekvapiť množstvo neočakávaných situácií spôsobených nízkymi teplotami alebo nepredvídateľným počasím. Preto nepodceňte údržbu domu aj v zime a na jar sa tak vyhnete nepríjemným prekvapeniam.

Zazimovaním predídete škodám na dome

Pred prvými mrazmi včas zazimujte dom alebo chatu. Veľa škôd spôsobí práve sneh, mrazivé počasie a nesprávna starostlivosť o stavbu. Nejde len o zabezpečenie objektu proti zlodejom, ale aj o vypnutie a vyliatie vody z hadíc, aby nezamrzla, alebo o vyčistenie odkvapov od lístia a iných nánosov. Čím dôslednejšie dom zazimujete, tým menej práce a výdavkov budete mať neskôr, napríklad na jar. S prvými mrazmi však starostlivosť o dom nekončí. Poradíme vám, ako sa starať o časti domu v zime.

Skontrolujte tesnenie dverí, brán a okien

Zima zaklopala na dvere a okná, dovnútra by ale rozhodne nemala vstúpiť bez vášho vedomia. Silný vietor a mrazivé počasie môžu často predstavovať pre vás a váš dom značný problém – najmä ak sú dvere a okná staršie.

V dôsledku opotrebovaného alebo uvoľneného tesnenia klesá teplota v kritických miestach, ako je rám a ostenie (miesto pre ukotvenie okien), a ich okolie vlhne a plesnivie. Rovnaký efekt spôsobia aj škáry okolo rámov.

Skontrolujte, či je tesnenie a fixačná pena v dobrom stave a či okolo okien a dverí neprúdi dovnútra studený prievan. Ak zistíte problém, poraďte sa s odborníkmi, či stačí vymeniť tesnenie alebo si zaobstarať nové okná a dvere. Hliníkové vchodové dvere vám ušetria veľa práce a starostí – sú bezúdržbové a vydržia aj nápor mrazu, víchra a snehu.

Hliníkové vchodové dvere v drevenom dizajne
Správne utesnené dvere zabránia prenikaniu chladu a vlhkosti do domu. V extrémnych podmienkach vás spoľahlivo podržia hliníkové dvere LOMAX.

Bielu strechu nechajte radšej filmom

Meluzína, vlhkosť a plesne sa dostanú do vášho domu cez strechu, ktorou zateká. Tento problém sa týka najmä domov v nížinách. Strechy v horských oblastiach majú totiž väčší sklon, aby odolali aj metrákom snehu.

Ak teda jednu z takýchto striech nevlastníte, odstráňte sneh čo najskôr a dajte pozor na to, aby nedošlo k jej nerovnomernému zaťaženiu.

Pozornosť venujte aj cencúľom. Môžu totiž poškodiť strešnú krytinu a odkvapy, pri páde okolostojace autá alebo zraniť okoloidúcich.

Garáž – rodisko vlhkosti

Ak keď sa to na prvý pohľad môže zdať ako nemožná úloha, garáž udržujte pokiaľ možno čo najviac v suchu. Preto svoje vozidlo po každej jazde aspoň zľahka očistite od námrazy a vody, aby ste zabránili korózii kovových častí vozidla, brány a ďalšieho vybavenia. Predídete aj vzniku plesní.

Ak na garážovej bráne nájdete problém, napríklad opotrebované gumové tesnenie, zlé batérie v diaľkovom ovládaní alebo dierky v bráne, tu už vaše schopnosti pravdepodobne nebudú stačiť. Vždy si vyberajte kvalitnú garážovú bránu, ktorá je vyrobená z moderných materiálov odolných proti korózii.

Nezabúdajte ani na údržbu okolia – namiesto soli radšej posypte ľad pieskom. Soľ totiž znižuje funkčnosť spodnej časti brány, a tak napácha väčšie škody, ako by ste potrebovali.

Stiahnuté vonkajšie rolety v rodinnom dome
Starostlivosť o tieniacu techniku sa oplatí, pretože pomôže znížiť účty za vykurovanie a ochrániť interiér pred mrazom.

Chráňte aj tieniacu techniku

Ak sa o žalúzie a rolety dobre staráte, môžu znížiť vaše účty za vykurovanie a ochrániť interiér pred mrazom. Lamely tieniacej techniky a vodiace lišty sú však pomerne krehké a kombinácia námrazy a nesprávnej starostlivosti ich môže ľahko poškodiť. Preto ich pri silných mrazoch vytiahnite skôr, ako začnete vetrať miestnosti s vyššou vlhkosťou.

Naopak, primrznuté vonkajšie žalúzie alebo vonkajšie rolety na menej obývaných chatách nevyťahujte. Radšej počkajte, kým mrazy povolia, alebo si na pomoc pozvite odborníka. Úplne stačí, keď z tieniacej techniky odstránite sneh.

Zimnú údržbu sa neoplatí podceniť, pretože o to menej práce budete mať pri opravách a príprave domu na jar.

Zdroje fotografií: LOMAX