Trendy 2022: Ako zladiť dizajn obvodového plášťa domu?

Stavba alebo rekonštrukcia domu vyžaduje veľa rozhodnutí vrátane toho, ako bude dom vyzerať zvonku. Jeho obvodový plášť by mal zapadať do krajiny tak, aby príliš nenarušil okolie, výsledný vzhľad budovy však ovplyvnia aj predstavy majiteľa alebo odporúčania architekta. Neviete si rady pri výbere farby fasády, okien alebo garážovej brány? Pozrite sa s nami na aktuálne trendy, s ktorými nešliapnete vedľa.

Dokonalá architektúra: farby musia spolu ladiť 

Plášť domu tvorí okrem fasády, strechy, okien, dverí a garážovej brány aj vonkajšia tieniaca technika, ktorá sa čoraz častejšie dostáva do projektov novostavieb a rekonštrukcií starších domov. Všetky tieto prvky však musia byť farebne zladené, aby ani na druhý pohľad nepôsobili ako päsť na oko. V súčasnosti si môžu majitelia vyberať z obrovskej škály farebných odtieňov a vzorov, ktoré budú spolu v dokonalej symbióze po desaťročia, pretože práve nadčasovosť je trendom súčasnej doby.

Fasáda a strecha sú ako rám obrazu

Fasáda a strecha sú prvou vecou, ktorá pri pohľade na dom každému padne do oka, preto je potrebné vyberať farby s rozvahou. V každom prípade je dobré vyhnúť sa krikľavým odtieňom, ktoré by pôsobili ako nevhodne zvolený rám obrazu. Už dlho je trendom biela farba fasády, ktorá môže byť ladená do krémovo smotanovej, prípadne sivej. Tieto farby dominujú moderným novostavbám, ale môžeme medzi nimi nájsť aj svetlé prírodné odtiene, ktoré pristanú aj domom v staršej zástavbe. Uvedené farby zároveň nevyčnievajú z krajinného rázu a z módy len tak nevyjdú

Spomedzi strešných krytín víťazí škridla  čiernej farby s lesklým povrchom, ktorá sa najviac hodí ku kontrastným odtieňom bielej a sivej fasády. Z teplejších prírodných odtieňov je vhodnejšia vínovočervená alebo tmavoškoricová farba.

Prízemný rodinný dom v záhrade
Ak si vyberiete prírodné farby a materiály, nemôžete pri stavbe alebo rekonštrukcii svojho domu urobiť krok nesprávnym smerom.

Garážové brány sú úzko spojené s fasádou, ale rozhodne by s ňou nemali farebne splynúť, naopak, je žiaduci decentný kontrast. Či už vašu garážovú bránu čaká renovácia, alebo plánujete pre svoj nový dom klasickú dvojkrídlovú garážovú bránu, prípadne modernejšiu rolovaciu garážovú bránu alebo sekčný typ brány, vyberte si také farby, ktoré zbytočne nepôsobia rušivo a ktoré zároveň ladia so všetkými ostatnými prvkami plášťa domu

To isté platí aj pre vchodové dvere, pri ktorých musíte urobiť ďalšie rozhodnutie: či si vybrať plné, čiastočne presklené alebo celosklenené, ktoré sú v súčasnosti najobľúbenejšie.

Čo sa týka dekorov, v prípade týchto prvkov bola dlho na výslní imitácia dreva, ale v posledných rokoch je na ústupe a do popredia sa dostávajú antracitové a sivé odtiene. Tie idú totiž ruka v ruke s trendom farieb striech a okien. Nové odtiene silver grey (RAL 7001) a basalt grey (RAL 7012) sa navyše vyznačujú ešte priaznivejšími vlastnosťami, ako je absorpcia slnečného žiarenia alebo odrazivosť.

Čierna farba vládne aj oknám

Okná okrem svojej praktickej stránky dotvárajú aj estetický obraz budovy. Pri výbere okien tak dnes zohráva úlohu nielen materiál, z ktorého sú vyrobené, ale aj ich farba alebo dekor. Keďže sa dnes v oblasti bývania kladie dôraz na minimalizmus, sú aj farby obvodového plášťa domu zastúpené v minimalistickom rozsahu. 

Preto sú v kurze aj antracitové alebo sivé okná, s ktorými môžete dokonale zladiť dvere a brány. Ak teda chcete ísť s dobou, nemusíte dlho premýšľať nad tým, akú farbu okien si vybrať. Spomedzi materiálov sa na špici stále drží plast, ktorý je cenovo najvýhodnejší, a možno ho na mieru prispôsobiť moderným dekorom, či už ide o imitáciu kovu alebo dreva.

Rodinný dom so zelenou strechou a bielymi vonkajšími žalúziami
Z hľadiska dizajnu tieniaca technika dotvára celkový výraz domu. Musí však prispieť k jemnému kontrastu s fasádou.

Tieniaca technika nemusí len dobre vyzerať

Poslednou a rovnako dôležitou súčasťou plášťa domu sú vonkajšie žalúzie a rolety. Podobne ako v prípade okien, aj tieniaca technika plní dve funkcie. Z praktického hľadiska prispieva k nízkej energetickej náročnosti domu, zabraňuje tepelným stratám, v lete udržiava príjemnú teplotu v interiéri a chráni majetok pred prípadnými zlodejmi. Z hľadiska dizajnu dotvára celkový výraz domu. Musí však byť vhodne zladená s oknami, prípadne s bránou a s vchodovými dverami, a tak prispieť k jemnému kontrastu s fasádou. 

Najväčším trendom a pokrokom v tejto oblasti je tieniaca technika ako súčasť inteligentnej domácnosti. Pomocou diaľkového ovládania alebo mobilnej aplikácie môžete automaticky ovládať žalúzie a rolety, čo prináša nielen komfort, ale aj úsporu nákladov na vykurovanie.

Neviete, akú farbu, úpravu a materiál si máte vybrať na nové okná, vchodové dvere alebo garážové brány, aby všetko dokonale ladilo a fungovalo? Nebojte sa kontaktovať niektorého z našich odborníkov, ktorého máte v dosahu.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com